Капітуляція Януковича у Москві – гірше вступу до МС, – експерт (доповнено відеосюжетом)

22:42 17 грудня 2013 р.

Фото до новини


Фото: tyzhden.ua

Але й до нього, як пророкує аналітик, справа дійде під час президентських перегонів, тим часом асоціацію з ЄС влада остаточно відкладе, хоч сьогоднішня знижка на газ – проблематична.

Заступник генерального директора Центру Разумкова Валерій Чалий дійшов висновку, що з того пакету документів, які підписані в Москві зрозуміло, що президент України Віктор Янукович разом з урядом фактично підписали акт капітуляції, який дасть йому можливість втримати владу до 2015 року. Експерт пояснює:

«З того пакету документів, які підписані у Москві і які, на моє переконання, ще будуть підписані в найближчий тиждень-два, зрозуміло, що по суті президент України Віктор Янукович разом з урядом фактично підписали акт капітуляції не безумовної, а через певні умови, які дають можливість, використовуючи тактичну фінансову підтримку з боку РФ, втримати владу до 2015 року, а стратегічно, вони здали інтереси України набагато років вперед».

Зокрема це стосується, за словами Валерія Чалого, фактичного припинення будь-якого реформування, зокрема, газового сектора.

«Зрозуміло, що щоб не було обміняно на зниження ціни, це все стосується або обсягів постачання газу, або включення в схеми посередництва, які ми вже бачили. Очевидно, що від цього громадяни України ніяк не виграють. Від цього виграють ті, хто в схемі сьогодні, яка закріплюється на наших очах», – додає експерт. Відтак він продовжує:

«Другий момент – те, що Володимир Путін озвучив 10 мільярдів доларів – ту знижку, яку українська сторона начебто не помічає – знижку на газ після харківських угод, а сьогодні ця цифра прозвучала публічно в такому форматі. Тобто це фактично борг України перед РФ, який таким чином поки що не оформлюється Україною, але РФ чітко дала зрозуміти, що про ці гроші пам'ятає і ніхто про них не буде забувати.

Є питання, які стосуються проектів, які цікавили РФ давно. Наприклад, мостовий перехід через Керченську протоку. Тут абсолютно чітка здача української переговорної позиції, яка трималась не один рік, а більше десятка років трималась ця переговорна позиція і Україна не йшла на російський варіант. Тепер це здано.

Є питання, які стосуються загального пакету. Він традиційний, але серед нього це, по суті, відновлення не просто кооперації, а спільних проектів в космічній сфері, авіабудуванні, енергетичному машинобудуванні і ми тільки потім побачимо, через яку схему реалізуються ці проекти».

Валерій Чалий констатує, що схема, яка вибрана РФ – це використання сьогоднішньої слабкої позиції президента України, в якій він втратив зовнішньополітичний баланс і змушений іти на всі ці домовленості. Експерт пояснює відтак:

«Потім буде другий етап – спроба легітимізації всіх цих угод. Це буде, швидше за, все досягатись через документи, які пройдуть у майбутньому ратифікацію в українському парламенті.

Як варіант – це може бути договір про стратегічне партнерство України і РФ, який може бути оприлюднений згодом, а не зараз. Після того як Віктор Янукович на європейському напрямку зробив кульбіт і розворот, тепер Володимир Путін буде намагатись закріпити і легітимізувати по-суті цю капітуляцію українського президента, щоб потім при зміні влади в Україні, не було різкої зміни умов взаємодії, а цього РФ може досягти, розставляючи економічні, фінансові капкани навколо рішень, які ми сьогодні спостерігаємо».

Валерій Чалий наголошує також, що нинішні домовленості є набагато гіршими, ніж вступ до Митного союзу. Експерт пояснює:

«Приєднання до Митного союзу, все рівно повинно оформлюватись відповідно міжнародними угодами, тому ще була можливість запобігти цьому. Я думаю, мова не буде йти про Митний союз. Мова буде йти про приєднання України до Євразійського економічного союзу, який зараз створюється і до 2015 року він має бути створений».

Валерій Чалий також резюмує, що після того, що відбулось, зокрема, в Москві, ніякої мотивації для підписання угоди про асоціацію з ЄС у Януковича не буде:

«Достатньо буде заяви президента Януковича, який сказав, що збирається звільняти тих, хто готував угоду і вважає її невигідною. Зрозуміло, що ніякої мотивації не було, а зараз її тим більше не буде.

Що стосується періоду після зміни влади в Україні, то новий президент може підписати угоду про асоціацію, але тоді це буде зробити набагато складніше. Тому що цього найближчого періоду вистачить для того, щоб зайти в проекти з РФ настільки глибоко, що потім будь-хто, хто захоче вирішити ці питання, йому доведеться дуже непросто з економічної точки зору». 

Коментар Валерія Чалого цитує у вівторок «Newsru.ua».

Своєю чергою, голова правління Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко констатує, що президент РФ Володимир Путін, надаючи $15 млрд. та знижуючи ціну на газ на 30%, допомагає Віктору Януковичу утриматись політично, зміцнює його соціально-економічний фундамент перед викликами Майдану і перекриває шлях до повернення України до підписання Угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі. Дослівно ж експерт сказав із цього приводу:

«Путін, надаючи таку велику допомогу, не займається благодійністю. Фактично таким чином він, по-перше, допомагає Януковичу утриматись політично та через цю допомогу зміцнює його соціально-економічний фундамент перед викликами Майдану, тому що Майдан турбує і Путіна – це виклики для Росії.

Тому допомогти Президенту Януковичу – в інтересах самого Путіна. Та, по-друге, перекриває шлях до повернення до домовленостей з ЄС, і це також відповідає інтересам російського керівництва. Таким чином, Путін нейтралізує повернення України, принаймні у найближчій перспективі, до євроінтеграції, до підписання Угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі».

Голова правління Центру прикладних політичних досліджень «Пента додає: «В обмін на таке значне зниження ціни на газ існують припущення, зокрема щодо можливої участі у Митному або в Євразійському союзі.  Проте я думаю, що насправді питання Митного союзу, якщо і буде підніматися, скоріш за все, не зараз, а наступного року, ближче до президентських виборів. І воно буде підніматися не тільки як поступка Росії, а як елемент виборчої кампанії Президента Януковича, зокрема в рамках зближення з РФ, що відповідає очікуванням і традиційним настроям російськомовних виборців Януковича».

Окрім цього, політолог зауважив: «Там сказано, що це додаток до угоди, яка діятиме до 2019 року, але ми знаємо, що зараз ціна на газ міняється залежно від зміни ціни на нафтопродукти. Як буде з цією ціною до кінця року чи через рік, наскільки вона буде стабільною і як вона може змінюватись, з точки зору економіки – це одне з ключових питань».

Усе це Володимир Фесенкосказав у вівторок в коментарі для «УНІАН».

Як інформував «Щоденний Львів», обіцянкою «не повторювати помилок» Янукович зрікся ЄС.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів