Влада Львівщини потрапила в правову колізію, – експерт

21:25 17 грудня 2013 р.

Фото до новини


Фото: newsradio.com.ua

Облрада відібрала в облдержадміністрації повноваження, діючи відповідно до Конституції, але порушивши при цьому закон про місцеве самоврядування.

Про це заявив в ефірі радіостанції «Голос Столиці» політичний експерт – колишній народний депутат Борис Безпалий, коментуючи позбавлення Львівською облрадою обласної державної адміністраці] на чолі з губернатором делегованих повноважень. Окрім того, депутати виселили чиновників з орендованих приміщень.

За таке рішення проголосувало 64 обранців при необхідних 59. Своє рішення депутати пояснили тим, що губернатор Львівської області Олег Сало і його попередники давно не звітували про свою роботу. 

Депутат Львівської обласної ради Андрій Холявка розповів із цього приводу радіостанції «Голос Столиці»: «Сьогодні, зважаючи на підсумки роботи облдержадміністрації в цьому році, за всіма показниками область перебуває в самому кінці списку. Крім того, ОДА є прямим продовженням режиму. Облрада зробила серйозні кроки для того, щоб перебрати на себе ті повноваження, які були колись делеговані адміністрації. Давним-давно делеговані повноваження повертаємо, створюємо виконавчий комітет львівської обласної ради, а також прийняли рішення про те, що припиняються договірні стосунки з адміністрацією. Договір оренди розривається, і питання стоїть про виселення керівництва адміністрації з будівлі».

Натомість колишній народний депутат Борис Безпалий зауважує: «Про делеговані повноваження сказано в 119 статті Конституції. А саме – місцеві державні адміністрації забезпечують реалізацію делегованих відповідними радами повноважень. Тут така справа – хочу дав, хочу взяв. Тому Конституції це рішення відповідає. Із законами тут є колізія, бо стаття 44 закону про місцеве самоврядування прямо прописує кількість повноважень і які з них має рада делегувати адміністрації. У цій частині закон не відповідає Конституції. Є правова колізія: тобто рада діяла відповідно до Конституції, але не відповідно до закону про місцеве самоврядування, який сам не відповідає Конституції. Треба міняти закон».

«У ситуацій з владою Львівщини тепер має бути створено виконком облради, який працюватиме замість адміністрації. Але тут виникає нова правова колізія: у Конституції виконкоми обласних і районних рад не передбачені», – додає Безпалий.

Як повідомляв «ЩЛ», Львівська облрада повернула собі повноваження, делеговані облдержадміністрації.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів