Євромайдан відбив штурм і готується до наступного (доповнено відеосюжетами)

02:15 25 листопада 2013 р.

Фото до новини


Фото: myreport.com.ua (автор світлини Іван Богдан.)

Натомість столична міліція запевняє, що намагалася лише відновити рух по вулиці Хрещатик до Європейської площі, тому відтісняла мітингувальників із проїзджої частини.


Відео: 5 канал

Як інформує сьогодні, 25 листопада, «Українська правда», силовики намагалися зачистити Європейську площу, але мітингувальники її відстояли. Дослівно ж це інтернет-видання повідомляє:

«Державтоінспекція ввечері в неділю відкрила проїзд вулицею Хрещатик у Києві. Однак автомобілі могли проїхати лише до Європейської площі, де відбувається акція в підтримку євроінтеграції України, і розверталися назад.

Як повідомляє кореспондент «Української правди», активісти євромайдану вирішили перекрити автомобільний рух. Для цього близько тисячі людей заблокували перехрестя Хрещатику та Інститутської.

Пізніше освітлення на вулиці вимкнули, і кількасот силовиків в масках відтіснили мітингувальників з перехрестя. Невдоволені кричали «Ганьба!» та жбурляли в правоохоронців пляшками.

Після цього силовики рушили в бік Європейської площі, де в неділю ввечері продовжується мітинг на підтримку євроінтеграції. Коли правоохоронці хотіли зачистити наметове містечко, розбите там, відбулася сутичка.

Але мітингувальники мають перевагу над правоохоронцями і відтісняють їх в бік готелю «Дніпро». У повітрі робризкують перцеву суміш та сльозогінний газ, у силовиків летять пляшки.

За повідомленням прес-служби «Батьківщини», під часу сутички депутату Андрію Парубію зламали палець. Очевидці повідомляли й про інших постраждалих. 

Своєю чергою, «24tv.ua» інформує сьогодні, 25 листопада, що «Євромайдан відбив перший штурм «Беркута». Дослівно ж повідомляє з цього приводу:

«Нардеп Леся Оробець повідомила, що активісти Євромайдану на Європейській площі у Києві відбили першу хвилю штурму силовиків. «Першу хвилю ми відбили!!! Тримати периметр!!!! Рідні з Майдану, давайте сюди», — написала вона у своєму Twitter.

«24tv.ua» інформує також, що «мітингувальники із Майдану прийшли на захист протестувальників на Європлощі»: «Видання Ліга повідомило у Тwitter, що протестувальники, які перебували на Майдані Незалежності масово рушили до Європейської площі, аби допомогти відбивати атаки «Беркута».

«24tv.ua» цитує також запевнення столичної міліції, що вона нікого не затримувала, й що правоохоронці лише відтіснили мітингувальників на Європейській площі з проїжджої частини, щоб відновити рух транспорту по Хрещатику.

У прес-службі київської міліції наголосили, що у заявці на проведення акції було зазначено, що мітинг завершується о 23.00. Так, як інших заявок не надходило, за словами міліціонерів, було необхідно відновити дорожній рух і правоохоронці відтіснили учасників акції з проїжджої частини на тротуар , щоб вони не перешкоджали руху транспорту.

Натомість кореспонденту «УНН» у прес-службі МВС м.Києва повідомили: «До МВС не звертались з приводу демонтажу наметового містечка на Європейській площі. Судові виконавці зачитали мітингувальникам рішення суду про порушення порядку, зокрема, щодо встановлення наметів. Однак, до МВС судові виконавці з приводу демонтажу наметів не звертались».

Кореспондент «УНН» інформує також: «На Європейську площу де сьогодні відбувався мітинг опозиції і все ще залишаються кілька сот людей, прийшов судовий виконавець з рішенням суду про заборону розміщення малих архітектурних форм на площі. Таким чином судовий виконавець вимагав демонтувати наметове містечко, встановлене сьогодні на площі.

У свою чергу, до виконавця вийшов лідер партії «Батьківщина» Арсеній Яценюк, який пояснив, що у наметах знаходяться громадські приймальні народних депутатів України і рішення про заборону їх розміщення може прийняти лише Верховна Рада України більшістю своїх голосів, тобто більше 226».

Своєю чергою, «iPress.ua» повідомляє:

«У Міністерстві внутрішніх прав пояснили причину штурму Євромайдану. Як виявилося, майдан Незалежності, Хрещатик і Європейську площу потрібно готувати до Нового року – встановлювати ялинку та льодової ковзанки. Про це заявив начальник ГУМВС у Києві Валерій Коряк на брифінгу у Києві, інформує 5 канал.

«Намети знесуть – буде ялинка і льодовий каток», - наголосив чиновник.

«Якщо буде звернення від КП «Благоустрій» ми безумовно демонтуємо ці намети. Чи не буде, то не будемо демонтувати. Але я впевнений, що воно буде. Ви ж розумієте Майдан має готується до свят. Майдан має бути вільним», - додав він. 

Натомість комендант Євромайдану, народний депутат «від «Батьківщини» Андрій Парубій, повідомив кореспонденту «24tv.ua»: «Була силова спроба атакувати Євромайдан. Але силою мітингувальникам вдалось відтіснили «Беркут»«. «Беркутівців» було близько кількасот осіб. Кілька активістів госпіталізовані, зокрема, одна людина - зі зламаним пальцем. Силовики застосовували сльозогінний газ».

Своєю чергою, в публікації «Мітингувальники у Києві відгородилися металевим парканом і чекають наступу бійців о 2:00» видання «iPress.ua» повідомляє:

«Після того, як учасники акції були відтіснені міліцією від проїжджої частини для поновлення рух автотранспорту, опозиціонери огородили місце проведення акції металевим парканом, за ним знаходиться кілька сотень людей, встановлені намети. Зараз на майдані Незалежності близько 100-150 осіб продовжують мітинг за євроінтеграцію без партійної символіки.

Держвиконавці двічі намагалися оголосити рішення суду про обмеження проведення акції та встановлення наметів учасниками мітингу на Європейській площі, але їм не вдалося це зробити. На Європейську площу прийшли представники виконавчої служби, щоб повідомити учасників акції про незаконність встановлених наметів, але оголосити рішення їм не вдалося, оскільки мітингувальники досить різко відреагували на появу держвиконавців і вигнали їх.

Перед присутніми учасниками акцій виступив народний депутат Юрій Одарченко (фракція «Батьківщина»), який заявив учасникам акції про те, що держвиконавці за допомогою міліції мають намір розігнати акцію на Європейській площі. 

Поки що на Європейській площі не видно силовиків і міліціонерів. Не так давно від місця проведення акції на підтримку євроінтеграції від'їхали автобуси з беркутівцями.

Мітингувальники очікують штурму силовиків о 2:00». 

Натомість у публікації під заголовком «Беркут готує третю спробу розігнати Євромайдан у Києві. Прибувають карети швидкої» видання «iPress.ua» інформує:

«Бійці спецпідрозділу «Беркут» готуються до третьої спроби розігнати тисячі невдоволених відтермінуванням підписання Угоди про асоціацію між Україною і Європейським Союзом. Про це інформують учасники мітингу у Києві на сторінках соціальнихмереж.

«На майдан прибувають карети швидкої! Було вже дві спроби беркутівцями розігнати майдан на Європейській. Готується третя», – пишуть вони.

Зараз на майдані гаряче. Тисячі людей борються за місце на площі – звідти їх нещадно витискають силовики. 

Учасники акції протесту масово переходять на Європейську площу. Сотні людей проти, оскільки відмовляються мітингувати під партійними прапорами

«Другий штурм і тут таке: На майдані вирішують йти чи не йти на Європейську.

Вимога майдану: «Придем, якщо приберете політичну символіку», – пишуть користувачі соцмереж.

Зазначимо, що голова фракції ВО «Батьківщина» Арсеній Яценюк на майдані Незалежності закликав мітингувальників приєднатися до акції на Європейській площі. 

Пристрасті на головному майдані країни не вщухають. Силовики продовжують атакувати мітингувальників. Вони застосовують сльозогінних газ та битки.

«Увага!!! Ті хто не байдужий за майбутнє України. Всі на майдан!!! Беркут намагається знести наметове містечко», – написав на своїй сторінці у соцмережі Ігор Носенко.

Ще один дописувач акцентує: «На майдані вимкнені камери, овочева база пішла в наступ, антифашисти тітушки і менти в одному пориві». 

Зараз з Європейської площі виїжають автобуси в сторону майдану Незалежності». 

Своєю чергою, в публікації «Євромайдан у Києві під загрозою знесення: тхне газом» видання «iPress.ua» інформує:

«На Майдан Незалежності, де зараз мітингують тисячі невдоволених відтермінуванням підписання Угоди про асоціацію між Україною і Європейським Союзом, силовики спецпідрозділу «Беркут» намагаються знести наметове містечко. Про це пишуть очевидці у соціальних мережах.

«Майдан під загрозою знищення. Тут тхне газом.Вони кидають під ноги балони із сльозогінним газом. Мусара кинуті на людей, зносять наметові містечка. Янику і сімейці, Рінату, Азарову і компанії дуже гарно живеться паразитами, отримавши міліарди від Москви. Все що нам залишається проклясти всією нацією, виродків цих не українських. Зараз, організовується акція звернень до всіх дипломатичних джерел Світу з закликом блокувати Януковича, Азарова і виблядків його, повна ізоляція скотин від Світу!», - обурені мітингувальники.

Пристрасті на головному майдані країни не вщухають. Силовики продовжують атакувати мітингувальників. Вони застосовують сльозогінних газ та битки.

«Увага!!! Ті хто не байдужий за майбутнє України. Всі на майдан!!! Беркут намагається знести наметове містечко», - написав на своїй сторінці у соцмережі Ігор Носенко. 

Ще один дописувач акцентує: «На майдані вимкнені камери, овочева база пішла в наступ, антифашисти тітушки і менти в одному пориві. Беркут б'є нас битками і кидає під ноги сльозогінний газ». 

Зараз з Європейської площі виїжають автобуси в сторону майдану Незалежності. 

Кореспондент «УНН» також повідомляє, що «мітингувальники, які перебувають у центрі столиці, очікують штурму з боку правоохоронців близько 2 години ночі». Натомість «Тиждень.ua» інформує:

«Опозиція закликає киян вийти на підтримку Євромайдану на Європейській площі. Про це повідомляє партія «Батьківщина».

Повідомляється, що приблизно о 23.30 спецпідрозділи міліції «Беркут», приблизно 700 чоловіків, зробили спробу штурму Євромайдану.

«Штурм вдалося стримати. Однак є очевидним, що перед силовиками поставлено завдання сьогодні вночі вирішити проблему Януковича з мітингами у столиці України. А тому ми очікуємо на нові спроби штурму...З огляду на це, ми звертаємося до киян і гостей міста, всіх небайдужих українців! Буквально зараз, терміново, прийдіть і підтримайте Євромайдан! Не даймо знищити ту надію, яку дало нам сьогоднішнє єднання безпрецедентної кількості українців!», - заявили в опозиції.

В той же час кореспондент Тиждень.ua повідомляє, що до активістів на Європейській площі прийшли судові виконавці, які нагадали про рішення суду про часткове обмеження мітингів у центрі Києва.

Зараз на площі залишається менше тисячі осіб. А увечері 24 листопада міліціонери силою відтіснили активістів, які вийшли на акцію на захист євроінтеграції України, з проїжджої частини Хрещатика на пішохідну.

Під час сутички народному депутату Андрію Парубію зламали палець. На Європейській площі довкола наметів опозиції встановили паркан».

Як повідомляв «Щоденний Львів», 25 листопада о 8 ранку мітингувальники заблокують Кабмін, тим часом усіх силовиків терміново викликають на роботу.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів