У першому турі президентських виборів позмагаються троє лідерів опозиції, – Яценюк

11:06 5 січня 2014 р.

Фото до новини


Фото: korrespondent.net

Голова фракції «Батьківщина» запевнив, що «в другому турі той, хто отримає найкращий результат, отримає підтримку всіх опозиційних сил».

Про це Арсеній Яценюк повідомив в ефірі телевізійного «5 каналу». Він також нагадав, що таке рішення було прийнято ще в травні 2013 року. Голова фракції «Батьківщина» пояснив також:

«Щодо єдиного кандидата ми вже частину переговорів провели і їх оприлюднили офіційно, оскільки 18 травня минулого року ми підписали Угоду трьох політичних сил, де чітко визначилися з тим, що єдиний кандидат отримає підтримку в другому турі. Ця Угода була підписана, і має виконуватися. Угода чітко сформулювала наступний підхід: у першому турі всі кандидати від опозиції проходять як праймеріз, а в другому турі той, хто отримає найкращий результат, отримає підтримку всіх опозиційних сил».

За словами Яценюка, «на даному етапі офіційно нічого не змінилося». Він також зазначив:

«Тут важливо усвідомити, що таке перемога. Перемога – це не стати президентом, а змінити країну, а один президент не здатний це зробити. Тому наша перемога полягає в тому, щоб три опозиційні сили в 2014 році сформували єдину команду – переможницю європейських змін. Ця команда не просто піде на вибори, не просто їх виграє, а доведе всьому світові, що Україна здатна проводити зміни, і що після 2015 року вона буде фактичним членом Європейського Союзу».

Голова фракції «Батьківщина» також вважає, що в Україні є юридична можливість для проведення дострокових президентських виборів у жовтні поточного року. Яценюк пояснив із цього приводу:

«Зараз в Україні триває широка дискусія про те, що Віктор Янукович обирався на одну Конституцію, а повноваження отримав за зовсім іншою – за старою Конституцією ще Леоніда Даниловича Кучми. І за те, що він отримував ці надмірні повноваження, яких фактично немає ні президент Росії, ні президент США, не голосував ні парламент, ні український народ».

При цьому Яценюк нагадав, що повернення до старої редакції Основного закону був здійснений незаконно через «кишеньковий» Конституційний суд. Голова фракції «Батьківщина» запевнив, що для повернення в правове поле зараз є юридичні механізми: 

«Звичайно, єдино правильний юридичний механізм – це голосування в українському парламенті, яке вимагає 300 голосів. Зараз є ще одна формула, яка робить перший крок до повернення до старої Конституції, яка є єдиною легітимною – це прийняття постанови Верховної Ради України 226-ма голосами про відновлення конституційного ладу в Україні.

Це буде певний політико-правовий акт, і ми зараз займаємося тим, щоб зібрати 226 голосів під цю постанову. Тому якщо Конституція буде відновлена, якщо в Україні буде відновлено конституційний лад, то це означає, що вибори президента України мають відбутися на п'ять місяців раніше. Нагадаю, що за старою Конституцією вибори мають відбуватися в останню неділю жовтня».

Інформуючи про це сьогодні, 5 січня, «Newsru.ua» нагадує: «За даними грудневого опитування компанії Research&Branding Group, чверть українців готові проголосувати за Віктора Януковича, якби президентські вибори відбулися в найближчу неділю. У рейтингу популярності політиків після Януковича з його показником в 25% йде лідер УДАРу Віталій Кличко (останнього готові підтримати 14% виборців), за ним – екс-прем'єр Юлія Тимошенко і народний депутат Петро Порошенко (по 8%). Замикає п'ятірку лідер фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк з 5% голосів. По 4% набрали б лідер ВО «Свобода» Олег Тягнибок і лідер Компартії України Петро Симоненко.

А напередодні захисник лідера «Батьківщини» Юлії Тимошенко, Сергій Власенко, розповів в «Еspreso.tv» про те, чому вона – проти єдиного кандидата від опозиції:

«1. Позиція ЮВ не обґрунтована можливістю її участі у виборах. ЮВ не вважає, що будь-хто (в тому числі і вона) повинен бути єдиним кандидатом.

2. Єдиний кандидат Одразу стане мішенню для влади.

3. Єдиний кандидат стане об’єктом найчорнішої, найцинічнішої пропагандистської атаки. Такі атаки перманентно відбуваються по відношенню до самої ЮВ. Влада вже розпочала такі атаки і на Арсенія Яценюка і на Віталія Кличка і на Олега Тягнибока. Єдиний кандидат в декілька разів спростить це завдання для влади.

4. Влада висуне десяток технічних кандидатів, а єдиний кандидат буде знятий через суд після закінчення строків на реєстрацію. І це буде презентовано, як зняття лише «одного із багатьох опозиційних кандидатів». Цю технологію Янукович відкатав на прикладі 94 округу. Це ж очевидно.

5. Підстави для зняття «єдиного кандидата» , хто б ним не був (для їх пояснення світу) будуть знайдені. Щодо ЮВ – це нібито наявність непогашеної судимості, хоча стаття 103 Конституції України такого обмеження НЕ містить, щодо Віталія Кличка – це нібито не проживання в Україні впродовж 10 років (підготовка до цього вже ведеться) тощо.

6. Зрозуміло, що єдиний кандидат буде висунутий лише від одної з ТРЬОХ парламентських опозиційних політичних партій, але частина виборців інших двох політичних партій не побачивши свого лідера (кандидата) в списку у першому турі може просто не прийти на вибори. Очевидно, що команди двох політичних партій із трьох, теж не будуть викладатись на виборах на 100%. В першому турі так точно.

7. Які завдання стоять перед опозиційними партіями? По перше – мобілізація наших виборців. По друге демотивація виборців Партії регіонів. При цьому мобілізація наших виборців повинна відбуватись як в першому турі так і в другому, тому що мобілізувати людей за два тижні між 1 та 2 турами НЕМОЖЛИВО. Щодо мобілізації наших виборців див. п.6. При цьому, якщо буде висунуто єдиного кандидата, влада застосує механізм поділу країни за принципом «фашисти-антифашисти», «західняки-східняки» тощо і цей поділ буде АБСОЛЮТНО персоніфікований, що повністю мобілізує виборців ПР.

8. Поразка на виборах 2010 року була викликана не тим, що в першому турі було багато кандидатів. Поразка на виборах 2010 року була викликана тим, що В ДРУГОМУ турі опозиційні кандидати, нажаль не діяли як одна команда + феномен «противсіхів»( що було ТЕХНОЛОГІЄЮ ПР та Ющенка). Написав це не для того, щоб комусь дорікнути, а лише для того, щоб взяти з цього уроки та зробити висновки. В ДРУГОМУ турі (який насправді є вирішальним) необхідно діяти, як одна команда, провівши всю підготовчу роботу під час першого туру.

9. Хто буде визначати «єдиного кандидата»? Кулуарно партійні керівники? Ми вже мали такий досвід в 2004 році. Невже це нас нічому не навчило? Перший тур виборів – це ВСЕНАРОДНИЙ праймеріз для визначення того, ХТО буде єдиним кандидатом. Лише народ України може визначити таку людину. При цьому, нажаль, соціологічним шляхом це здійснити неможливо. Нагадаю, перед виборами в парламент в 2012 році майже всі соціологічні дослідження давали УАРу – 23-25%, а Батьківщині – 17-19%. І це було одною із причин чому Батьківщина і Свобода з одного боку, не змогли домовитись із Ударом про єдиних кандидатів на десятках округів. А РЕАЛЬНИЙ результат – майже навпаки. Приклад навів не для того, щоб переконати в «більшій рейтинговості» кандидата від «Батьківщини». Це просто приклад того, як не працює соціологія. 

10. Сьогодні (навідміну від, наприклад, 1999 року) немає загрози, що у другий тур вийде хтось інший аніж представник одної із трьох опозиційних сил, тому тут ризику немає.

11. Вибори до парламенту однотурові, а вибори Президента ДВОТУРОВІ, тому технічно їх не можна порівнювати.

12. Всі три команди, після ефективної роботи в першому турі ЗОБОВ'ЯЗАНІ так само ефективно підтримати того із опозиційних кандидатів, який вийде в другий тур.

13. Звичайно, що ОСНОВНИМ принципом у першому турі ПОВИННО стати взаємне НЕПОБОРЮВАННЯ ні на рівні лідерів, ні на рівні місцевих організацій. Ми не конкуренти. Нашим опонентом є лише Віктор Янукович».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів