Путін дав Януковичу $15 млрд. і знизив ціну на газ (відео)

17:50 17 грудня 2013 р.

Фото до новини


Фото: lenta-ua.net

Однак президент Росії запевняє: «І хочу всіх заспокоїти - сьогодні ми взагалі не обговорювали питання про приєднання України до Митного союзу».


Відео: RT Russian

Президент РФ Владімір Путін заявив у вівторок на прес-конференції: «Маючи на увазі ті проблеми, про які я сказав, в українській економіці, пов'язані, як я вважаю, в значній мірі з світовою фінансовою економічною кризою з метою підтримки бюджету України уряд РФ прийняв рішення розмістити у цінних паперах українського уряду частину своїх резервів з Фонду національного добробуту обсягом 15 мільярдів доларів США. Ця сума співставна з обсягом коштів, що виділяються з цього фонду на російські інфраструктурні проекти».

Окрім того, «Газпром» і «Нафтогаз України» підписали у вівторок у присутності президентів двох країн доповнення до «Контракту на купівлю-продаж, поставки, обсяги та умови транзиту природного газу на 2029-2019 рік» від 19 січня 2009 року. Як заявив на прес-конференції за підсумками підписання президент РФ Володимир Путін, підписаний документ дозволяє «Газпрому «поставляти газ на Україну за ціною $268,5 за тисяч кубометрів, тоді як зараз вона становить понад $400.

Путін прокоментував цю новину так: «У всякому разі, ми вважаємо, що це теж тимчасове рішення. Маючи на увазі, що довгострокові, довготривалі домовленості мають і будуть досягнуті. Це стосується і поставок газу на Україну, це стосується і забезпечення безперебійного транзиту російським споживачам у Європі. Росія готова і далі йти назустріч нашим партнерам, але перед нами стоїть завдання виробити дійсно ефективну і довгострокову схему взаємодії».

Про це інформує сьогодні, 17 грудня, «РИА Новости». Натомість «Інтерфакс-Україна» повідомляє у вівторок: «Рішення уряду РФ про розміщення в цінних паперах України частини резервів ФНБ не пов'язано з жодними умовами, заявив президент РФ Володимир Путін. Це не пов'язано з якимись умовами, ні з підвищенням, ні зі зниженням, ні з заморожуванням соціальних стандартів, пенсій, допомоги або витрат. І хочу всіх заспокоїти, сьогодні ми взагалі не обговорювали питання про приєднання України до Митного союзу».

Але оскільки повірити в альтруїзм президента Росії здатні хіба що дуже наївні люди, вочевидь, невдовзі ми дізнаємося й про те, взамін за що Путін так розщедрився. Втім, цілком можливо, що своїми мільярдами й зменшенням ціни на газ він подбав, аби Янукович остаточно відмовився від асоціації України з ЄС. Не виключено також, що Путін сподівається зміцнити авторитет Януковича серед українців, чиє обурення ним останнім часом «зашкалює».

Як повідомляв «Щоденний Львів», посол ЄС у Україні Ян Томбінський сказав 16 грудня: «Дуже шкода, що вся суверенність української нації залежить лише від вартості однієї сировини – щоразу обговорюється ціна на газ і вона визначає суверенність України»

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів