Львівські студенти бойкотують проект Медведчука

14:52 7 листопада 2013 р.

Фото до новини


Фото: прес-центр ЛНУ ім. Івана Франка

У своєму зверненні вони зокрема заявили: «Вважаємо неприпустимим проведення такого проекту під егідою запроданської проросійської партії, керівником якої є вбивця символу нескореності – Василя Стуса...».

Як повідомляє сьогодні, 7 листопада, київська газета «День», активісти Львівського національного університету імені Івана Франка організували акцію протесту проти «Арт-майданчика». Олеся Яремчук розповідає про це в публікації «Не минуло й півроку... Львівські студенти вирішили бойкотувати арт-проект Медведчука» наступне:

«Проект «Арт-майданчик», що відбувається за фінансової підтримки партії «Український вибір» Медведчука, триває у Львові ще з квітня. Не минуло й півроку, як спільнота зреагувала.

5 листопада активісти Львівського національного університету імені Івана Франка організували акцію протесту проти «Арт-майданчика». «День» два тижні тому писав про суперечки у Львові щодо цього проекту («Сервільність чи бажання самореалізації?», №189, 19 жовтня 2013 року), і, як стверджують ініціатори акції, стаття привернула увагу до проблеми.

За словами учасника акції, аспіранта кафедри української літератури імені академіка М. Возняка філологічного факультету ЛНУ ім. Івана Франка Тараса Косцьов’ята, вони не хотіли вдаватися до гарячкової реакції, проте професура і студенти не підтримують проект і закликають молодь не відвідувати акції від «УВ». Нарешті студенти вирішили проявити свою громадянську позицію.

В коридорах головного корпусу ініціатори філологічного факультету роздали листівки зі зверненням профбюро студентів філологічного факультету та Студентської ради із закликом не відвідувати «Арт-майданчика» Медведчука. Ось уривок зі звернення:

«Вважаємо неприпустимим проведення такого проекту під егідою запроданської проросійської партії, керівником якої є вбивця символу нескореності – Василя Стуса – та майбутнього України – молодих талантів. Усі, що поважають минуле свого народу, людей, що творили історію, розбудовують сучасність та вірять у культурно-політичне майбутнє України, будьмо свідомі фарисейської облудності «Арт-майданчика»! Усвідомлюючи високу відповідальність за українську державу, закликаємо всіх громадян України не відвідувати ці «збориська»!».

На іншій стороні листівки зображено українського поета Стуса крізь приціл, біля нього – фото Віктора Медведчука та Володимира Путіна. Співорганізатор акції протесту, керівник профбюро філологічного факультету Олег Войтків розповів «Дню», що це питання вже обговорювали на зібраннях Студентської ради і зараз вони ухвалили рішення діяти:

«Ми хотіли донести до студентів те, що навіть якщо молода людина йде на «Арт-майданчик» не з політичних мотивів, а всього лиш почитати поезію, все одно таким чином рекламує цю організацію. Ми закликаємо студентів не підтримувати акцій, організованих «УВ».

Тарас Косцьов’ят додав, що ця тема давно тліє в університеті: «Я читав статтю у «Дні», наші професори страшенно обурилися. Потім я дізнався, що Марта Боровець, організатор «Арт-майданчиків» у Львові, навчається на нашому факультеті. Соромно за це. Я поспілкувався з нею по телефону, але вона відповіла, що «знає, на що підписалася», мала тверду позицію. Проте у переддень нашої акції при зустрічі вона стверджувала, що вже цим не займається. Казала, що пішла спеціально, бо незабаром «УВ» планує грандіозний концерт, що вона його не підтримує і не хоче мати до цього причетності. Тому якийсь поступ відбувся».

Ми зателефонували до екс-організаторки «Арт-майданчиків» у Львові Марти Боровець і вона підтвердила інформацію, що більше не займається цим проектом: «Арт-майданчик» входив в мої обов’язки на роботі, де я раніше працювала. Я звідти звільнилась, відповідно, не маю більше жодного відношення до «Арт-майданчика».

Як розповів Тарас Косцьов’ят, і професура, і студенти дотримуються думки, що «проект «УВ» – політично негідний»: «На акції ми надали інформацію людям, бо дуже багато людей, які приходили на ці «Арт-майданчики», навіть не знали, куди йшли. Для мене запрошення на акції Медведчука – нонсенс. Його політика – спланований наступ, Митний союз. Про що ми говоримо? Яка поезія? Натомість ми (студенти філологічного факультету. – Ред.) пропонуємо збиратися не в нічному клубі «Мілленіум», а в аудиторії Шевченка, Франка, Антонича, де присутній дух літератури, а не алкоголь».

Впродовж акції студенти роздали понад триста листівок. Інформацію з відповідними закликами також поширюють у соціальних мережах. За словами Олега Войтківа, такі акції планують не лише у Франковому університеті, підтримки активісти шукатимуть і в інших університетах».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів