Суверенність України залежить від ціни на газ, – посол ЄС (доповнено відеосюжетом)

21:26 16 грудня 2013 р.

Фото до новини


Фото: kotsubynske.com.ua

Її, як пообіцяв у понеділок лідер фракції «Партії регіонів», визначать завтра у Москві Янукович і Путін.

Посол ЄС у Україні Ян Томбінський зокрема сказав сьогодні, 16 грудня, під час виступу в «Стратегічному дискусійному клубі «Пост-Вільнюс: діагностика національної (не)безпеки»:

«Дуже шкода, що вся суверенність української нації залежить лише від вартості однієї сировини – щоразу обговорюється ціна на газ і вона визначає суверенність України. Таким чином національна суверенність залежить від невеличкої суми підтримки з боку МВФ, але це принизливий фактор для України і для всього українського народу. В економічних термінах Україна є однією із країн, що програли в останні кілька десятиріч. Якщо порівняти ВВП 2010 року і 2012 року, то можна побачити, скільки часу і можливостей було змарновано».

Про це інформують у понеділок «Українські Національні Новини».

Своєю чергою, лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов пообіцяв сьогодні, 16 грудня на брифінгу, що нова ціна на російський газ для україни буде відома вже завтра – після чергової зустрічі Віктора Януковича з Владіміром Путіним. Дослівно ж «регіонал» сказав із цього приводу таке:

«Газпром» та НАК «Нафтогаз України» закладатимуть ціну на газ для України, виходячи зі зваженої середньоєвропейської ціни, яка на сьогодні є та буде враховувати попередні домовленості між Україною та Росією разом із врахуванням ціни за транзит газу територією України. На цих умовах, ймовірно, суб’єкти господарювання » Газпром» та «Нафтогаз» будуть домовлятись.

Якщо вони про це домовляться та підпишуть протокол, то буквально після завтра чи завтра ввечері ми вже дізнаємось ціну (на газ для України на 2014 рік. – Ред.). На сьогоднішній день є протокол, який підготовлений для підписання «Газпромом» та «Нафтогазом», в якому просто підіймається питання визначення ціни на газ, але конкретної цифри ще немає. Точна цифра буде вирішуватись в рамках підписання даного протоколу безпосередньо сторонами, які домовлятимуться про цю ціну.

Підхід є: ця ціна не повинна бути вищою за середньоєвропейську ціну на газ, яка є на сьогодні, і повинна враховувати попередні домовленості між Україною та Росією, а також враховувати транспортування газу територією України за тим кілометражем транспортування, який є». 

Про це інформують у понеділок також «Українські Національні Новини».

Як бачимо, Єфремов не сказав те, взамін за що Путін раптом знизить нарешті вартість свого газу для України. Чи не тому, що еквівалент порівняно нижчої ціни за російське «блакитне паливо» для нашої країни назвав посол ЄС у Києві Ян Томбінський, резюмуючи, що «суверенність України залежить від ціни на газ»? А втратити її наша країна може після того, як Янукович погодиться у вівторок на її вступ до Митного Союзу Росії, Білорусі й Казахстану.

Як повідомляв «Щоденний Львів», за даними опозиції, Янукович говоритиме завтра з Путіним про Митний союз.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів