У Львівській галереї мистецтв – виставка «Діти і дітлахи»

12:01 18 грудня 2013 р.

«Діти», Ольга Беггрова-Гартман, 1890 р.

«Діти», Ольга Беггрова-Гартман, 1890 р.
Фото: day.kiev.ua

Присутні на її відкритті запевняють, що вона повертає до універсальних людських цінностей, якими були, є і будуть любов, доброта і дитинство.

Виставка «Діти і дітлахи» складається із 138 експонатів, і це живописні, графічні та скульптурні зображення із фондів Львівської національної галереї мистецтв імені Бориса Возницького та Львівського національного музею імені Андрея Шептицького, що їх упродовж року добирали молодші наукові працівники відділу європейського мистецтва ХІХ-ХХ ст. Христина Береговська та Оксана Гулка.

Як розповіла «Дню» співкуратор виставки Христина Береговська, експозиція дозволить не тільки ознайомитися, а й, за бажанням, проаналізувати еволюцію європейського дитячого портрета і жанрової картини від XVII до XX ст., позаяк у ній представлено твори художників голландської, фламандської, французької, італійської, австрійської, англійської, німецької, російської, грузинської та української шкіл. А присутні на відкритті виставки зазначали, її тематика – чудова, оскільки повертає до універсальних людських цінностей, якими були, є і будуть любов, доброта і дитинство.

«Нашу збірку побудовано за принципом контрастів: діти селян і вельмож, діти, які плачуть і сміються, діти засмучені і щасливі, – розповідає Христина Береговська. – Ми навіть відобразили це «протистояння» у назві виставки: «Діти і дітлахи». За задумом Оксани Гулки, діти – це ті, які із заможних родин, виховані, з вишуканими манерами, дітлахи – за походженням із селянських чи міщанських родин і більш пустотливі. Показано у творах також радощі дитинства та уроки дитинства – у прямому і переносному значенні». 

Через кілька днів після відкриття експозиції «Діти і дітлахи» у Галереї мистецтв представили також книжку-альбом з однойменною назвою, яку надрукувало видавництво «Апріорі».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів