Євромайдан – під охороною учасників бойових дій (доповнено відеосюжетами)

09:15 5 грудня 2013 р.

Фото до новини


Фото: radiosvoboda.org

Розподілившись по всьому периметру, вони готові захищати територію Євромайдану і його людей від провокацій і штурму.

«Радіо Свобода» інформує сьогодні, 5 грудня, в повідомленні «Євромайдан охороняє загін самооборони»:

«На майдані Незалежності сформували загін самооборони. До його складу ввійшли колишні військові, ветерани війни в Афганістані, учасники бойових дій в інших країнах, козацтво та добровольці з фізичною підготовкою. Розподілившись по всьому периметру, вони готові захищати територію Євромайдану і його людей від провокацій і штурму.

Підполковник Володимир Олегович стоїть у військовій формі біля палатки з написом «Офіцерський корпус» позаду сцени на майдані Незалежності. Разом з іншими військовими він координує дії по охороні периметру загородженої щитами, ящиками і частинами «йолки» території. Він – член загону самооборони, який сьогодні сформували військові, афганці, десантники, морські піхотинці, колишні працівники розвідки, колишні міліціонери та інші активісти.   

«У нас загальний кулак. Починається він з афганців, продовжується офіцерським корпусом і буде продовжуватись громадським комітетом 1 грудня. Янукович може пролити кров. І ми тут для того, щоб крові не було, щоб захистити цивільне населення. Адже цивільне населення не знає, що робити, якщо, наприклад, кинуть гранату. А ми зможемо мобілізувати людей, захистити і допомогти в такій ситуації», – каже він.

До оборони Майдану долучились також і 60 членів козацтва. Між собою вони розділились на три групи і чергують по змінах.

У найважчий час, у найважливішу зміну – з третьої до шостої години ранку чергуватиме старший отаман із Дніпропетровська Олександр Коваль. Він стоїть з боку Хрещатика з бейджиком «Охорона периметру».

«Ми готові до штурму. Наше завдання втримати «Беркут» до того моменту, доки діти заховаються. Довго ми їх не втримаємо, адже це підрозділи, що мають спецпідготовку, кийки, газ, світлошумові гранати. А у нас на противагу нема нічого. Є тільки каски», – каже він.

Загалом загін самооборони Євромайдану нараховує вже понад три тисячі осіб.

Своєю чергою, «Телеканал новин «24» інформує сьогодні, 5 грудня, в сюжеті теленовин «Столичний Євромайдан охороняють близько 3 тисячі добровольців»:

«По усьому периметру від Українського дому до Бессарабської площі Євромайдан на барикадах під цілодобовим наглядом. До організованої варти набрали 3 тис. добровольців.

Охоронці Євромайдану – це чоловіки, віком від 18 до 45 років. З ними проводять детальний інструктаж і щоденні тренування. Кожного, хто заходить до наметового містечка, перевіряють на посту.

Порядок на Євромайдані охороняють громадської організації, допомагають й ветерани Афгану».

Натомість «Тиждень.ua» інформує сьогодні, 5 грудня, в повідомленні «План оборони Майдану: «афганці» й 7 тисяч у резерві»:

«У випадку нічного штурму наметового містечка та сцени, встановлених опозицією на Майдані Незалежності в Києві, туди протягом короткого часу може бути стягнуто до семи тисяч захисників. Про це «Тиждень.ua» розповів народний депутат Андрій Парубій.

«Просто зараз у будинках довкола Майдану перепочивають 5-7 тисяч людей, готових за першим сигналом прибути сюди», – наголосив він. Політик також підтвердив, що сьогодні кількість добровольців, котрі записалися в загони самооборони Майдану, сягнула 2 тисяч 800 людей, і що серед них є кількасот ветеранів радянсько-афганської війни.

«Наші люди готові дати відсіч «Беркуту» чи кому завгодно… Вони несуть постійну варту, вони знають, що робити, вони мають кийки у вигляді флагштоків, балончики з фарбою для засліплення спецназу, засоби персонального захисту», – наголосив Парубій.

«Розвідка, що відстежує переміщення сил міліції, розміщена за кілометр і більше від Майдану, ми постійно на зв’язку по рації, нас устигнуть попередити», – додав він.

За його оцінками, в разі атаки міліції кожна з барикад на Майдані та на Хрещатику «простоїть 5-15 хвилин, цього достатньо для евакуації жінок та прибуття підкріплення».

Водночас депутат висловив надію, що подібної атаки не відбудеться, і влада знайде спосіб увійти в переговірний процес». 

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів