Львівський волонтер подав в суд на Apple в Україні за співпрацю з Росією

11:23 9 травня 2024 р.

Фото до новини

Волонтер повідомив, що ТОВ "Еппл Україна" досі ввозить продукцію Apple через, співвласники якої працюють у росії в обхід санкцій.

Про це сповістив відомий львівський волонтер Святослав Літинський, пише DailyLviv.com.

Волонтер повідомив, що ТОВ "Еппл Україна" досі ввозить продукцію Apple через компанію “Asbis”, співвласники якої є громадянами РБ та які досі працюють у росії в обхід санкцій.

Відтак Святослав Літинський звернувся до представництва компанії Apple в Україні з проханням-вимогою:

"1. Повідомити чому ТОВ "Еппл Україна" досі ввозить продукцію Apple через компанію “Asbis” співвласники якої є громадянами РБ та які досі працюють у росії в обхід санкцій?

2. Розірвати співпрацю із компанією Asbis та ввозити продукцію Apple лише через компанії, що не мають зв’язку із росією та не обходять санкції".

За словами волонтера, відповіді від ТОВ "Еппл Україна" він не отримав навіть після повторного звернення.

"Знову нічого не відповіли", - наголосив Літинський і розповів про свої наступні кроки.

"Після цього пішов до суду та сьогодні (DailyLviv. - 8 травня) отримав рішення суду де зобов'язано ТОВ "Еппл Україна" розглянути по суті звернення та надати відповідь на поставлені питання.

Крім того, суд поклав на них усі судові витрати", - підсумував Літинський.

Відомо, що у квітні 2024 року Президент України Володимир Зеленський підписав наказ РНБО про санкції, серед компаній у списку також є російське представництво міжнародної Asbis (ООО «Асбис» з офісом у Москві).

Міжнародний холдинг Asbis (ASBISc Enterprises Plc) з офісом в Лімасолі, Кіпр, це — великий дистриб’ютор комп’ютерної техніки, електроніки, компонентів та софта. Серед брендів, з якими вона працює: Apple, Intel, Microsoft, AMD, Western Digital, Samsung, Dell, Acer, Lenovo та багато інших.

Читайте також: Літинський подав в суд на Нацраду, яка не чує російської на телеканалах Коломойського, Ахметова, Фірташа, Льовочкіна

Компанію ще 1990 року заснував підприємець білоруського походження, громадянин Кіпру Сергій Костевич.

Asbis — провідний дистриб’ютор техніки Apple до України, Казахстану, Грузії, Азербайджану, Узбекистану та Вірменії. 

Asbis досі не полишила російський і білоруський ринки. Тоді як Apple припинила продажі на росії уже на початку березня 2022 року.

Нагадаємо, що минулого року Святослав Літинський звертався до офіційного представництва Apple в Україні щодо маркування клавіатури (символи російського рубля та літери “ё”), а також можливості "Сірі" надавати інформацію українською. За словами волонтера, його вимоги були проігноровані.

Довідка 

Святослав Літинський — громадський діяч, доктор філософії з фізико-математичних наук, волонтер, співавтор проєкту "Мова обʼєднує".

Читайте також: На Львівщині виявили контрабанду Apple на 7 млн гривень (відео)

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів