Львівські «Карпати» вимагають скасувати Прем'єр-лігу

21:42 5 грудня 2013 р.

Фото до новини

«Клуб пропонує створити робочу групу з метою під час зимової паузи в чемпіонаті консолідовано виробити модель ефективного існування та подальшого розвитку елітного дивізіону».

«Newsru.ua» інформує сьогодні, 5 грудня, в повідомленні «Львівські «Карпати» вимагають ліквідувати Прем'єр-лігу»:

«Карпати» звернулися до учасників чемпіонату з пропозицією на найближчих Загальних зборах проголосувати за ліквідацію Прем'єр-ліги. Клуб пропонує створити робочу групу з метою під час зимової паузи в чемпіонаті консолідовано виробити модель ефективного існування та подальшого розвитку елітного дивізіону.

Причини, з яких львівський клуб переконаний, що в нинішньому вигляді Прем'єр-ліга себе вичерпала:

1. Вкрай неефективна діяльність ПЛ в ключових питаннях створення комерційно успішного медіапродукту та пошуку спонсорів чемпіонату.

2. Постійні маніпуляції з Регламентом в частині організації змагань.

3. Втрата інструментів впливу і повноважень.

4. Непрозора фінансова політика Прем'єр-ліги.

5. Нераціональне використання коштів, отриманих від клубів.

«Карпати» обурені тим фактом, що за 5 років своєї діяльності на функціонування свого апарату Прем'єр-ліга витратила 4,65 млн гривень. І це при тому, що в штаті цієї організації працює близько 20 осіб».

Натомість інформаційний центр ФК «Карпати» повідомляє про це наступне:

«ФК «Карпати» закликає до ліквідації Прем’єр-ліги

На правах одного із засновників ОПФКУ «Прем’єр-ліга», організації, що перетворилась на паразита на тілі українського футболу, ФК «Карпати» звертається до учасників чемпіонату на найближчих Загальних зборах проголосувати за ліквідацію ОПФКУ «Прем’єр-ліга».

Як відомо, у 2008 році футбольний клуб «Карпати» (Львів) став одним з ініціаторів створення принципово нової для українського футболу структури – Об’єднання професіональних футбольних клубів України «Прем’єр-ліга». Метою створення цієї організації були цілком раціональні цілі та прагнення клубів еліти – передавши свої телевізійні та комерційні права на користь ПЛ, створити сучасний, комерційно привабливий для спонсорів та вболівальників продукт, що мав би забезпечити клубам стабільні доходи і таким чином мінімізувати їхню залежність від одного інвестора. Однак нині ми змушені констатувати – за 5 років діяльності ПЛ відбулась цілковита підміна понять щодо завдань і цілей цієї організації: замість всебічної підтримки та допомоги клубам ПЛ за їхні ж гроші перетворилась на «оргвідділ» лише одного, усім відомого клубу, і водночас на каральний орган для всіх інших, хто пропискою не вийшов.

Сьогодні, 4-го грудня, о 14:00 заплановано провести Загальні збори учасників ПЛ з метою обрання, а точніше переобрання безальтернативного та незмінного Президента цієї організації Віталія Данілова, що очолив її ще у 2008 році. Незалежно від того, відбудуться ці збори чи ні, ФК «Карпати» брати участі у них не буде. Причини, що спонукали нас до цього звернення, лежать на поверхні та є очевидними і для більшості клубів-учасників змагань:

1. Вкрай неефективна діяльність ПЛ у ключових питаннях щодо створення комерційно успішного медіа продукту та пошуку спонсорів чемпіонату.

Як відомо, Прем’єр-ліга донині так і не спромоглась залучити усі клуби до єдиного телевізійного пулу. Не секрет, що клуби, котрі входять до так званого «неофіційного» пулу (трансляції на каналі 2+2), отримують за передачу своїх прав істотно більшу винагороду. Натомість Прем’єр-лізі так і не вдалось знайти необхідних аргументів та передусім ресурсів, аби все ж створити єдиний пул.

Ще один нонсенс полягає у тому, що нинішній сезон є першим в історії чемпіонату, коли змагання не мають титульного спонсора. Більше того, і загальна кількість спонсорів чемпіонату з кожним роком стрімко скорочується.

Фактично, залучення спонсорів є заслугою виключно самостійної роботи клубів у цьому напрямку, і аж ніяк не зумовлене діяльністю Прем’єр-ліги, яку ми бачимо першочерговою. Найбільша біда, що зокрема і через неспроможність Прем’єр-ліги заробляти кошти й зникають один за одним професійні клуби. Адже замість того, щоб своєю успішною роботою у комерційному напрямку виступати гарантом фінансової життєздатності тих же «Кривбаса» та «Арсенала», Прем’єр-ліга своєю бездіяльністю залишає їх напризволяще, залежними виключно від фінансових ін’єкцій власника.  

2. Постійні маніпуляції з Регламентом в частині організації змагань.

Протягом лише поточного чемпіонату Прем’єр-ліга відверто вдалась до свідомих порушень основного документу змагань. Так, всупереч Регламенту ПЛ систематично ухиляється від здійснення погоджень з клубами-господарями матчів дат та часу початку поєдинків, створюючи передумови для будь-яких зловживань. Показовим є і мовчазна страусина позиція Прем’єр-ліги у питанні «силового» внесення посеред сезону змін у Регламент, що стосувалися статусу «легіонера», як то у справі Дішленковіча. 

3. Втрата інструментів впливу та повноважень.

Фактично добровільна ліквідація органу футбольного правосуддя першої інстанції (Дисциплінарний комітет), у тому числі ліквідація механізму фінансового стимулювання забезпечення дисциплінованої поведінки клубів, коли левова частка обов’язкових грошових внесків (санкцій) розподілялася між клубами за принципом «чесної гри». Нині ж, як відомо, штрафи збільшилися у рази, і всі сплачені клубами кошти акумулюються виключно на рахунку Федерації, через що клуби позбавлені можливості впливати на напрямки використання цих грошей, тоді як мова йде про мільйони гривень.  

Відсутність будь-яких важелів впливу на суддівський корпус, що раніше реалізовувались Прем’єр-лігою шляхом затвердження суддівського корпусу для обслуговування матчів щопівроку з правом відсторонення від арбітражу суддів, що не відповідали кваліфікації.

4. Непрозора фінансова політика Прем’єр-ліги

Напередодні нинішнього сезону Прем’єр-ліга вдалась до фінансового «ноу-хау», вимагаючи у клубів єдиноразової сплати 100% заявкового внеску на сезон, тоді як цілком очевидним є те, що як і будь-яке підприємство футбольний клуб має можливість наповнювати прибуткову частину свого бюджету лише впродовж цілого сезону. Секретом того, яким чином клуби повинні були заплати мільйонні суми наперед, та ще й у часи економічної скрути, Прем’єр-ліга при цьому не поділилась. 

5. Нераціональне використання коштів, отриманих від клубів

За 5 років своєї діяльності лише на функціонування свого апарату Прем’єр-ліга витратила 46,5 млн. гривень. І це при тому, що в штаті цієї організації працює близько 20 осіб. 

Враховуючи вищенаведене, ми щиро сподіваємось на тверезу оцінку ситуації з боку клубів-учасників ОПФКУ Прем’єр-ліги і хочемо, аби Загальні збори під егідою ПЛ відбулись ще лише один, останній раз. На наше тверде переконання, у нинішньому вигляді Прем’єр-ліга себе вичерпала, у зв’язку з чим ФК «Карпати» пропонує: 

на найближчих Загальних зборах, розглянувши питання доцільності подальшого існування ОПФКУ Прем’єр-ліга, ухвалити рішення про її ліквідацію;

створити робочу групу з представників футбольних клубів вищої ліги з метою під час зимової паузи у чемпіонаті консолідовано виробити модель ефективного існування та подальшого розвитку елітного дивізіону».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів