Затриманому у Львові активісту «шиють» кримінал (відео)

21:37 9 грудня 2013 р.

Фото до новини


Фото: vgolos.com.ua

Олегові Панасу інкримінують «умисне пошкодженні майна», «масові заворушення», «захоплення державних або громадських будівель», «опір представникам влади», «погрозу або насильство до працівника правоохоронних органів».

«Телеканал новин «24» повідомляє сьогодні, 9 грудня, в сюжеті теленовин «Викрали львівського фотографа і активіста Олега Панаса [Фото]»:

«Львівського фотографа і активіста Євромайдану Олега Панаса востаннє бачили сьогодні близько 13:00 на вулиці Городоцькій. Тоді двоє людей кинули його до авта, після чого він зник.

«Двоє невідомих в цивільному тягнули його. Третій йшов поруч.

Олег був у кайданках. На куті вул. Городоцької-Наливайка його запхали в машину», – каже очевидиця подій, яка побажала залишитися анонімною, журналістам «Нашого репортера».

За її словами, чоловіки, які тягнули фотографа, не боялися, що їх сфотографують. Тоді дівчина зателефонувала до міліції, сказала номер автомашини, та правоохоронці, додає вона, приїхали лише через 20 хвилин.

Очевидиця також сказала, що чоловіки пояснили їй, буцімто Олег Панас вкрав мобільний телефон, тому його й затримали. Дівчина каже, що це неправда і провокація.

За словами ж іншого очевидця, номер авто, на якій фотографа повезли невідомі, передали міліціонерам для оголошення у розшук. Обидва номери викраденого не відповідають, вони поза зоною досяжності.

ZAXID.NET пише, що керівник обласної міліції Олександр Рудяк підтвердив факт затримання і додав, що фотографа затримали за постановою одного із столичних судів.  Інший львівський фотограф у Facebook повідомив, що сьогодні о 17.00 пікетуватимуть Львівське обласне управління міліції.

Вимога – відпустити активіста Майдану і фотографа Олега Панаса і зняти неправдиві звинувачення у крадіжці телефона. І не розпочинати репресії проти мітингувальників». 

Своєю чергою, Галина Терещук розповідає в публікації «У Львові затримали активіста Майдану, фотографа Олега Панаса» на сайті «Радіо Свобода»:

«9 грудня у Львові правоохоронці затримали активіста львівського і київського Майданів, львів’янина Олега Панаса.

Як стверджують очевидці, це трапилось близько 13-ї години неподалік центру міста. Начальник УМВС у Львівській області Олександр Рудяк підтвердив факт затримання і пояснив Радіо Свобода, що правоохоронці виконали рішення суду.

Активістка львівського Майдану Ольга (дівчина попросила не називати прізвище) стала свідком затримання Олега Панаса, якого знала по Майдану ще й як фотографа. Дівчина йшла вулицею, побачила, як двоє людей тягнуть хлопця у кайданках. 

«Вони його фактично волокли по землі. Я почула, що він кричить: «Люди допоможіть! Я фотограф Олег Панас, активіст!» І я зрозуміла, що це мій знайомий. Я його не впізнала спершу, бо він був побитий, був синець під оком, сіре обличчя, він був у капюшоні, його тягнули лицем вниз. Я побігла за ними, кричала, куди ви його тягнете, вони пояснили, що він вкрав телефон і показали старий телефон. Вони побачили багато людей, розвернули його у протилежному напрямку до вулиці Наливайка, куди під’їхала «семірка» з номерами «ВС 8570 ВМ», я кричала людям, щоб зробили коло, не пропустили, але всі проходили мимо», – розповіла Ольга. 

Дівчина пов’язує затримання хлопця з його участю у київському Майдані, як у ніч 30 листопада, під час розгону, так і 1 грудня на вулиці Банковій. Знайомий Олега Панаса фотокореспондент Маркіян каже, що хлопець ніколи раніше не вирізнявся агресивністю.

«Він ще задовго до подій революції був завжди у вишитій сорочці, мав оселедець, старався висвітлювати патріотичні акції», – каже Маркіян. 

Активіста підозрюють за 5 статтями Кримінального кодексу 

Начальник Головного управління МВС у Львівській області Олександр Рудяк підтвердив факт затримання активіста оперативниками міліції. Керівник правоохоронних органів пояснив, що міліціонери виконали рішення суду, згідно з яким наданий дозвіл на затримання Олега Панаса, а кримінальне впровадження відкрили у Києві.

«Підозрюється за такими статтями: ст. 194 «умисне пошкодження майна», 294 «масові заворушення», 341 «захоплення державних або громадських будівель чи споруд, 342 «опір представникам влади чи правоохоронним органам», 345 «погроза або насильство до працівника правоохоронних органів». Ми виконали чітко свої функціональні обов’язки і законодавство України. Панас пересувався разом із працівниками міліції тривалий проміжок часу по вулиці. Він намагався втекти, вигукував гасла, кричав. Він не побитий», – повідомив генерал Олександр Рудяк. 

Громадські активісти Майдану припускають, що фотографа Олега Панаса затримали за те, що він фотографував обличчя «беркутівців» і світлини розміщував у соціальних мережах.

Біля приміщення обласного управління міліції ввечері група молодих людей протестувала проти затримання активіста. 

– Просто серед ясного дня закинули в машину.

– Ми вважаємо це порушенням прав людини. Такі речі неприпустимі, – казали учасники протесту, скандуючи «Репресіям – ні!»

На даний момент, за інформацією мера Львова Андрія Садового, активіста Олега Панаса етапують у Київ для участі у судовому засіданні».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів