ГПУ ігнорує «амністію протестувальникам»

12:55 31 грудня 2013 р.

Фото до новини


Фото: korrespondent.net

Генпрокуратура відмовляється звільняти активістів Майдану, хоч повинна була зробити це за законом про непереслідування мітингувальників ще 26 грудня.

Адвокат затриманого 1 грудня на вулиці Банковійу Києві активіста Ярослава Притуленко – Віталій Касько – повідомляє сьогодні, 31 грудня, виданню «LB.ua»: «Як ви знаєте, був прийнятий закон, яким звільняються від відповідальності всі учасники масовий акцій протесту. З 26 грудня він набув чинності. 25 грудня, коли він був опублікований, ми подали клопотання прокурора з проханням звільнити затриманого і припинити кримінальне провадження у справі».

За словами адвоката, звільнити всіх затриманих, які підпадають під дію закону, повинні були опівночі 26 грудня. Віталій Касько конкретизує:

«Закрити провадження треба було протягом 10 днів. Але в прокуратурі нам розповідають, що питання зміни запобіжного заходу (зараз для Ярослава це утримання під вартою) вирішуватиметься тільки після закриття кримінального провадження. Це незаконно, так як з 26 грудня діяння декриміналізовано, і, відповідно, необхідність в запобіжному заході відпала. Немає жодних підстав тримати під вартою Притуленко, Дзіндзя і Кадур».

Учора вранці сторона звинувачення заявляла, що буде закривати кримінальне провадження, каже адвокат, але, за його словами, «після обіду позиція змінилася, прокуратура спочатку заявила, що закривати провадження потрібно через суд, а потім просто перестала відповідати на запити адвокатів». «Згідно з КПК, закрити провадження у справі в такій ситуації повинен прокурор, ніякий суд не потрібен», – акцентує Касько.

Орім того, клопотання про негайне звільнення з-під варти і закриття провадження у справі всупереч закону досі прокуратурою не розглянута, ніякої відповіді сторона захисту не отримала. Тим часом під вартою в Києві все ще перебувають троє активістів Майдану – Ярослав Притуленко, схоплений поруч з Банковою 1 грудня, журналіст «Дорожнього контролю» Андрій Дзіндзя, який нібито викрав трактор, який штурмував Банкову 1 грудня, й Володимир Кадура, який вів цей трактор.

Також під вартою адвокат Дзіндзя – Андрій Смалій. Його звинувачують у замаху на життя судді, що юристи неодноразово називали політичним абсурдом.

Як інформував «Щоденний Львів» у повідомленні «Закон про амністію протестувальникам – «фільчина грамота», голова Апеляційного суду АР Крим Валерій Чорнобук констатував, що цей документ не передбачає можливостей його реалізації, заступник голови Вищого спецiалiзованого суду України з розгляду цивiльних i кримiнальних справ також резюмує, що парламент прийняв, а Янукович підписав закон, який не піддається реалізації на практиці.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів