Завтра з 13:00 колядуватимуть у Львівському «Шевченківському гаю»

16:18 6 січня 2014 р.

Фото до новини


Фото: day.kiev.ua

Його гостям пропонують започаткувати там нову традицію.

Львів’янам і гостям міста пропонують прийти до «Шевченківського гаю» (Музею народної архітектури та побуту. – Ред.) і колядувати там від хати і до хати, тобто так, як колись святкували Різдво в українському селі. Спеціально для цього 7-8 січня в Гаю вперше відкриють садиби, де вправна господиня частуватиме добрим хлібом із старовинної печі.

Також можна буде файно поколядувати та поласувати пампушками, сплести дідуха і зліпити з глини горщики, а ще – дізнатися про традиції різдвяної вечері, власноруч виготовити свічку та навчитися в дужих козаків ковальському мистецтву. Очікує сюрприз і на чемних діток – їм читатимуть казки про маленькі й великі різдвяні дива і забавлятимуть ляльками-мотанками.

Матимуть можливість гості свята спостерігати за перебігом фестивалю «Спалах Різдвяної звізди», у програмі якого, зокрема, жива шопка – театралізоване дійство за участю акторів театру «Мета» та свійських тварин, коляди гурту автентичного співу «ДоСхідСонця», фольк-гурту «Марвінок», танці з гуртом автентичної музики «Коралі» та «Родовід», різдвяні феєрії традиційних вертепів. Про це інформує сьогодні, 6 січня, львівський кореспондент київської газети «День» Тетяна Козирєва.

Своєю чергою, прес-служба міської ради повідомляє, що організатори свята «Різдво в Гаю» – Музей народної архітектури та побуту «Шевченківський гай», компанія «Дік-Арт», за підтримки Львівської міської ради. Натомість його спонсор – Львівська свічкова мануфактура.

Програма свята «Різдво в Гаю»

упродовж двох святкових днів – 7 та 8 січня – з 13:00 до 17:00:

спільна коляда з гуртами автентичної музики «Коралі» та «Родовід», автентичного співу «ДоСхідСонця», фольк-гуртом «Марвінок», які водитимуть ватаги колядників від хати до хати;

розповіді господаря та господині про давні звичаї святкування Різдва та приготування традиційних Різдвяних страв;

вертеп у грі тіней та світла театру тіней «Див»;

майстер-класи створення ляльки-мотанки та дідухів;

виготовлення свічок ручної роботи від Львівської свічкової мануфактури;

кузня: ковальське мистецтво та смакування куліша;

випікання хліба у старовинній печі;

«Різдвяна школа» для діток, де Марта Більська читатиме добрі казки про маленькі й великі різдвяні дива;

ярмарок, який щедро частуватиме численними різдвяними стравами, а саме – пампушками, духмяним узваром та іншими смаколиками;

фестиваль «Спалах Різдвяної звізди» – Різдвяні феєрії традиційних вертепів, посвята у звіздарі, представлення різдвяних звізд, які відбуватимуться на сцені Свята на вулиці Чернеча Гора, 1:

7 січня

13:30 –14:05 – урочистий початок Свята: господиня вітає гостей, спільна коляда;

14:15 – жива шопка: театралізоване  дійство за участю акторів та живих тварин, триває дійство театру «Мета», дівчатка-ангелики роздають відвідувачам листівки-послання від Новонародженого Ісуса;

14:35 – конкурси та забави;

14:45 – Різдвяна феєрія: шкільний театр української репризи та мініатюри «Штурм» смт. Успенка Луганської області;

15:00 – коляда гурту автентичного співу «ДоСхідСонця»;

15:10 – Автентичні танці з гуртом автентичної музики «Коралі», конкурси та забави;

16:05 – колядує Ната Султан;

16:20 – колядує «Резонанс»;

16:30 – коляда разом з Оксаною Мухою;

17:00 – спільна коляда.

8 січня

13:00 – урочистий початок Свята: господиня вітає гостей, забави та конкурси;

13:25 – 14:50 – Різдвяні феєрії: виступи вертепів, забави та конкурси;

15:10 – 15:30 – колядування за участі львівських родин та гурту автентичного співу «ДоСхідСонця»;

15:30 – 15:45 – коляда разом з фольк-гуртом «Марвінок»;

16:10 – 16:40 – Різдвяні феєрії: виступи вертепів;

16:40 – 17:00 – спільна коляда.

Як інформував «ЩЛ», у Львові вже встановили Різдвяного Дідуха, Святвечір на Євромайдані у Львові – о 16.30, завтра о 12:00 відкриють живу шопку, столична газета запрошує на Різдвяні свята до Львова, 7 січня щогодини зі 17:00 до 22:00 у дворику Львівської Ратуші – вистава «Коли ангели спускаються на землю» театру «Воскресіння», 8 січня біля «головної ялинки» найбільшого міста Західної України відбудеться великий хоровий флеш-моб «Львів колядує», на проспекті Свободи триває виставка льодових скульптур, а на фотовиставці «Різдвяне диво в об'єктиві» у Гарнізонному храмі святих апостолів Петра і Павла демонструють світлини дітей-сиріт і їхніх наставників.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів