Добротвірська ТЕС з групи Ахметова не хоче зменшувати смертельні викиди в повітря

11:58 20 листопада 2013 р.

Фото до новини

ПАТ «ДТЕК «Західенерго» ВП «Добротвірська ТЕС» (найбільший забруднювач атмосферного повітря у Львівській області) зволікає із підписанням угоди про виконання Програми скорочення викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами підприємств-забруднювачів Львівської області на 2009-2017рр.

Про це інформує департамент екології та природних ресурсів Львівської облдержадміністрації.

Укладання трьохсторонньої угоди про співробітництво в сфері охорони навколишнього природного середовища між підприємством-забруднювачем, Мінприроди і Львівською облдержадміністрацію передбачали в листопаді. У проекті вищезгаданої угоди має бути перелік першочергових природоохоронних заходів, які необхідно здійснити на підприємстві поетапно і у відповідні терміни з врахуванням пропозицій департаменту і ВП «Добротвірська ТЕС», що в подальшому забезпечить
зниження рівня викидів забруднюючих речовин.

Зважаючи на те, що впродовж багатьох років  «Добротвірська ТЕС» (ПАТ «ДТЕК «Західенерго») входить у сотню найбільших забруднювачів України, а також посідає перше місце в області у цьому небезпечному рейтингу, Мініприроди та Львівська ОДА вирішили сприяти підприємству під час реалізації необхідних заходів іззменшення викидів небезпечних речовин. Угода передбачає залучення як державних коштів, так і власних коштів підприємства. Департамент екології та природних ресурсів Львівської облдержадміністрації підготував відповідний пакет документів і скерував їх на адресу підприємства.

Однак, незважаючи на неодноразові нагадування, ВП «Добротвірська ТЕС» так і не надала пакет власних пропозицій і зобов’язань, які можуть гарантувати виконання заходів із зменшення викидів забруднюючих речовин, наголошують у департаменті. Відповідно до  Програми скорочення викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря з 2014 до 2017 рр. кількість забруднюючих викидів із ВП «Добротвірська ТЕС» (ПАТ «ДТЕК «Західенерго») не повинна перевищувати 25 тис. тонн.
У 2009 році викиди стаціонарних джерел підприємства становили 48 тис. тонн; у 2010 р. — 39,252 тис. тонн; у 2011 р. — 46,76 тис. тонн; 2012 р. — 48,326 тис. тонн.

Зважаючи на те, що з кожним роком на виробництві збільшують використання твердого палива (вугілля) і зволікають з виконанням програмних заходів іззменшення викидів забруднюючих речовин та встановлення пилоочисних установок, відповідна Угода сприятиме наближення впливу підприємства на атмосферу до норм  Європейського природоохоронного законодавства. Відповідно, підписання запланованої Угоди про співпрацю підтвердить готовність підприємства взяти на себе відповідальність за виконання заходів із зменшення забруднення атмосферного повітря, вважають у департаменті.

Нагадаємо, в серпні 2013 року прес-служба ЛОДА повідомляла, що Добротвірська ТЕС виконала низку заходів, на які було залучено кошти в сумі 35,6 млн. грн., з них 7,4 млн. грн. - кошти місцевого та обласного фондів, що трохи зменшило шкідливі викиди в атмосферне повітря.

Зі свого боку директор ВП «Добротвірська ТЕС» ПАТ ДТЕК «Західенерго» Андрій Шувар тоді сказав, що збільшення викидів впродовж 2011-2012 років зумовлено збільшенням виробництва електроенергії та збільшенням кількості спаленого електростанцією вугілля.

«Якби підприємство не вжило певних заходів, об’єм викидів був би більший зазначених валових викидів та відбувалося би значне перевищення гранично-допустимих значень забруднюючих речовин», – заявив директор Добротвірської ТЕС, яка належить до групи компаній мільярдера Рината Ахметова.

На Добротвірській ТЕС також є проблема і з утилізацією відходів, зокрема у серпні на території підприємства було накопичено більше, ніж 10 млн. тонн золи.

Скільки електроенергії і за якою ціною Добротвірська ТЕС виробляє і продає на Львівщині, у повідомленні прес-служби ЛОДА не зазначено. Чи окуповуються населенню Львівщини ті 7,4 млн грн з місцевого та обласного фондів, наданих підприємству для зменшення шкідливих викидів, теж невідомо.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів