У влади – два сценарії розгону Майдану, – Парубій

22:44 15 січня 2014 р.

Фото до новини

Комендант Майдану (на світлині – посередині) запевняє, що в разі штурму наметового містечка мітингувальників його Громадянська самооборона застосовуватиме силу тільки щодо «Беркуту».

Про це народний депутат від Всеукраїнського об’єднання «Батьківщинй» й комендант Майдану Андрій Парубій заявив в інтерв'ю «ЛігаБізнесІнформ». За його словами, за вечір вівторка і ранок середи кількість членів народної самооборони збільшилася приблизно на 500-700 чоловік.

«У деяких сотнях вже по 200-250 осіб. Люди прибувають, буде ще під'їзд ввечері автобусів, які виїхали з регіонів. Ми думаємо, що станом на сьогоднішній вечір буде близько 2,5 тис. добровольців самооборони», – повідомив такж Парубій. Окрім того, він розповів про методику оборони мітингу:

«Наша методика у внутрішньому периметрі Майдану дуже проста: не допустити початку протистояння і провокацій. Людей, які захочуть спровокувати конфлікт, ми будемо просто оточувати (без застосування сили, це принциповий момент, ми використовуємо силу тільки проти «Беркута») і намагатися їх переконати вийти за периметр Майдану. Це всередині.А зовні, коли буде йти «Беркут», будемо робити все, щоб не допустити силовиків на Майдан. Я не буду уточнювати деталі, але загалом – ми будемо робити все можливе, і у нас для цього достатньо сил, щоб «Беркут» не ввійшов на площу Незалежності».

Натомість для тих, хто воліє знати більше подробиць, наведемо розмову Андрій Парубій зі журналістом «ЛIГАБiзнесIнформ» Валерия Кондратова повністю:

«Беркут» чекає лише приводу, щоб дістати кийки і забезпечити «суспільний порядок» у Києві. Про це заявив народний депутат від Батьківщини, керівник сил народної самооборони Майдану Андрій Парубій. За його словами, в коридорах влади розробляються два сценарі, реалізація яких дасть санкцію на застосування міліцією сили. 

Про те, що Майдан зможе протиставити професійним бійцям силових структур, Андрій Парубій розповів в інтерв'ю «ЛІГАБізнесІнформ». 

– На початку тижня ви оголосили, що влада готує новий силовий розгін Майдану на 16 січня. Інформація підтверджується, сьогодні вночі може статися атака? 

– Так, розгін може відбутися і вдень, і вночі. Сьогоднішню і завтрашню ніч ми визначаємо як дуже важливі. Інформація про можливість атаки підтверджується з декількох джерел. 

– Яким чином, за вашими даними, збирається діяти МВС? 

– Робочий сценарій в тому, щоб спочатку спровокувати бійку на Майдані за допомогою тітушок, а після ввести спецпідрозділу нібито для того, щоб перешкодити протистоянню між простими людьми, захистити громадський порядок. Коли до дальньої барикади біля ЦУМу підходили нібито кияни з тітушками, щоб її розібрати, - це, власне, був перший пробний камінь можливу провокацію. Я підтверджую, що вони були надзвичайно агресивні. І тільки тому, що ми швидко виставили народну самооборону, вдалося уникнути протистоянь. 

Можливий і такий варіант: нібито під виглядом громадськості буде спроба зайти в Будинок профспілок і захопити сцену під гаслом «За Майдан без політиків». Цей запасний варіант теж готується, щоб спровокувати протистояння. Громадськість, як вони її називають, охоронятимуть тітушки. Під час цієї бійки будуть введені спецпідрозділу. 

– За даними ЗМІ, в Будинок профспілок хоче потрапити одна з громадських організацій, що входить в так звану Громадську раду Майдана (ГРМ). Зокрема, одна з активісток заявила, що з профспілками ведуться відповідні переговори. 

– Я не хотів би називати конкретні організації. Але очевидно, що це будуть люди, пов'язані з Адміністрацією президента, і ми навіть знаємо імена багатьох з них. 

– Деякі депутати від опозиції вважають ГРМ проектом Банкової. Ви також? 

– Ні, я так не вважаю. Там, в громадському секторі на Майдані, є дуже багато авторитетних і активних людей. Провокацію влаштувати не організований громадський сектор, це будуть робити інші люди, що прикриваються ім'ям тієї чи іншої суспільної структури. Більше того, я ознайомлений з готовим до підписання проектом угоди про оренду Будинку профспілки однієї з цих організацій. Фактично вони можуть входити навіть офіційно. Профспілки готові підписати угоду з якоюсь дивною організацією, і нібито від імені цієї організації вони і будуть йти, з офіційним правом на оренду Будинку профспілок, під загальним гаслом «За Майдан без політиків». Щоб прогнати політиків з Майдану і, власне, під цим видом почати протистояння на Майдані. 

– Що за організація? 

– Не буду поки називати. 

– У вас є інформація про сили МВС у Києві? На ваш погляд, як змінилася чисельність - наприклад, в порівнянні з попередньою спробою розгону в ніч з 10 на 11 грудня? 

– На сьогодні чисельність збільшилася. Замість планової ротації, приїхали нові сили і не поїхали старі. Це теж дає підстави для підвищеної настороженості . 

– Про яку кількість силовиків йдеться? 

– Складно повністю прояснити ситуацію з кількістю спецпідрозділів Внутрішніх військ і «Беркута» , вони сконцентровані в різних місцях. Але можу точно сказати, що до Києва стягнуто кілька тисяч бійців спецназу. 

– Як Майдан протидіятиме планам влади, оголошена мобілізація? 

– За вчорашній вечір і сьогоднішній ранок, як ми й очікували, кількість членів народної самооборони збільшилася приблизно на 500-700 чоловік. У деяких сотнях вже по 200-250 чоловік. Люди прибувають, буде ще під'їзд ввечері автобусів, які виїхали з регіонів. Ми думаємо, що станом на сьогоднішній вечір буде близько 2,5 тис. добровольців самооборони. 

Наша методика у внутрішньому периметрі Майдану дуже проста: не допустити початку протистояння і провокацій. Людей, які захочуть спровокувати конфлікт, ми будемо просто оточувати (без застосування сили, це принциповий момент, ми використовуємо силу тільки проти «Беркута» ) і намагатися їх переконати вийти за периметр Майдану. Це всередині. А зовні, коли буде йти «Беркут», будемо робити все, щоб не допустити силовиків на Майдан. Я не буду уточнювати деталі, але загалом - ми будемо робити все можливе, і у нас для цього достатньо сил, щоб «Беркут» не увійшов на площу Незалежності . 

– Чи оголошена мобілізація народних депутатів від опозиції? Чи можна очікувати, що під час загрози розгону на Майдані будуть присутні, скажімо, 150 депутатів? 

– Я можу точно сказати, що їх буде більше, ніж зазвичай. Загальна кількість мені поки невідома, бо є ще поетапні чергування Батьківщини, УДАРу та Свободи. 

– Чому 11 січня і біля Києво-Святошинського суду, і біля Святошинського РВВС, де сталися протистояння людей з бійцями «Беркута», було мало народних депутатів, недоторканність яких може хоч щось протиставити кийкам силовиків? 

– Два-три депутата, не менше, супроводжують усі без винятку акції. Крім того, багато депутатів постійно присутні на самому Майдані. Тому , якщо до депутатів виникають питання, хочу сказати, що вони насправді присутні на всіх акціях. Просто часто відбувається дуже велика кількість паралельних заходів. Ось по вчорашньому дню: було сім депутатів у Межигір'ї, близько восьми-десяти депутатів на блокаді Банковій, частина на Майдані, і це ще при тому, що йшла сесія Верховної Ради. Я впевнений, що і в цю, і в наступну ніч кількість народних депутатів на Майдані буде істотно збільшена. 

– Сьогодні міністр юстиції Олена Лукаш заявила, що деякі акції Майдану мають яскраво виражений насильницький характер. Правоохоронці, на її думку, повинні «діяти відповідно». Чи означає це, що влада дала санкцію на розгін Майдану? 

– Я вважаю, це інформаційна підготовка атаки на Майдан і до провокацій, які готуються. 

– Прокоментуйте оприлюднене сьогодні рішення Окружного адміністративного суду Києва від 6 січня про заборону на проведення акцій протесту в центрі Києва до 8 березня. 

– Це теж частина підготовки. Все це - опосередковані дані, які дають підстави думати, що найближчі два дні і дві ночі будуть на Майдані дуже напруженими - у зв'язку з високою загрозою атаки. Ми цю інформацію озвучуємо, щоб наперед було відомо, і щоб вони знали, що ми орієнтуємося. Кілька разів нам так вдавалося уникнути провокацій. Але на цей раз все виглядає набагато серйозніше. Влада з усіх боків веде інформаційну підготовку, підтягуються силові підрозділи, і за багатьма не тільки прямими витоками інформації, але й опосередкованими даними підтверджується, що у них оголошена загальна мобілізація. Ми очікуємо атаки на Майдан у будь-яку хвилину».

Як інформував «Щоденний Львів», на Майдані оголошено мобілізацію у зв’язку із загрозою силового розгону Майдану 16 січня нібито під приводом вирішення конфліктів між громадянами, який анонсували «регіонали» Добкін і Царьов, 15 січня до центру Києва знову стягували «Беркут» і ВВ, а МВС погрожував «застосовувати силу й спецзасоби», нардеп і комендант Будинку профспілок Степан Кубів вважає, що заборона акцій є спробою легалізації штурму Майдану, нардеп Анатолій Гриценко оприлюднив план нічного штурму Майдану, ввечері 15 січня Майдан оточив «Беркут» – хоч МВС заперечує, що буде штурм, комендант Майдану Андрій Парубій скликає його оборонців, а громадський активіст Зорян Шкіряк запевняє, що Майдан готовий до відсічіне панікують, але каски вдягають.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів