"Полімінерал" Стебника продадуть Фірташу?

16:19 17 вересня 2013 р.

Фото до новини

Депутати Львівської обласної ради сумніваються, що майбутній власник гірничо-хімічного підприємства виконуватиме природоохоронні і екологічні заходи.

Сьогодні після обіду дві години на засіданні сесії депутати Львівської обласної ради обговорювали інформацію про приватизацію публічного акціонерного товариства "Стебницьке гірничо-хімічне підприємство "Полімінерал".

На думку новобраного цього року депутата від ВО "Батьківщина" Івана Стецьковича, який сьогодні написав заяву про вступ у цю фракцію, підприємство у Стебнику доведуть до банкрутства, оскільки його, напевне, придбає Дмитро Фірташ, який збирає докупи всю хімічну галузь України. Депутати одноголосно прийняли рішення про те, щоб глибше вивчити це питання у профільній комісії облради.

Нагадаємо, що 13 вересня Фонд державного майна України вніс зміни (уточнення) до плану розміщення акцій публічного акціонерного товариства "Стебницьке гірничо-хімічне підприємство "Полімінерал". Статутний капітал - 59 млн 647 тис грн. Загальна кількість акцій - 238 млн 588 тис штук. Номінальна вартість акцій - 25 копійок. На продаж пакетів акцій за конкурсом з відкритістю пропонування ціни за принципом аукціону пропонується 93,52% акцій. На фондових біржах продаж становитиме 6,37%. Пільговий продаж акцій - 0,11%.

Голова правління  ПАТ "Стебницьке гірничо-хімічне підприємство "Полімінерал" Микола Яковлєв сказав депутатам, що вже є дві заявки від претендентів на придбання пакету акцій 93,52%.

За словами Яковлєва, умовами конкурсу з приватизації передбачено, що майбутній власник повинен буде здійснювати також і природоохоронні заходи, яких потребує гірничо-хімічний комплекс у Стебнику, що розташований на площі 381 гектарів. Власник одержить також запаси калійних солей, що становлять тут майже 700 млн тонн на глибині до 1034 метрів.

Яковлєв поінформував депутатів, що з квітня ц.р. держава припинила фінансувати з бюджету природоохоронні і екологічні заходи, оскільки стебницьке підприємство з державного статусу перейшло в акціонерний. У серпні ц.р. уряд постановив відновити фінансування цих заходів, але коштів поки що до Стебника не надійшло. З квітня  2013 року "Полімінерал" одержує тільки гроші на зарплату.

Депутати Львівської обласної ради не довіряють умовам конкурсу з приватизації ПАТ  "Стебницьке гірничо-хімічне підприємство "Полімінерал", які розробив Фонд державного майна України разом із Кабінетом Міністрів. У багатьох з них склалося враження, що майбутній власник придбає тільки виробничі потужності цього підприємства і калійні родовища, а не увесь його комплекс, що потребує виконання природоохоронних і екологічних заходів.

Колись "Полімінерал" коштував майже мільярд гривень, а тепер його продадуть за трохи більше 50 млн грн, до яких додаються ще 40 млн грн боргів.

 



Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів