Садисти з Криму, від яких рятували червонокнижних птахів, досі пропонують у Львові сфотографуватися з мавпочкою й голубами

10:30 8 листопада 2013 р.

Фото до новини


Фото: wz.lviv.ua

«Чули від очевидців, що пташок кидали об асфальт, щоб вони розкрили крила».

Христина Інжуватова розповідає сьогодні, 8 листопада, в публікації «Пернаті в’язні. У Львові від рук фотографів-садистів врятовано дев’ять червонокнижних птахів» у київській газеті «Україна Молода»:

«Ще минулої зими на вулицях Львова з’явилися люди, що пропонували сфотографуватися з орлом за гроші. За фото вимагали 20 гривень.

За інформацією зоозахисників, чоловіки приїхали з Криму, де довгий час влада боролася з такою експлуатацією тварин. Нинiшнiй рейд, у якому брали участь екологи та журналісти, тривав майже добу.

Спочатку журналісти одного з місцевих каналів виявили пiдвал будинку на проспектi Свободи, куди приносять птахiв на ночівлю. А далі разом з екологами пильнували чоловіків.

«Ми викликали міліцію, але патрульні не могли нічого вдіяти, бо спершу треба було довести, що птахи дійсно «червонокнижні». Врештi це підтвердив інспектор Державної екологічної інспекції. Але потім мiлiцiя ще довго не могла знайти власника підвалу», – розповідає «УМ» працівник Львівського міського дитячого еколого-натуралістичного центру Зоряна Слівінська. Горе-бізнесменам вдалося втекти навіть від «Беркута», який приїхав на виклик. Вранці замок на дверях збили, i природоохоронцi зайшли до підвалу. Всi були вражені тим, в яких умовах тримали «заручників» – трьох орланiв білохвостих, сокола балобана, орла-могильника, луня болотного та двох степових канюк. «Там було дуже брудно, сильний неприємний запах, тісний підвал, птахи прив’язані у різних кутках, – продовжує Зоряна Слівінська. – Їжі, якою годували птахів, ми не побачили, і думаємо, що чоловіки просто не встигли їх погодувати. Зранку птахів виводили «на роботу» голодними – щоб вони не лишали посліду».

Спеціалісти, які оглянули птахів, були шоковані. «В одного поранене крило, деяким не тільки кігті пообрізали, а навіть відрізали частину кістки. Такі птахи ніколи не зможуть відростити кігті. Багато з них мали стерті лапки. Чули від очевидців, що пташок кидали об асфальт, щоб вони розкрили крила і можна було гарно сфотографуватися. Їм підрізали дзьоби, крила і кігті, щоб вони не поранили людей», – коментує пані Зоряна.

Для «колишніх в’язнів» створили нормальні умови, але в майбутньому хочуть привчити їх виживати в дикій природі. Однак їхню подальшу долю вирішуватиме суд.

За словами пані Слівінської, може статися навіть таке, що птахів повернуть горе-бізнесменам. До слова, ті самі чоловіки на вулицях міста досі пропонують сфотографуватися з мавпочкою та голубами. 

«ЩЛ» інформував про них у публікації «У Львові врятували від садистів червонокнижних птахів».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів