Російські ЗМІ заздалегідь повідомили про провокацію на Львівщині

12:12 10 січня 2017 р.

Фото до новини


Фото: zaxid.net

У селі Гута Пеняцька в Бродівському районі наразі невідомі вандали пошкодили пам’ятник вбитим гітлерівцями у 1944 році полякам.

Пам’ятний знак у селі Гута Пеняцька в Бродівському районі, на якому були викарбувані прізвища загиблих у роки війни, знищили цієї ночі. Про це повідомив перший заступник голови Бродівської райдержадміністрації Володимир Адамець.

За його словами, зараз на місце виїхала слідчо-оперативна група, представники СБУ та районної влади. Правоохоронці оцінюють пошкодження монумента і встановлюють причетних до акту вандалізму.

Прикметно, що інформація про цю подію вперше з'явилася у російському інформагентстві «Regnum», а також у проросійських українських виданнях. До того ж, перші повідомлення з`явилися ще надвечір 9 січня, хоча, за даними місцевої влади, пам’ятник пошкодили в ніч на 10 січня. Відео з розмальованим націоналістичною символікою монументом залили у новостворений профіль на «YouTube».

Український історик, голова «Українського інституту національної пам'яті» Володимир В'ятрович вважає знищення пам'ятника у Гуті Пеняцькій провокацією, спрямованою на загострення польсько-українських стосунків, вигідною третій стороні. Він зауваживна своїй сторінці в інтернет-мережі «Facebook»: «Пам'ятник, відкритий у 2009 році, став не лише виявом вшанування загиблих у 1944 мешканців села, але й символом участі третіх сил в розпалюванні конфлікту між нашими народами. Адже Гута Пеняцька ― польське село, знищене за наказом німецьких окупантів через провокації дислокованого тут загону радянських партизан. Дії вандалів на українській території не просто схожі до вандалізму, який протягом останніх місяців ми спостерігали на українських цвинтарях в Польщі. Вони аналогічні і мають ту саму мету – розпалювання війни пам'ятників».

Про це повідомили сьогодні, 10 січня, в інтернет-виданні «Zaxid.net», де також нагадали, що гітлерівські війська знищили в лютому 1944 року в Гуті Пеняцькій всі 172 будинки й вбили всіх мешканців (за різними підрахунками – від 500 до 800 осіб, разом з жінками та дітьми. Врятуватися вдалося одному поляку, який зумів втекти.

Пропагандистські джерела звинувачували у винищенні польського села Гута Пеняцька українську дивізію «Галичина». Однак, за твердженням дослідника Андрія Боляновського, в той час там не діяв жоден із куренів галицької дивізії.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів