ГР «Майдану» зажадала єдиного кандидата від опозиції (чотири відеосюжети)

17:40 9 січня 2014 р.

Фото до новини


Фото: facebook.com/GRMaidan

А також – блокування Верховної Ради з першого дня зимової сесії, аби домогтися розпуску парламенту.


Відео: 5 канал

Такі вимоги висунула сьогодні, 9 січня, українській опозиції Громадська рада Майдану (ГРМ). Її представники заявили також на зустрічі з журналістами: «Якщо ж опозиціонери не зможуть заблокувати парламент і зупинити бюджетний процес, то вони мають скласти свій 151 мандат». 

Вони назвали свій дедлайн для висунення опозицією єдиного кандидата – 10 січня. Якщо цього не станеться, то обіцяють відреагувати, але поки що не уточнюють те, як саме.

«Ми розуміємо аргументацію, що коли висунути єдиного кандидата від опозиції, то існує небезпека, що його можуть отруїти або щось інше зробити. Але повірте нам, є механізми, які убезпечують від цього настільки, наскільки це можливо. Для чого потрібен єдиний кандидат? Для того щоб громадськість перед тим зробила аудит того кандидата, для того, щоб його підтримати. Виборча кампанія на президентських виборах починається на наступний день після них. Уже й так часу згаяно дуже багато», –  зазначив член Громадської ради Павло Жовніренко.

Про це повідомляє сьогодні, 9 січня, «Радіо Свобода». Натомість в «Espreso.tv» опубліковано коментар екс-нардепа Сергія Власенка з приводу вимог ГТМ – «Власенко: А що таке Громадська Рада Майдану?»:

«Вибачте за необізнаність, а що таке «Громадська Рада Майдану (ГРМ)»?

Громадські ради ствоюються при установах ДЕРЖАВНОЇ або КОМУНАЛЬНОЇ власності. А як при громадянському феномені з назвою «Майдан» може бути створена «громадська рада» для мене це загадка. Чи це просто красива гра словами? При цьому питання: а хто створював чи хто обирав (делегував) членів «Громадської Ради Майдану»? 

Щодо змісту їх «ультиматума»:

1. Щодо так званого «єдиного кандидата» я вже висловлювався. При цьому в «ультиматумі» є цікава формула: «ми розуміємо ризики, однак знаємо 100 відсоткові способи, як убезпечитись від цих ризиків». То розкажіть. Бо багато людей не бачать не лише 100 відсоткових, а взагалі ніяких механізмів страховки.

2. Якщо ці люди (ГРМ) не знають, то механізм складання 151 мандата сьогодні не працює, оскільки

а) на відміну від 2007 року немає механізму «рубання хвостів у списках»

б) у опозиції НЕМАЄ 151 СПИСОЧНІКА, бо будь-яке складання мандату мажоритарником тягне за собою ЛИШЕ призначення виборів по цьому округу.

3. Єдиний механізм перевиборів Верховної Ради – це блокування в такий спосіб, щоб Верховна Рада НЕ ЗМОГЛА РОЗПОЧАТИ роботу впродовж 30 днів протягом одної сесії. Після цього необхідно ПОЛІТИЧНО примусити Януковича видати Указ про дострокові вибори Верховної Ради. Звертаю Вашу увагу, це його ПРАВО, а не ОБОВ»ЯЗОК.

Нагадаємо, сьогодні Громадська рада Майдану (структура, створена 12 грудня не надто відомими громадськими організаціями) висунула опозиції ультиматум. Зокрема, рада вимагає, щоб опозиція висунула єдиного кандидата на президентських виборах, розпочала блокування Верховної Ради з першого дня зимової сесії та домоглася розпуску парламенту.

«Свобода» та «Батьківщина» цю ідею не підтримують і заявляють про необхідність йти на вибори трьома колонами, але без взаємного поборювання, а у другому турі підтримати того кандидата від опозиції, який отримає найбільшу підтримку в першому. Лідер «Свободи» Олег Тягнибок навіть вважає ідею єдиного кандидата технологією влади, яка намагається у такий спосіб посварити опозицію. Неодноразово на шкідливості ідеї єдиного кандидата наголошувала у своїх листах і Юлія Тимошенко».

Як повідомляв «Щоденний Львів», голова фракції «Батьківщини» Арсеній Яценюк заявив, що в першому турі президентських виборів позмагаються троє лідерів опозиції, натомість лідер «УДАРу» Віталій Кличко твердить, що для перемоги над Януковичем немає іншого шляху, окрім висунення єдиного спільного претендента вже в першому турі президентських виборів, тим часом активісти Євромайдану обіцяють взяти ініціативу у свої руки.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів