До Дня Миколая готувалися й на Євромайдані в Києві (відео)

09:15 19 грудня 2013 р.

Фото до новини


Фото: radiosvoboda.org

Туди святий прийшов ще 6 грудня – художники зі львівського Національного музею імені Андрея Шептицького намалювали його в дарунок мітингувальникам і поставили біля намету-каплиці й прикрашеної революційними плакатами ялинки.

19 грудня – день святого Миколая Чудотворця. До свята готувалися і на Євромайдані. Там прикрашали живу ялинку, роздавали гостинці та розвішували гірлянди з пташок-орігамі на барикадах. 

На Євромайдан Миколай прийшов ще 6 грудня – художники зі львівського Національного музею імені Андрея Шептицького намалювали його в дарунок мітингувальникам і поставили біля намету-каплиці й прикрашеної революційними плакатами, ялинки.

Іншу – живу ялинку біля Консерваторії прикрашали 18 грудня. Люди принесли м’які іграшки, гірлянди, новорічні кульки.

Найсміливіші хлопці залізли на ялину і розвішували прикраси нагорі. А дівчата спекли святкові печива-миколайчики і пригощали всіх охочих.

Письменниця і співачка Ірена Карпа теж долучилася до ініціативи – зварила мітингувальникам до свята суп з індійськими спеціями та мідіями. І закликала всіх робити подарунки власноруч:

«Щоб у дітей було якесь свято. До Миколая – це дуже правильно, і взагалі людям треба чимось зайняти руки, щоб вони не скучали – якісь ляльки робити, або наскільки умови дозволяють: печиво чи коники, чи якісь іграшки. Щоб майданівці не мерзли, а чимось прикладним займалися».

Ялина, прикрашена за власною ініціативою – найкраща

Телеведуча Марічка Падалко принесла на Майдан велику коробку з різдвяними зірками. За її словами, ялина, прикрашена за власною ініціативою, – найкраща з усіх. «Головне, щоб подібні починання не лишилися винятково на Майдані, – говорить ведуча. – Мені хочеться, щоб частинка Євромайдану, частинка Нового року була в кожному під’їзді. Люди просто можуть вийти, на вікна просто покласти гілочки, прикрасити іграшками – і затишок, якусь новорічну атмосферу зробити в своєму домі. Мені взагалі здається, що Євромайдан більше про це. Європейці починаються з кожного під’їзду, з кожного міста, з кожної вулиці. А Майдан це місце, з якого ця хороша енергія розходиться і дуже важливо, щоб вона доходила до кожної квартири».

Пташки святого Миколая

А вже після 12 ночі, якраз тоді коли подарунки мали б з’являтися під подушкою, волонтери, що наробили кілька тисяч різнокольорових журавликів-орігамі, почали роздавати їх на Майдані.

«В першу чергу вони разом із музиками і Миколаєм понесли їх охоронцям барикад, а потім – усім іншим майданцівцям, – розповідає Рената Налисник, організатор цієї акції. – Ми з волонтерами зробили гірлянди з птахів, щоб ті гірлянди вивішувати на барикадах і на кожній пташці є побажання, це начебто такі обереги Євромайдану, привітання з Днем святого Миколая, хороша вістка від Миколая. Ми просто знайшли в інтернеті схему, як це робити, при чому найпростішу. За 6 рухів у нас виходить пташка. Ми дуже швидко людей навчили, це як така арт-терапія, і кожен в кожну пташку вкладає свою душу».

Сьогодні ж Євромайдан збирає новорічні подарунки дітям-сиротам та самотнім людям похилого віку. Крім того, можна приносити сувеніри волонтерам Євромайдану – охоронцям, кухарям чи медикам; а також написати своє побажання Миколаю в спільному листі.

Про це повідомляє сьогодні, 19 грудня, «Радіо Свобода».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів