Попов зізнався ГПУ, що виконував розпорядження Клюєва

18:56 14 грудня 2013 р.

Фото до новини

На допиті в Генпрокуратурі з приводу подій на Майдані Незалежності в ніч 30 листопада О.Попов розповів, що виконував розпорядження секретаря РНБО А.Клюєва. За словами начальника київської міліції В.Коряка, куратором операції був заступник секретаря РНБО В.Сівкович.

У Генеральній прокуратурі України у п'ятницю, 13 грудня, начальником слідчого управління ГПУ, а також його заступником були проведені допити голови КМДА Олександра Попова, начальника київської міліції Валерія Коряка і заступник секретаря РНБО Володимира Сівковича, у яких були взяті свідчення про події 29-30 листопада.

Як повідомили ZN.UA в ГПУ, свідчення давалися чиновниками саме в такому порядку. Потім була проведена очна ставка між підслідними.

За інформацією джерело ZN.UA, О.Попов повідомив слідству, що 29 листопада вранці йому зателефонував секретар РНБО Андрій Клюєв і поцікавився ступенем готовності ялинки, яку повинні були встановити на Майдані Незалежності. Попов повідомив йому, що все йде за планом. Клюєв зажадав встановити ялинку сьогодні ж, а також повідомив Попову, що всі подальші вказівки йому дасть заступник секретаря РНБО Володимир Сівкович.

В кінці робочого дня В.Сівкович прибув в кабінет до О.Попова для оперативного реагування на ситуацію і пробув там майже до 4 годин ранку.

Крім того, в кабінеті голови КМДА перебувало ще шість народних депутатів з фракції Партії регіонів. Джерело ZN.UA назвав лише три прізвища - Ельбрус Тедеєв, Нестор Шуфрич та Олександр Єгоров.

Пізно ввечері, за словами Попова, знову зателефонував Клюєв, бажаючи переконатися, що всі команди для встановлення ялинки Попов віддав і Михайло Кучук (заступник голови КМДА - ред.) готується до встановлення ялинки зі своїми службами.

Ближче до четвертої години В.Сівкович віддав команду: "Пора готувати техніку до завезення".

Після цього О.Попов і В.Сівкович окремо виїхали з будівлі КМДА та прибули в кабінет до начальника київської міліції В.Коряки.

Під час спілкування зі слідчим О.Попов повідомив, що за діями комунальників і "Беркута" на Майдані вони спостерігали, дивлячись в монітор відеоспостереження, куди транслювалася інформація з камер. Але камери, за словами О.Попова, перебували далеко від місця подій, і насильства не було видно. Потім він поїхав додому. І лише вдома став отримувати дзвінки з описом кривавих подій.

Зі свого боку Коряк дав свідчення слідству, що йому зателефонував міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко і наказав виконувати всі команди В.Сівковича. В.Сівкович, своєю чергою, як повідомляє джерело ZN.UA, прізвище А.Клюєва під час допиту жодного разу не назвав. 

Про це повідомляє "Дзеркало тижня".

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів