У Львові вимагають паритетності в НО «Майдан»

16:24 25 грудня 2013 р.

Фото до новини


Фото: dw.de

Студенти найбільшого міста Західної України критикують процедуру формування координаційної ради цього Народного об'єднання.

Створене днями у Києві Народне об’єднання «Майдан» починає формувати свої осередки в областях України. Утім, процедуру створення таких осередків ущент розкритикували організатори львівського Євромайдану – студенти, які вийшли на вулиці у перший же день протестів і стоять досі.

«До прозорості формування Ради «Майдану» ще дуже далеко, списки хтось писав «на коліні», політики самі себе делегують, включили людей без їхнього відома, а громадський сектор фактично проігнорували», – зауважив у розмові зі журналістом «Української служби «Deutsche Welle» Галиною Стадник організатор майдану у Львові, голова Студентського братства Львівщини Борис Пошивак.

Громадський актив наполягає, щоб у Раді була дотримана паритетність, зауважує голова братства. Координувати роботу об’єднання мають у рівній мірі політики, громадський сектор та актив львівського Євромайдану, зауважує він. Активіст переконаний, що паритетність додасть об’єднанню життєспроможності, в іншому випадку ця ініціатива приречена, переконаний Пошивак.

Майдан як рівноправна сторона діалогу

Те, що Євромайдан повинен «суб'єктизуватися», сумнівів ніхто з учасників протесту немає. Створення такого об’єднавчого органу є необхідним заради досягнення основної мети Майдану – системних змін у країні, каже львівська активістка Софія Сеник. Однак слід пильнувати, як і хто формує роботу об’єднання, бо ідею можна легко звести нанівець, застерігає студентка.

Львівські майданівці схиляються до думки, що політики від опозиційних сил банально намагаються «перетягти ковдру», узурпувавши право говорити від імені громади. «Ми наполягаємо на діалозі у форматі «влада, представники ЄС, опозиція і громадський рух Майдану», – пояснює Пошивак. – А політики, очевидно, хочуть контролювати майданний рух, аби мати важіль впливу на владу. Це нас не влаштовує».

Не інструмент, а самодостатня сила

Молоді люди наголошують, що не хочуть для свого Євромайдану повторення долі Помаранчевого 2004 року. «Ми проти, аби просто змінилися обличчя при владі, хочемо системних змін: судової гілки, правоохоронної тощо. Вважаю, що громадський рух є доволі самодостатнім. Ми не хочемо, щоб політики використовували його як інструмент у досягненні своїх цілей», – наголосив голова студентського братства Борис Пошивак.

Активіст переконаний, що самоорганізований молодіжний рух, який зародився на вулиці, здатен зламати владні режими, навіть якщо для цього потрібно більше, ніж місяць протестів. До речі, львівський Євромайдан досі вільний від партійної символіки. А виступи зі сцени окремих опозиційних політиків узагалі «табу».

Краще домовлятися

Попри критику процесу формування координаційної ради Народного об’єднання «Майдан» львівські студенти заявили, що готові якнайшвидше до діалогу з політиками. «У четвер чергові переговори, ми виставимо свої умови, обговоримо плани дій та мету створеного об’єднання. Аби зрозуміти для себе, чи не є це об’єднання банальним підсиленням певних партійних структур, яке згодом може перейти у молодіжне крило якоїсь партії», – пояснює Пошивак.

У вівторок, 24 грудня, у Львові запрацював комітет зі створення Координаційної ради НО «Майдан» на Львівщині. До комітету увійшли десять осіб, і семеро з них – політики. Ще двоє – громадські діячі і один представник студентського крила.

Співголова комітету, представниця ВО «Свобода» Ірина Сех заявила, що до народного об’єднання можуть долучитися всі, хто підтримує національний спротив і готовий до активної і тривалої боротьби. Однак хто, як і за яким принципом створив цей комітет, для львівських майданівців загадка. Місця для їхнього представника там не знайшлося.

Як інформував «ЩЛ», Євромайдан трансформувався в Народне об'єднання «Майдан», котре вже розпочало прийом громадян у свої лави, його осередок уже формують на Львівщині, де й молодь створює єдиний рух «Євромайдан Львів», а також запропонувала омолодити керівництво «Майдану», причому громадський і молодіжний сектори Львівського Євромайдану налаштовані дуже радикально – вони наполягають на тому, аби в раді НО «Майдан», яку зараз формують на Львівщині, були представлені всі сектори Євромайдану.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів