Сьогодні у Львівській філармонії – музика Моцарта й Бетховена

15:45 19 грудня 2013 р.

Фото до новини


Фото: classicfm.com

«Вечір австрійської класики» проведе Академічний молодіжний симфонічний оркестр «INSO-Львів» під батутою німецького диригента Георга Майса.

У четвер, 19 грудня, у Львівській обласній філармонії звучатиме музика двох геніїв музичного класицизму – Вольфганга Амадея Моцарта і Людвіга ван Бетховена. Ольга Максим’як із відділу реклами та маркетингу Львівської філармонії розповідає иакож:

«Епоха класицизму у музиці прийшла на зміну «химерному» бароко, де часто застосовувались високої складності багатоголосні музичні форми, а мелодичні лінії накладались одна на одну, взаємодіючи між собою майже на рівних правах. Класицизм протиставив цьому простоту і ясність гармонії й форми музичної композиції, а також висунув на перший план мелодію, якій підпорядкував усі інші фактурні пласти твору. 

Окрім того, епоха класицизму започаткувала жанр симфонії, та суттєво розвинула жанри концерту і сонати, а також сформувала відносно стабільний склад симфонічного оркестру. В контексті бароко, романтизму, музики XX-XXI століть, твори класиків завжди сприймаються як певний еталон ясності і класичної довершеності.

Симфонія № 35 Вольфганга Амадея Моцарта, яка прозвучить на концерті, є яскравим зразком класицистичного мислення композитора: ясні, прозорі гармонії, проста, природна мелодія, збалансована форма. Симфонія, написана у мажорній тональності (Ре мажор), сповнена оптимістичного, святкового настрою, адже писалась для урочистості в родині Гаффнерів у Зальцбурзі (тому симфонію називають «Гаффнерівською»).

Оперу-зінґшіль «Чарівна флейта», увертюра до якої також прозвучить на концерті, Моцарт написав в останній рік свого життя, і на 9 років пізніше від «Гаффнерівської» симфонії. Уже в цій увертюрі – оркестровому вступі до опери, слухачі зможуть відчути ті «нотки» пізнього Моцарта, які у всій повноті проявляються у його Реквіємі, Кларнетовому концерті та інших його останніх творах.

Четвертий фортепіанний концерт Людвіга ван Бетховена, який прозвучить у виконанні німецької піаністки китайського походження Мяо Гуан, поєднує в собі класичне мислення з деякими ознаками, які віщують перехід до наступної епохи в історії музики – романтизму: це тяжіння до наскрізного розвитку, підсилений драматизм, суттєве взаємопроникання партій соліста й оркестру. Концерт вимагає від піаніста високого рівня виконавської майстерності і досвіду.

«Вечір австрійської класики» проведе Академічний молодіжний симфонічний оркестр «INSO-Львів» під батутою німецького диригента Георга Майса».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів