СПУ сумнівається, що українці зруйнували пам’ятник на Львівщині

12:15 12 січня 2017 р.

Фото до новини


Фото: z-p-u.org

Спілка поляків України опублікувала заяву щодо зруйнованого пам’ятника загиблим полякам у Гуті-Пєняцькій.

«8 січня у період, коли український народ святкував Різдво за східним обрядом, у селі Гута-Пеняцька на Львівщині, невідомі вандали пошкодили пам’ятник полякам, які трагічно загинули у 1944 р. під час Другої світової війни. Підстави для роздумів щодо «режисера цих подій» дає факт того, що першими, хто опублікували фото розбитого пам’ятника були не сайти польських національно-культурних товариств Львівщини чи інформаційні агентства Галичини, а саме проросійські ЗМІ, які звинуватили у акті вандалізму представників українських ультраправих середовищ», – зазначно в заяві Спілки поляків України.

СПУ також заявила: «Ми, Спілка Поляків України, піддаємо сумніву факти причетності українців до знищення пам’ятника у Гуті Пєняцькій. Ні одна з існуючих сил в Україні не ідентифікує себе з нацистськими символами «SS», які намальовано на понівеченому меморіалі».

«Український та польський народи досвідчили понад 50-річну окупацію більшовицькою і радянською владою, і не мають звичаю нищити хрести, які завжди були знаком єдності Сходу і Заходу, поляків і українців. Жодна людина, яка має розум не повірить в те, що в українця чи поляка може піднятися рука здійснити такий акт вандалізму саме на Різдво», – зазначно в заяві Спілки поляків України»

СПУ також вважає: «Можемо, натомість, з великою долею впевненості говорити про причетність до акту вандалізму у Гуті-Пєняцькій третьої сторони, яка є найбільш зацікавленою у погіршенні стосунків між нашими двома братніми народами. Українці з усіх сил стримують натиск ворога на східних кордонах Європи, пам’ятаючи про Голодомор, ініційований більшовиками та криваві репресії щодо цивільного населення у 30-х роках минулого століття».

Поляки в України живуть у мирі і злагоді зі всіма національностями, підтримують незалежність та сприяють інтеграції нашої держави до європейської сім’ї, разом з українським народом відстоюють прагнення України до свободи. Спілка Поляків України рішуче засуджує будь-які прояви ганебного акту вандалізму у місцях національної пам’яті як в Україні, так і Польщі та вважає неприпустимими використання освітлення подій, з цим пов’язаних, у якості брудного інформаційного фону третьою стороною, – зазначено також у заяві СПУ. – Сподіваємося, що українська влада знайде і покарає винуватців цього цинічного вчинку. Наше ж основне завдання не піддаватися на провокації, які можуть внести негативні аспекти в польсько-українські відносини як міжетнічні, так і міждержавні».

Як інформував «Щоденний Львів», російські ЗМІ заздалегідь повідомили про провокацію в селі Гута Пеняцька, відтак, радник глави МЗС Польщі вважає, що пам’ятник у Гуті-Пеняцькій знищили росіяни.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів