Янукович перекладає зі себе вину за розгін Майдану?

15:50 13 грудня 2013 р.

Фото до новини


Фото: odvesti.com

Якщо ж він не лукавить, то виходить, що не контролює ситуацію в країні.

Під час «загальнонаціонального круглого столу», який транслює сьогодні, 13 грудня, «Громадське телебачення», президент Віктор Янукович зокрема заявив, що безпосереднє відношення до прийняття рішення про розгін студентського мітингу в ніч на 30 листопада на Майдані Незалежності мали троє осіб. Дослівно ж він сказав із цього приводу таке:

«Є у слідства, і сьогодні я цікавився і запрошував генпрокурора до круглого столу... Є нова інформація, яку ще не можливо оприлюднити. Але найближчим часом, як тільки вона буде з’ясована і буде впевненість щодо того, як це було, і не буде забороняти закон і таємниця слідства – це буде оприлюднено.

Лише хочу сказати, що трійка людей, яка тієї ночі була поряд з Майданом, має безпосереднє відношення до прийняття того рішення, яке було прийнято. Я вважаю, що вони повинні нести відповідальність за те, що там сталося».

Але якщо Віктор Янукович не лукавить, то виходить, що не контролює ситуацію в країні? Це випливає й зі сказаного керівником парламентської фракції «Партії регіонів» Олександра Єфремовим у ході його інтерв’ю «ВВС Україна»:

«Я вважаю, що події попередньої ночі (на 11 грудня – Ред.), стали для нас зовсім непотрібними. Коли почався круглий стіл, прийшли представники Майдану, висловили свою точку зору, ми домовилися, що зустрінемось наступного дня, і нібито все йшло шляхом до того, що ми почнемо відповідний діалог... А ці події перешкоджали такому діалогу. У мене часом складається враження, що хтось свідомо і дуже професійно вкидає до цієї топки додаткове паливо».

Після цієї фрази відбувся такий діалог між Олександром Єфремовим і журналістом «ВВС Україна» Святославом Хоменком:

«ВВС Україна»: Але, згадаймо, вся ситуація почалася не з того, що міліція почала розбирати барикади, а з того, що виконавча служба, яка підпорядковується міністерству юстиції, зачитала там рішення суду. Чи можливо, що це міністр юстиції пішла на те, щоб радикалізувати ситуацію?

Олександр Єфремов: Я не питав про це у міністра юстиції. Виконавча служба у кожному місті, на кожній території працює у власному форматі.

У мене як у людини, яка знає закони, виникає єдиний сумнів. Якщо я не помиляюсь, то виконавча служба оголошує рішення суду у певні години, визначені законом.

З 22 години до 6 ранку вона не мала права цього робити за законом. Чому пішли на такі дії – це потрібно спитати у тих співробітників, які займалися цією роботою.

«ВВС Україна»: Чи правильно я розумію, що ви припускаєте наявність всередині у владі якихось людей чи груп, які подібними діями її спеціально підставляють?

Олександр Єфремов: Я не знаю, всередині чи не всередині. Але сама логіка підказує, що якщо ми знаємо, що 1 грудня розпускається Майдан, то навіщо провокувати ситуацію у ніч на 30-те? Логіки ж ніякої нема!

Потім, ніч на 11 грудня. Ми розуміємо ситуацію на Майдані. Ми сіли за стіл переговорів, на них прийшли представники другої сторони, до Києва приїхали спеціалісти з-за кордону, і тут у нічний час відбувається інцидент!

«ВВС Україна»: То чому це сталося? Як ви це для себе пояснюєте?

Олександр Єфремов: Не можу дати відповіді. Ми щойно збирали фракцію, і теж не можемо відповісти на це питання.

«ВВС Україна»: А хто може?

Олександр Єфремов: Взагалі-то за кожним фактом повинні давати відповіді відповідні слідчі органи. Якщо цього не відбулося, тоді політики з опонуючих сторін повинні сісти один навпроти одного і запитати, хто і для чого це провокує.

Наприклад, якщо у мене запитають, навіщо я тримав депутатів на вулиці у ніч на 11 грудня, я відповім, що ми боялися, щоб не була спровокована ситуація, подібна до тієї, що мала місце у ніч на 30 листопада. Тому ми спеціально прийняли рішення, що ми повинні бути там, щоб не було жодних провокацій. І, слава Богу, їх вдалося уникнути».

Утім, під час все того ж інтерв’ю голова фракції «Партії регіонів» виправдовував скоєне «беркутівцями» у ніч на 30 листопада. Адже на запитання «Як ви особисто для себе пояснюєте, чому вже 22-й день тисячі людей стоять на Майдані?» він відповів так:

«Наскільки нас поінформували, події розвивалися так: об 11 годині абсолютна більшість студентів залишила Майдан, там залишилося максимум 300 людей. Туди почала заїжджати комунальна техніка. Як нам пояснили співробітники міліції, протестувальники почали перешкоджати комунальним працівникам. Вони викликали міліцію.

Туди приїхали міліціонери. Почав зав’язуватись конфлікт між ними і людьми, які були на Майдану.

Працівники міліції доповіли про це своєму керівництву, і начальник київської міліції вирішив послати туди в підкріплення спецпідрозділ «Беркут». Далі «Беркуту» надійшла команда, як я розумію, «зачистити» Майдан. Не «витіснити», а «зачистити». А, потрібно розуміти, це – спеціальний підрозділ, навчений діяти в особливих умовах...

Як я бачу, до наступних питань призвела помилка у відданій команді… Виконавців, які виконують наказ, не карають».

На уточнюючі запитання «ВВС Україна» Олександр Єфремов відповідав так:

«ВВС Україна»: «Українська правда» і «Дзеркало тижня» стверджують, що рішення щодо зачистки Майдану ухвалив Андрій Клюєв…

Олександр Єфремов: Я в це не вірю. Клюєв – це керівник апарату РНБО, який готує матеріали для президента щодо аналізу тієї чи іншої ситуації. Йому не підлягають керівники силових структур, і він не міг віддати таку команду. Думаю, тут (при оприлюдненні цієї інформації – Ред.) йдеться про взаємовідносини між певними людьми, а не про об’єктивне розслідування журналістів.

«ВВС Україна»: Навіть президент визнає, що беркутівці під час недавніх інцидентів «перегнули палицю». Чому ми не чуємо про відсторонення конкретних силовиків, причетних до цих подій, з вказанням конкретних прізвищ? Виглядає так, що покарано лише начальника київської міліції…

Олександр Єфремов: Проводиться слідство. Але якщо ви хоч трохи знайомі з системою правоохоронних органів, то знаєте, що, як правило, людей, які виконують наказ, не карають, тому що вони виконують наказ.

«ВВС Україна»: Є стаття Конституції, яка говорить, що ніхто не зобов’язаний виконувати завідомо незаконні накази.

Олександр Єфремов: Я не хочу тут когось захищати, але ми не повинні руйнувати систему безпеки України, і не повинні звинувачувати людей, які навчаються певному ремеслу, у тому, що вони є порушниками в цьому плані.

«ВВС Україна»: Тобто беркутівців, які, наприклад, побили журналістів, карати не можна, тому що вони виконували наказ?

Олександр Єфремов: Я вам можу навести інші дані. Під час заворушень у Лондоні 6-11 серпня 2011 року в цілому затримали 3100 людей. Якщо ви бачили, як при цьому діяла поліція… Але ніхто нічого не пред’являє.

Як я розумію, тут питання полягає в іншому. Є бійці спецпідрозділів, яких вчать працювати у тих чи інших ситуаціях. Секундне зволікання може вартувати їм життя. Йдеться про те, застосовувати цей підрозділ проти мирних людей чи ні.

Але ці спеціалісти навчені діяти саме так. І якщо їм надходить відповідна команда, то вони навчені виконувати її саме таким чином.

«ВВС Україна»: Тобто, наприклад, якщо людина лежить на асфальті, то кожен, хто пробігає поруч, повинен вдарити її ногою або кийком?

Олександр Єфремов: А ви подивіться якось, як навчають спецпідрозділи. У них заведено так: якщо хтось перший вдарив, то другий це повторює, і третій – теж. Я повторю: я не хочу бути нічиїм захисником, але виконавців, які виконують наказ, не карають.

Зрештою, триває слідство. Я – не слідчий і не працівник прокуратури. Ви запитали мою точку зору – я вам про неї розповів. Будь-яке протистояння закінчується за столом переговорів».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів