Зі Львова до Жешува запустили спеціальний автобус

21:18 20 грудня 2013 р.

Фото до новини


Фото: busphoto.ru

Ним возять на шопінг-тур до тамтешнього торгово-розважального центру «Міленіум-Холл». Квиток коштує 150 грн.

Минулої суботи біля Порохової вежі львів'янка Марія Куць розповіла київській «Газета по-українськи»: «Шопінг-віза на місяць мені обійшлася 35 євро. З собою беру 2 тисячі злотих – 3440 гривень. Склала список покупок. Треба маленький плазмовий телевізор «Соні» – дітям у кімнату, шкіряну сумку «Бершка» дочці, собі на корпоратив плаття візьму і продуктів на Новий рік. У Польщі зараз новорічні знижки, все на 20-50 відсотків дешевше».

Журналісти «Газети по-українськи» Ольга Швед і Денис Мандзюк пишуть також:

«Від Львова до Жешува – 160 км. Півтори години стоїмо на польсько-українському кордоні. Попереду черга з автобусів та машин. Ще годину митники перевіряють паспорти і візи. Обшукують автобус, чи немає заборонених до ввозу товарів – цигарок, горілки.

У Жешув приїжджаємо опівдні. У торговому центрі понад 250 магазинів. Є льодовий каток, кінотеатр, ресторани і кафе.

На вході львів'ян зустрічає директор торгового центру Марта Пукторак. Проводить до рецепції. Пояснює, що тут можна оформити повернення податку на додану вартість. Треба зареєструвати чеки і на кордоні митники готівкою повернуть 20% суми покупок.

«Шкода, що багато часу затратили на кордоні, – каже Марта Пукторак. – Будемо говорити з воєводою нашого краю, щоб для клієнтів з України ввели спрощену систему перетину. Жешув не дуже велике місто, але тут багато супермаркетів, торгових центрів. Ми зацікавлені, аби українці приїжджали на закупи. Тому зробили квитки на автобус по максимуму дешеві. Власним авто чи звичайним автобусом обійшлося б дорожче».

34-річний Назар Савчук піднімається на другий поверх, прямує до супермаркету техніки. «Буду ноутбук купувати, – говорить. – У львівському магазині знайшов потрібний, тільки ціна кусається – 4300 гривень. Тут сподіваюся знайти дешевший».

Вибирає ноутбук «Асус», платить 1400 злотих – 3,8 тис. грн. Ще 20% ціни йому повернуть на кордоні.

«Двічі на рік їжджу в Польщу на закупи – на Різдвяні і Великодні свята. Це період знижок, – розповідає львів'янка Дарина Вдовиченко, 22 роки. Навчається в університеті ім. Франка. – Віза для студентів безкоштовна. З собою взяла майже 2 тисячі гривень. Планую на одяг і взуття витратити».

У магазині молодіжного одягу «Нью-Йоркер» вибирає дві короткі спідниці, зелений піджак і вечірню сукню: «У Львові цього бренду немає. Спідниці обійшлися у 80 гривень, піджак – 200, а сукня майже 300 гривень».

За 742 грн бере три пари взуття. В магазині діє акція: на другу пару знижка 50%. При купівлі двох пар, третю дарують за один злотий – 2,7 грн.

У продуктовому супермаркеті «Пьотр і Павел» львів'яни скуповуються перед виїздом.

«Це не «Бедронка» і не «Теско» (недорогі польські гіпермаркети продуктів. – «ГПУ»), – крутить пачку сиру «Брі « за 4 злотих Дарина Вдовиченко. – Такий у «Бедронці « по 3 злотих купувала. На наші – десь 8 гривень. Продукти в цьому магазині невигідно брати».

У супермаркеті діють новорічні знижки на морепродукти і сири. Кілограм лосося продають за 65 грн, сир із пліснявою – 150 грн. На решту ціни майже такі, як в Україні.

Автобус від торгового центру рушає о 18.00. Багажник заповнений покупками наполовину. Кордон проходимо швидко. Митники повертають гроші за податок на додану вартість польськими злотими. Оформлюють за 10 хв. До Львова автобус прибуває за 3 год».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів