Генпрокуратура на 14-й день визнала, що "Беркут" вчинив злочин (доповнено відеосюжетом)

17:45 14 грудня 2013 р.

Фото до новини


Фото: korrespondent.net

Сьогодні, 14 грудня, Пшонка заявив, що Генпрокуратура вручила повідомлення про підозру у перевищенні влади у зв'язку з розгоном Євромайдану в ніч на 30 листопада заступнику секретаря РНБО Володимиру Сивковичу, голові Київської міської державної адміністрації Олександру Попову, на той час начальнику київської міліції Валерію Коряку та заступнику начальника київської міліції Петру Федчуку.

Генеральна прокуратура України ініціюватиме розробку та запровадження ідентифікаційних знаків на форменому одязі співробітників спецпідрозділів МВС для швидкого встановлення їхніх осіб. Про це сказав генпрокурор Віктор Пшонка, коментуючи результати попереднього розслідування причин та обставин розгону Євромайдану 30 листопада.

"Ви можете поставити питання: а конкретно будуть відповідати рядові бійці “Беркуту” чи не будуть? Це дуже складне питання - вони були з невидимими обличчями, в масках тощо. Ми вивчили інструкцію і положення діяльності "Беркуту", і будемо ставити в правовому порядку питання - немає конкретної помітки для кожного бійця "Беркуту".

Щоб чи то на його службовому одязі, чи на касці був номер, який би відповідав його реальному прізвищу. Це не виписано... На новому плані це питання будемо ставити. Це реально, на наш погляд. Ми з цього будемо робити висновки і будемо вимагати, щоб всі спецпідрозділи відповідали у номерному плані прізвищам бійців, які задіяні у спецопераціях", - сказав Пшонка.

Він також зазначив, що найближчим часом підозрюваним у перевищенні влади буде обрано запобіжний захід у вигляді домашнього арешту. Президент вже відсторонив від посад заступника секретаря РНБО Сивковича та голову КМДА Попова.

Нагадаємо, в ніч на 30 листопада співробітники "Беркуту" жорстоко розігнали мітинг прихильників євроінтеграції. 

Сьогодні на брифінгу у Києві генпрокурор Віктор Пшонка  повідомив , що слідчі Генпрокуратури відновили хронологію подій, чітко встановили кількість і дислокацію співробітників "Беркуту" та ВВ, а також рух людей на Майдані. В ніч на 30 листопада у звільненні Майдану Незалежності від мітингувальників брали участь 290 бійців спецпідрозділу "Беркут". 

При цьому журналістам було продемонстровано схему відновлення подій на Євромайдані 30 листопада. Коментуючи хронологію подій вночі 30 листопада, Пшонка зазначив, що тоді на Майдані перебували близько 500 осіб, з яких 30-40 - не встановлені люди в масках.

За словами Пшонки, приблизно о 4-й годині ранку працівники міліції попередили людей про необхідність звільнити Майдан для підготовки його до новорічних свят, однак мітингувальники не відреагували, а люди, які прикривали свої обличчя масками, почали себе агресивно поводитись по відношенню до співробітників "Беркуту", які були з Києва, Луганщини, Чернігівщини та Криму.

Надалі агресивна поведінка цих людей вилилась у сутичку з міліцією, в бік якої полетіли пляшки, каміння, металеві труби, і саме тоді "Беркут" почав більш активно йти на громадян, стверджує генпрокурор.

"Тут, власне, почалося те, що, на наш погляд, "Беркут" застосував більше сили, чим це було потрібно... Ми знаємо, що в тій мірі сила не повинна була застосовуватись і не дала б той результат, який ми зараз маємо - що сам та ніч стала збуджувачем для громадян і призвела до численних порушень громадського порядку (пізніше)", - зазначив Пшонка.

Про це пише Newsru.ua.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів