Поки Янукович «продовжує діалог з ЄС» – Азаров готується до МС

14:59 26 грудня 2013 р.

Фото до новини


Фото: lb.ua

У той час, як президент наголосив у четвер на Раді регіонів «на необхідності співпраці Уряду та Верховної Ради щодо підготовки Угоди між Україною та Євросоюзом», Кабмін планує розглянути в лютому договір про єдиний митний простір із Росією, а в березні – про Євразійську економічну комісію.

Як повідомляє сьогоні, 26 грудня, прес-служба Президента України, Віктор Янукович заявив у четвер на засіданні Ради регіонів:

«Ми продовжуємо діалог із Європейським Союзом стосовно подальших шляхів реальної ефективної співпраці. Підкреслюю – реальної і ефективної. Пауза – це не зупинка. Це переосмислення і подальший рух. Чекаю від Уряду і парламентаріїв тісної взаємодії в ході ведення переговорного процесу щодо підготовки Угоди, яка була би вигідна Україні та відповідала б її національним інтересам».

Янукович твердив також, що ті чиновники, які під час роботи над Угодою не узгодили її положення з об'єднаннями товаровиробників, а також не провели «відповідну дискусію і не досягли рівня порозуміння», повинні понести відповідальність за це. Відтак він зажадав, звертаючись до прем’єр-міністра Миколи Азарова:

«Я чекаю від вас пропозицій. Я переконаний, що в будь-якому питанні, яке стосується державних інтересів, ми маємо навчитися наполягати на своїх інтересах і досягати мети. Переконаний, що після певного періоду непорозуміння наші європейські партнери нас підтримають і підуть назустріч».

Янукович також зазначив, що довіряв оцінкам і позиціям, які отримував від Уряду. За його словами, він, як і всі громадяни, зіткнувся з «розгубленістю і неготовністю урядовців завершити процес».

«Невпевненість призвела до того, що ми вимушені були приймати жорсткі і різкі кроки. Безумовно, я повинен був у такій ситуації взяти на себе відповідальність за рішення і у Вільнюсі, і в Москві. І як Президент прийняв головний удар дорікань та критики за ці рішення», – запевнив також Янукович.

Тим часом, як інформує в четвер «LB.ua», в плані-графіку розгляду угод Митного союзу (МС), котрий є в розпорядженні цього видання (див. скріншот), передбачено, що Кабінет міністрів має намір розглянути в лютому 2014 року договір про єдиний митний простір, а в березні – про Євразійську економічну комісію. «LB.ua» повідомляє також, що його джерело в уряді підтвердило справжність документа, однак, за його словами, «Кабмін поки не брав з нього ніяких рішень».

Видання зазначає, що документ відкриває дорогу у Митний союз, однак без схвалення Верховної Ради Україна туди не вступить, але одночасно зачиняться двері в торговельний союз з Європою. План-графік був розроблений за дорученням прем'єр-міністра Миколи Азарова №39383/1/1-13 від 12 жовтня 2013 року. Розробкою займалося Міністерство економічного розвитку і торгівлі.

Всього в плані 81 угода про митну політику, тарифне і нетарифне регулювання, податкову політику, послуги, інтелектуальну власність, обміні інформацією, технічне регулювання, трудову міграцію та інвестиції. Документ був розісланий всім керівникам центральних органів виконавчої влади. Його також отримали представник Кабміну при Євразійської комісії Віктор Суслов і урядовий уповноважений з питань співробітництва з Росією, країнами СНД і Євразійського економічного співтовариства Валерій Мунтіян.

Як інформував «Щоденний Львів», Москва тягне Київ у Євразійський союз, екс-віце-прем'єр-міністр Олег Рибачук констатував, що де-факто Україна – в Митному союзі, Азаров брав участь у засіданні Вищої Євразійської економічної ради на рівні глав держав, а поінформоване джерело агенції «Українські Національні Новини» повідомило їй, що прем'єр підпише близько 60 угод щодо Митного союзу.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів