Де-факто Україна – в Митному союзі, – екс-віце-прем'єр (відео)

12:23 18 грудня 2013 р.

Фото до новини


Фото: ttolk.ru

Путін без підписання формальних угод контролюватиме економічну й зовнішню політику нашої країни.

Про це сказав в інтерв'ю «Газеті по-українськи» громадський діяч Олег Рибачук, який був у 2005 році віце-прем'єр-міністром із питань європейської інтеграції, а в 2005-2006-му – державним секретарем та головою секретаріату президента.

«Про Митний союз не йдеться, але де-факто він стався. Україна взяла на себе зобов'язання, які роблять співпрацю з Європейським союзом неможливим, або беззмістовним. Тому що цілі галузі, цілі європейські ринки від нас зараз відсічені і вступають в силу правила гри домовленостей з Росією. Для Росії Митний союз означав форму контролю над економічною і зовнішньою політикою України. Путін досяг цього без підписання формальних угод з України про приєднання до Митного союзу», –розповів Рибачук.Натомість стратегічний курс Януковича на євроінтеграцію він назвав блюзнірством. 

«Купуючи політиків Путін прораховується. Думає, що це автоматично означає, що придбав країну. Насправді, Путін купив Януковича, але зовсім не купив Україну. Тому що в Україні попри все глав держав обирає народ. Зараз маємо обирати нового лідера, тому що цей лідер не має жодних підстав асоціюватись з європейським вибором українців. Мені здається, що зараз навіть ті українці, які ще вагалися щодо того за кого голосувати і який курс обирати зрозуміли, що для того, щоб мати європейське майбутнє потрібно обирати політика, який з ним асоціюється. І це жодним чином не може бути Янукович, щоб він далі не робив», – зауважив Рибачук. Він пригадав, що десять років тому Путін вже намагався купити екс-президента Леоніда Кучму.

«Путін до того намагався купити Кучму з подібними угодами. Тоді Кучма теж поставив свій підпис під угодою про Єдиний економічний простір (у вересні 2003 року. – Ред.). Тоді нас готували до того, що це станеться і тоді був шалений тиск і на Верховну Раду. Зараз цей сценарій повториться», – розповів також громадський діяч. Водночас він впевнений, що «скоро народ дізнається ціну домовленостей Януковича та ціну здешевлювання газу для України».

Як інформував «Щоденний Львів», експерт вважає, що капітуляція Януковича у Москві – гірше вступу до МС.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів