Львівська облрада не наважилися наразі створити виконком

23:54 17 грудня 2013 р.

Фото до новини


Фото: radiosvoboda.org

Її депутати поки що обмежились тимчасовою комісією щодо його формування в майбутньому.

Як уже повідомляв у вівторок «ЩЛ», сьогодні, 17 грудня, Львівська облрада повернула собі повноваження, делеговане облдержадміністрації. Натомість виконком депутати планують створити у майбутньому, однак уже вирішили позбавити чиновників ОДА приміщення.

Чи мають депутатські рішення та плани законне підґрунтя? Чи це політичний популізм? 

66 депутатів Львівської облради зі 116 обраних проголосували за ухвалу, згідно з якою відкликали одне повноваження, делеговане Львівській ОДА. Тому контроль за установами,організаціями, що перебувають у спільній власності територіальних громад області, має здійснювати обласна рада.

Відповідно, як вирішила більшість депутатів, керівників комунальних установ призначатиме теж рада. Депутати вимагатимуть від ОДА передати їм засвідчені копії та оригінали документів, що підтверджують трудові відносини з керівництвом комунальних установ до управління спільним майном.

Виконкоми – справа майбутнього 

Депутати Львівської облради не наважились створити виконком, лише обмежились тимчасовою комісією, яка напрацює пропозиції і винесе питання про формування виконкому у майбутньому на засідання ради. Депутат із фракції ВО «Свобода» Осип Магур каже, що громада має право створити виконкоми і наділити їх повноваженнями, як це дозволяє Конституція і Європейська хартія місцевого самоврядування, а тоді автоматично адміністрації позбудуться повноважень, тому що виконкоми перебиратимуть на себе повноваження, які надасть громада.

«А ця постсовєтська партійна номенклатура, яка називається обладміністрація і райадміністрація, нехай працює собі, де хоче, але тільки не на Львівщині. Це є провідники системи уряду. У нас вже п’ятий голова ОДА змінився, це абсурд. Адже система не змінюється, а змінюються лише очільники президента в області. Необхідно проводити реєстрацію територіальних громад», – вважає Осип Магур.

Не підтримали рішення про відкликання повноваження депутати провладних фракцій. Михайло Дзюдзь (фракція промисловців і підприємців) називає депутатське рішення популістським і політичним. «Бо воно не відповідає чинному законодавству і суперечить Конституції», – пояснив він.

Роль місцевого самоврядування нівелюється 

Закон «Про місцеве самоврядування» 44 статтею визначає 24 повноваження, які делегує рада адміністрації. Оскільки обласні та районні ради не мають виконкомів, тому і передали повноваження адміністрації у 1998 році. А вже 58 стаття цього закону говорить про те, що одне повноваження, яке і відкликали депутати, може бути передане виконавчому апарату (Виконавчий апарат ради забезпечує виконання заходів з відстеження результативності регуляторних актів, прийнятих відповідною радою, якщо рішенням цієї ради повноваження щодо забезпечення виконання заходів з відстеження результативності цих регуляторних актів не делеговано відповідним місцевим державним адміністраціям).

Водночас у Конституції не вказано про обов’язковість делегування повноважень.

Нині влада роздвоєна, наголошує екс-голова Львівської облради Мирослав Сеник. Але, щоб створити виконкоми, перебрати повноваження, делеговані ОДА, необхідно, щоб парламент вніс зміни у закони «Про місцеве самоврядування» і «Про місцеві державні адміністрації».

«Ради делегували повноваження ОДА, але не мають важелів контролю. Органи місцевого самоврядування не мають жодного впливу на призначення з Києва. Ми повинні мати виконавчий орган, який ефективно виконуватиме функції місцевого самоврядування», – наголошує депутат. 

«Правових підстав для створення виконавчого комітету облради немає. А чинній владі бракує політичної волі, щоб провести реформу адміністративно-територіального устрою», – констатує колишній міністр, депутат облради з фракції НРУ Василь Куйбіда.

Два роки тому він ініціював на сесії ухвалити створення виконкому і відкликання повноважень, але тоді депутати його ідею не підтримали, хоч цьому тоді сприяла політична ситуація. Натомість сьогодні депутатське рішення, каже, не матиме сили. 

«Назва ухвали говорить про відкликання делегованих повноважень, але у самому змісті це не виписано, немає посилання на статтю 44 про 24 делегованих повноважень. Тоді б це створило хаос у житті регіону. А так виходить те, що у назві ухвали одне – відкликання повноважень, а в рішенні немає посилання на статтю. Важливіше було не забрати повноваження, а вимагати відставки уряду, який є і так нелегітимний через допущені побоїща людей», – наголосив Василь Куйбіда. 

ОДА оскаржуватиме рішення депутатів 

Також на сесії більшість обранців проголосували за рішення, згідно з яким з 1 січня 2014 року не продовжать термін щодо оренди будинку Львівській ОДА і вимагатимуть від чиновників звільнити будівлю. Договір про оренду приміщень між облрадою і адміністрацією укладений від 24 лютого 2011 року, вартість оренди становить одну гривню на рік. 

Львівська облдержадміністрація звернулась в обласну прокурату з проханням розглянути юридичну обґрунтованість ухвалених депутатами рішень. Бо вважає виселення незаконним, як і відкликання повноважень. Також ОДА готує позовну заяву до суду. Про все це інформує у вівторок «Радіо Свобода».

Як повідомляв «ЩЛ», влада Львівщини потрапила в правову колізію.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів