Влада тероризує активістів Майдану

16:34 8 січня 2014 р.

Фото до новини


Фото: facebook.com/euromaidanlviv/photos_stream

Упродовж останніх двох тижнів сталося щонайменше п’ять нападів на них.

Ще шість інцидентів сталося з понівеченням їхніх автомобілів та помешкання. Зокрема, 29 грудня минулого року у Херсоні троє невідомих жорстоко побили 28-річного депутата міськради від фракції ВО «Батьківщина» та активіста місцевого Майдану Станіслава Трошина.

Напад стався, коли він повертався додому після чергового мітингу. У нього виявили численні тілесні ушкодження, в тому числі пошкоджені ребер, обличчя. Нападники також викрали документи і флешки.

А 31 грудня невідомі напали на активіста Євромайдану в Кривому Розі Дніпропетровської області – заступника керівника міськвиконкому партії УДАР Андрія Шалаєва. Його вдарили тоді, коли він повертався додому. Натомість лідеру фракції «Батьківщина» в Криворізькій міськраді Вірі Вернигор у вівторок невідомі порізали всі колеса в машині, на якій вона мала виїхати на Євромайдан до Києва зустрічати Новий рік.

3 січня близько 10 невідомих скоїли напад на депутата Андрія Іллєнка та адвоката зі «Свободи» Сидора Кізіна. Напад стався після того, як депутат з адвокатом вийшли із Шевченківського райуправління міліції.

«Там Андрія Іллєнка допитували з приводу подій 1 січня. Сидор Кізін був присутній як адвокат», – повідомили у «Свободі» і звернули увагу, що про час початку та завершення допиту було відомо лише слідчому.

За даними «Свободи», у Іллєнка – підозра на перелом щелепи та струс мозку, у Кізіна – розсічене обличчя. Столична міліція відкрила кримінальне провадження за статтею 296 (хуліганство) Кримінального кодексу України.

Відтак ВО «Свобода» вимагає перекваліфікувати кримінальне провадження за фактом побиття народного депутата Андрія Іллєнка та адвоката Сидора Кізіна з «хуліганства» на «замах на вбивство». Натомість міліція «не виключає, що Іллєнка і Кізіна побили однопартійці».

Уранці 5 січня у Рівному побили активіста Євромайдану Віталія Примака. За його словами, двоє невідомих вдарили його по обличчю на майдані Незалежності.

Він звернувся до міліції, котра, в свою чергу, відкрили кримінальне провадження за частиною 2 статті 296 Кримінального кодексу (хуліганство). Водночас у міліції повідомили, що Примак відмовився від проходження судово-медичної експертизи на наявність тілесних ушкоджень та обстеження на стан сп’яніння і повідомив, що учасником кримінального процесу бути не бажає, проте попросив вжити негайних заходів для встановлення осіб, причетних до інциденту, йдеться у повідомленні.

У ніч на 8 січня у Дніпропетровську невідомі побили одного з активістів місцевого Євромайдану 23-річного Ігоря Машкевича, який допомагав у зборі гуманітарної допомоги для київського Майдану. Інцидент стався вночі в одному з гастрономів міста. За словами потерпілого, він «з порогу отримав декілька ударів трубою по голові».

Наразі він перебуває в лікарні зі струсом мозку. Йому наклали 16 швів. Міліція відкрила кримінальне провадження за статтею 125 Кримінального кодексу України – «Умисне заподіяння тілесних ушкоджень».

Впродовж цього часу продовжують також палити та нівечити автомобілі активістів Майдану. Досить поширеним це явище є в Харкові. Зокрема, автомобілі активістів харківського Майдану горіли  27, і 28, і 31 грудня.

Разом з тим, у центрі Дніпропетровська біля офісу громадської організації «Євромайдан Дніпропетровськ» 27 грудня о 21.15 невідомі розбили скло в машині організатора Євромайдану Івана Маркевича і викрали відеореєстратор. Окрім того, 31 грудня в Донецьку активістці Євромайдану Марії Олійник невідомі розбили автомобіль «Москвич».

Все сталося у дворі будинку, де вона живе. Відтак вона написала заяву в міліцію.

А в Миколаєві наприкінці минулого року невідомі підпалили двері квартири координатора місцевого Євромайдану, активістці ДемАльянсу Євгенії Матейчук. За її словами, це вже третій випадок. Міліція проводить розслідування. 

Про це повідомляє сьогодні, 8 січня, «Тиждень.ua». Натомість «BBC Україна» інформує в середу:

Міліція погрожує мітингувальникам кримінальними справами за блокування житла чиновників. 8 січня столична міліція попередила учасників протестів про кримінальну відповідальність за блокування будинків, де мешкають представники влади.

Відповідну заяву оприлюднила прес-служба київської міліції. Останніми тижнями правоохоронці проводять слідчі дії стосовно учасників Автомайдану, активісти якого на своїх автомобілях провели пікети заміських будинків президента, прем’єр-міністра, генерального прокурора, міністра внутрішніх справ й інших політиків.

Столична міліція закликала учасників акцій протесту «не йти на поводу у провокаторів, які підбурюють людей до активних протиправних дій».Правоохоронці вважають, що організатори масових акцій закликають мітингувальників блокувати не лише деякі адміністративні будівлі, вулиці, а й приватні помешкання окремих громадян.

«З точки зору Закону подібні дії є не лише протиправними, але й грубо порушують конституційні права та свободи інших громадян», – наголошено у повідомленні.

Виїзні пікети

Після побиття громадської активістки Тетяни Чорновол у ніч проти 25 грудня, учасники Автомайдану – об’єднання автомобілістів, які допомагають мітингарям на власних авто, – здійснили низку виїздів до будинків найвищих посадових осіб держави. 26 грудня вони їздили до заміського будинку, який за твердженням Тетяни Чорновол, належить міністру внутрішніх справ Віталію Захарченку.

28 грудня активісти їздили до будинку Генерального прокурора Віктора Пшонки, а 29 грудня група протестувальників їздила до Межигір’я й пікетували біля паркану будинку Віктора Януковича. Того ж дня колона автомобілістів навідалася до дачі прем’єр-міністра Миколи Азарова та керівника об’єднання «Український вибір» Віктора Медведчука.

Тиск на Автомайдан

З перших днів 2014 року учасники Автомайдану почали скаржитися на утиски міліції, яка намагається звинуватити активістів в ігноруванні вимоги працівників ДАІ зупинитися під час акції 29 грудня. 6 січня керівник Автомайдану Дмитро Булатов повідомив, що співорганізатора акцій протесту, художника Сергія Пояркова затримали на трасі біля Києва й вручили повістку на допит з приводу подій 29 грудня.

Того ж дня стало відомо, що активістів Автомайдану викликають на допит до міліції у кримінальній справі за пошкодження паркану та залишення наліпок під час пікетування будинку, де, за даними протестувальників, мешкає Віталій Захарченко. Тоді ж голова фракції «Батьківщини» Арсеній Яценюк заявив, що за ці дії готова відповідати всі депутати фракції.

Віктор Медведчук також звернувся до міліції з приводу дій Автомайдану біля його будинку. 3 січня в Києві трапився інцидент за участю працівника ДАІ та Автомайдану. За даними міліції, активіст наїхав на інспектора, внаслідок чого той травмувався.

Натомість, керівник Автомайдану Дмитро Булатов заявив, що міліціонер у званні майора сам кинувся на машину та відірвав бокове дзеркало, щоб здійснити провокацію. За фактом завдання працівнику міліції травми відкрите кримінальне провадження.

7 січня комендант Євромайдану Арсен Аваков заявив, що проти активістів Автомайдану готуються провокації. «Автомайдан – один з найефективніших інструментів Майдану. Отримали інформацію про провокації, які готуються проти активістів Автомайдану. Основні напрямки такі – кримінальні справи через підкидання в автомобілі наркотиків та нелегальної зброї», – заявив Арсен Аваков.

У ЗМІ також з’явилась інформація про підготовку «провладного Автомайдану», який має стати аналогом Антимайдану, що існував в Маріїнському парку та підтримував чинну в Україні владу. 8 січня Автомайдан пікетує міністерства внутрішніх справ та охорони здоров’я».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів