Олімпіада 2022 року виведе Західну Україну з депресії, – Мінспорту

14:50 6 листопада 2013 р.

Фото до новини


Фото: newsradio.com.ua

«Це дасть поштовх розвитку інфраструктури всього регіону».

Перший заступник міністра молоді та спорту Сергій Глущенко запевнив сьогодні, 6 листопада, в розлогому ексклюзивному інтерв’ю радіостанції «Голос Столиці»: «Якщо Львову вдасться стати столицею зимових Олімпійських ігор 2022 року, це дасть поштовх розвитку інфраструктури всього регіону».

Причому радіостанція навела не лише текст інтерв’ю з чиновником, а й коментарі з цього ж приводу олімпійської чемпіонки Стелли Захарової та головного редактора інтернет-видання «Наші гроші» Олекси Шалайського:

«Львів офіційно претендує на звання столиці зимових Олімпійських ігор 2022 року. За таке рішення учасники генасамблеї Національного олімпійського комітету проголосували одноголосно.

Тепер до 14 листопада заявку подадуть у Міжнародний олімпійський комітет. Про те, яке місто буде столицею Олімпійських ігор, стане відомо 31 липня 2015.

Уже зараз на це звання претендують Осло і Алмати. Окрім них, подати заявки збираються Краків, Мюнхен і Стокгольм.

Чиновники говорять про те, що олімпіада може стати практично казковою можливістю для розвитку регіону. У студії радіостанції «Голос Столиці» про користь проведення масштабних спортивних заходів у країні розповів перший заступник міністра молоді та спорту Сергій Глущенко.

«Голос Столиці»: Крім аеропорту та стадіону «Арена-Львів», які були підготовлені до Євро-2012, що ще може виникнути у Львові?

Сергій Глущенко: І не тільки у Львові, тому що зимові Олімпійські ігри проходять не в місті, а головним чином на схилах гір і в спорудах, спеціально пристосованих для ковзанярського спорту, шорт-треку, хокею на льоду, сучасних адреналінових видів спорту. Регіон, відверто скажу, не найбільш розвинений в Україні.

«Голос Столиці»: Люди схильні говорити про те, що це чергове відмивання грошей. Не треба далеко ходити – Євро-2012, майбутній Євробаскет.

Сергій Глущенко: Цілком очевидно, що така думка в суспільстві є в тому числі. Чому? Внаслідок особистого досвіду цих людей, імовірно.

Що стосується Євро-2012: а де судові процеси? Де докази того, що гроші відмито? 

Давайте поговоримо про головне, про те, як це насправді потрібно робити. І Євробаскет 2015 року – це відмінний приклад. Всі шість арен, сучасних трансформерів, гігантських палаців спорту, які виникнуть в Україні, будуть побудовані за 100% інвестиційні гроші, не державні.

У нашій країні немає жодного сучасного палацу спорту. Київський Палац – головна крита спортивна арена, вона ж концертна, – побудований в 70-х роках.

Розумієте, як далеко пішов світ у цьому сенсі. Я був у Туреччині торік на чемпіонаті світу з плавання – він проводився у баскетбольній арені.

Сьогоднішні будівельні й організаційні можливості дозволяють будувати, наприклад, палац спорту вартістю близько 70-100 млн євро. І якщо він приймає 110 подій на рік – він самоокуповується.

А якщо приймає більше – він приносить прибуток тому, хто його збудував. Розумні підприємці з грошима і з хорошим горизонтом планування прибутку беруть участь в цих проектах – не сьогодні 300%, а років 8 до точки беззбитковості, і отримуємо стабільний прибуток.

Ми отримаємо кращі місця в Києві, в Одесі, у Львові, в Харкові, в Донецьку для будівництва цих майданчиків. По суті – для прийому дуже різних заходів: концерту Мадонни сьогодні, завтра – всесвітньої конференції, післязавтра – баскетбольного чемпіонату Європи. І це дає поштовх до розвитку регіону.

Ось скажу, наприклад, що з розумом будувати басейни потрібно навіть 25- метрові, які коштують лише 2 млн. євро, і яких у нашій країні катастрофічно не вистачає, тому що країна 30 років нічого абсолютно не будувала. Вона знищувала, закатувала під асфальт спортивні майданчики при школах.

Басейн «Динамо», мій улюблений, кращий у Союзі, в якому я провів дуже багато годин. Він сьогодні – прекрасний паркінг при стадіоні «Динамо». Чи це не дурість?

А країна потребує спортивної піраміди, це фундамент розвитку спорту і фізкультури, здорового способу життя. А стан здоров'я дітей, тим хто не знає, скажу.

На вході до школи 80% більш-менш здорові, на виході 80% дуже нездорові. Це тривожно.

70% призовників сьогодні в Україні стали непридатні за станом фізичного здоров'я до несення військової служби. Це дуже тривожно, це, насправді – державна безпека. І це відбулося за 30 років.

Так, радянська модель, ідеальна в ті часи, вже не працює, а нової ринкової моделі поки не створено. І ми зараз її створюємо. І багато в чому завдяки приверненню уваги людей до спорту.

Тому що багато в чому успіхи українських боксерів Васі Ломаченка або Саші Усика привели в бокс сьогодні на 40% більше хлопчаків, ніж до успіху. І це чудово, тому що ці хлопчаки на межі – їх може хитнути в одну сторону, а може хитнути в бокс.

Ось, наприклад, Вася зробив сам себе. Йому 20 з невеликим, він мультимільйонером найближчим часом стане, він будинок побудував, у нього сім'я відмінна. Чим не модель для наслідування для дітей і підлітків?

Ось з нашої точки зору на таких моделях можна виховати нову Україну, нових українців. Тому що вони через 20 років будуть урядом України, вони будуть директорами підприємств, провідними на телеканалах і радіо.

І я б дуже хотів, щоб ці наші майбутні з вами правителі були здоровими фізично, ментально і духовно. І взагалі забули слова «дерибан», «розпиляти».

По-перше, краще не базікати, поки немає доказів, а по-друге, краще думати про хороше. Тому що думаючи про хороше – можеш хороше і створювати. Це про Євробаскет.

Що ж до Олімпійських зимових ігор, тут модель абсолютно така сама: має бути нормальне, розумне, проектне управління. Готелі, гірськолижні траси та курорти прибуткові за визначенням».

Олімпійська чемпіонка, заслужений майстер спорту Стелла Захарова в ефірі «Голосу Столиці» погодилася з тим, що зимова Олімпіада 2022 року потрібна Україні, але за умови продуманої організації.

«Голос Столиці»: Ви поділяєте оптимізм і наснагу наших чиновників з приводу того, що нам потрібна Олімпіада у 2022 році?

Стелла Захарова: Існує два чинники. По-перше, те, що у Львові підписали заявку на проведення зимових Олімпійських ігор 2022 року, це добре. Тому що це престиж країни, це дає право на розвиток інфраструктури, будівництва стадіонів, яких нам сьогодні катастрофічно не вистачає, це будівництво доріг, відновлювальних центрів для спортсменів і т.д.

Але існує інший фактор. Не хотілося б, щоб ігри, як і проведення Євро-2012 з футболу, виявилися «золотими» для платників податків, 45 млн. наших громадян.

Дуже хотілося б, щоб ми, можливо, взяли приклад з європейців, як правильно потрібно займатися будівництвом. У них налагоджена ця робота: будівництво стадіонів, щоб вони хоча би були самоокупні.

Тому що якщо ми сьогодні візьмемо «Львів-Арену», мені як спортсменці здається – вона сьогодні просто зайва. І всі ті гроші, які були вкладені, це гроші українців.

Хотілося б побажати керівництву країни правильно продумати розвиток інфраструктури будівництва до зимових Олімпійських ігор 2022 року, щоб ми могли використовувати її не на шкоду нашим дітям. Ось тільки в такому випадку я підтримую проведення зимових Олімпійських ігор.

«Голос Столиці»: Пане Глущенку, як би нам зробити так, щоб ми не пішли шляхом Бразилії, Ріо- де-Жанейро, де готуються до чемпіонату світу з футболу, до Олімпіади, і втихомирюють акції протесту? У нас насправді є проблеми, які потрібно вирішувати: це і охорона здоров'я, і транспорт.

Сергій Глущенко: Все залежить від підходу і від ставлення. Я б порадив не дезінформувати і не лякати. Якщо є факти з приводу розкрадання під час Євро-2012, чому ті, хто обурюється, не подають до прокуратури?

Коли легкоатлети торік перед Олімпіадою прийшли до нас і сказали: ми знаємо, скільки держава виділяє грошей, тоді ми провели власне розслідування, запросили документи. І коли підтвердилися факти зловживання з боку керівництва Федерації легкої атлетики, ми передали документи в СБУ. Справа благополучно рухається, люди сядуть.

Нам потрібно створювати нову країну. Не можна нескінченно латати штани, нескінченно конопатити корабель, тоді цей корабель далеко не піде. Необхідно створювати корабель, принципово новий, конкурентний.

За Євро-2012 Україну сьогодні знають у світі і піднімають великий палець руки, коли чують, звідки ви. У непальському сільці, в індійській провінції я їжджу з рюкзаком з написом «Ukraine».

«Голос Столиці»: Якщо проаналізувати західну пресу, згадати, скільки грошей вклала Україна в свій імідж на Заході, досі немає особливо позитивних результатів.

Сергій Глущенко: Менше читайте радянських газет і, до речі, написи на парканах теж не рекомендую читати. Як і інтернет – на 90% брехливий і дезінформує.

Чиновники – це теж таке клеймо, яке я ношу три роки. До 2010 року не було у мене цього клейма.

Уряд – це не моноліт, він змінюється. І ми прийняли справи в 2010 році, коли практично був провалений проект Євро-2012, коли на 10 місяців відставали будівництва (ну, брехали про те, що все за планом, УЄФА говорило, що все добре, а потім сказало: ну, напевно, будемо відбирати в України право проведення).

Уявляєте, який був би неприємний стусан нам з вами, українцям, які люблять країну, якби забрали право проведення Євро-2012. Але ми впоралися, добудували вчасно і провели кращий єврочемпіонат за всю історію чемпіонатів.

Так от, «Арена-Львів» планувалася не нами в цьому неправильному місці, воно дійсно неправильне. Там 15 хвилин пішки до найближчої маршрутки. Будуйте в правильному місці або проведіть туди швидкісні поїзди, метро, маршрутки, забезпечте правильні потоки. Більше того, побудуйте навколо розважальні центри, створіть проект.

Те ж стосується, до речі, зимової Олімпіади. Просто гірка і просто підйомник нічого не вирішать. Там має бути комплекс послуг, яких потребують люди і з задоволенням поїдуть і повезуть гроші. Не тільки українці, а й поляки, і угорці, і т.д. Не було зимових олімпіад у Східній Європі, нема там центрів для підготовки спортсменів. Ми веземо наші українські гроші до Фінляндії, до Швеції, в Австрію, Італію і Францію, де тренуються наші спортсмени. Навіщо ми це робимо? Гроші повинні працювати на нашу економіку, потрібно будувати у себе. Олімпійські центри для літніх видів спорту. Ось в Кончі-Заспі буде побудований такий центр. Він буде збудований з розумом і там буде все, що повинно бути в олімпійському центрі: реабілітація, рекреація, басейн.

«Голос Столиці»: Що стосується західного регіону, там все з нуля потрібно робити.

Сергій Глущенко: Західний регіон сьогодні депресивний, там немає індустрії, немає туризму. Безперечно, це потрібно робити за рахунок інвесторів. Якщо ви дозволяєте інвестору взяти найкраще місце, побудувати там ресторан і готель, за визначенням прибуткові підприємства, але ви кажете: будь добрий, тут санчатно-бобслейна траса за свій рахунок.

«Голос Столиці»: Це правда, що така траса коштує мільярд?

Сергій Глущенко: Та ні, звичайно, цифри інші. Навіть палац спорту, приголомшливий суперсучасний трансформер на 20 тисяч осіб, коштує не більше 100 млн. євро. Якщо вам будуть говорити більше – не вірте.

«Голос Столиці»: Можна нам посилатися на вас?

Сергій Глущенко: Можете. Сьогодні все легко перевіряється. Доступ до інтернету і до правильних, грамотних сайтів будівельних компаній, консультаційних компаній відкритий.

Що стосується палаців спорту, які будуть побудовані у Львові. Крім головного палацу спорту, який прийматиме хокей і т.д., ще потрібні шість арен.

Технології дозволяють створювати чудеса. Трансформери, збірні-розбірні конструкції перевозяться в потрібне місце, в той же Київ, Донецьк чи Харків, і відновлюються там і працюють на розвиток регіону.

Наслідки того ж Євро-2012, які мені подобаються – це, наприклад, новий термінал в Жулянах. Мені було соромно, коли приїжджали іноземні друзі, гості, і в старому терміналі я їх проводжав.

А зараз мені не соромно. Мені подобається те, що створено нові аеровокзали у Львові, Донецьку.

Ми провели чемпіонат світу з легкої атлетики для юніорів у Донецьку. Там не було легкоатлетичних стадіонів, та й в Україні їх немає взагалі.

На щастя, завдяки Євро-2012 НСК «Олімпійський» має легкоатлетичне ядро. І там наша збірна може тренуватися, раніше не могла.

Харківський – теж має, і там можуть займатися тепер легкоатлети: і діти, і дорослі. Так от, в Донецьку, завдяки чемпіонату світу з легкої атлетики, по-перше, 200 країн приїхало, 3500 осіб побачило Україну. І ми отримали два легкоатлетичних стадіони в Донецьку!

«Голос Столиці»: До речі, Віктор Янукович спочатку говорив про те, що не потрібно в Україні проводити Олімпіаду, потім погодився. Потім він говорив, що самі не потягнемо, це складно, що потрібно буде з кимось в парі провести.

Сергій Глущенко: Інформація в пресі з'явилася про те, що Віктор Федорович Янукович ініціював ідею проведення Олімпійських зимових ігор в Україні. Літні – супер було б, звичайно, але не потягнемо поки.

А зимові – це фантастика. Навіть якщо ми не виграємо, але ми побудуємо в Західній Україні дуже багато правильних спортивних і туристичних об'єктів.

Це колосальний поштовх для розвитку регіону. Я дуже хотів би, щоб у Карпати їздили туристи. Це приголомшливо красиво, але абсолютно не розвинено.

Корупційний фон спортивних івентів в Україні для «Голосу Столиці» прокоментував головний редактор інтернет-видання «Наші гроші» Олекса Шалайський.

«Голос Столиці»: Ваше видання, наскільки ми знаємо, стежило за тендерами під час підготовки до Євро-2012.

Олекса Шалайський: Ми стежили і за тендерами до Олімпіади 2022, звичайно, деякі з них вже теж відбулися.

«Голос Столиці»: Давайте спочатку про Євро-2012. Розкажіть, будь ласка, наскільки спочатку заявлені суми збільшувалися в процесі підготовки?

Олекса Шалайський: Основне навіть не в сумі. Основне те, що держава обіцяла, що на Євро-2012 прийде дуже багато приватного капіталу, проте він так і не прийшов насправді. Ну, його теж можна зрозуміти, оскільки приватний капітал хоче будувати надовго і розуміти правила гри.

Мені вдалося цього літа поспілкуватися з керівником організації «Чикаго» (власне в Чикаго), яка готувала заявку на Олімпіаду. Вони, щоправда, програли.

Я був вражений тим, чому американці хотіли провести Олімпіаду, тому що вони дуже прагматична нація, у багатьох держав не складається з тими об'єктами, які залишаються. Вони стоять порожні, неясно, що з ними робити. І вони сказали, що для них Олімпіада могла б бути вигідною, тому що вони хотіли б застосувати нові конструкції цих олімпійських об'єктів деінде.

Тобто, після Олімпіади великий олімпійський стадіон має бути розібраний на п'ять маленьких стадіончиків і розвезений по Америці. Тобто вони рахують економіку перед проведенням, а у нас, і не тільки у нас – в Португалії, Бразилії – спочатку будують, проводять, а потім що з цим робити - неясно. В Україні проблема в тому, що немає фінансових розрахунків цієї Олімпіади.

«Голос Столиці»: А ми можемо брати за приклад російську модель – зимову Олімпіаду-2014?

Олекса Шалайський: Якщо брати модель Росії, то у нас не вистачить стільки грошей. Там стільки корупції на цій російська Олімпіаді, починаючи з факелів, закінчуючи дорогами... Страшно брати таку модель, чесно кажучи.

Я за те, щоб Карпати розвивалися. Але що заважає державі розвивати їх без Олімпіади та будувати саме ті об'єкти, які потрібні?

До того ж, був невеликий корупційний скандал ще торік: кілька журналістських розслідувань про те, що багато землі поряд з олімпійськими об'єктами належать родині Владислава Каськіва, голови Державного агентства з інвестицій, яке, власне, займається Олімпіадою. Ясна річ, що зручно мати свої землі, а біля них держава побудує підйомники, спуски і т.д.

«Голос Столиці»: Що стосується розвитку Карпат без Олімпіади, є такий варіант. Пан Вілкул говорив, що Україна, незалежно від того, отримає право на проведення Олімпіади 2022 чи ні, буде проводити зимові чемпіонати.

Олекса Шалайський: Власне, це і підтверджує, що можна це зробити і без Олімпіади. Тому що це дійсно дуже привабливий інвестиційний регіон. Наша держава замовляла вже два або три технічні обґрунтування цієї Олімпіади, що там має бути побудовано, вже проплачені великі суми. Але на виході все одно незрозуміла економіка цього всього. Фінансових розрахунків ніхто не робить.

«Голос Столиці»: Хочемо переадресувати питання Олекси Шалайського заступнику міністра. Чому ми не можемо без Олімпіади розвивати західні регіони?

Сергій Глущенко: Геній бізнесу Том Пітер сказав: «Якщо у вас немає великої нахабної волохатої ідеї – то вам у цьому житті нічого не світить». Якби Сергій Бубка не ставив собі за мету 6.50 - він би не стрибав 6.15, він би стрибав 5.40, як усі.

Але дуже важливе застереження – раціональний, грамотний і чесний підхід! Якщо робити все по-чесному, відкрито, економічно обґрунтовано, то це вигідно. Зараз світ пропонує мільйони рішень.

До речі, лондонська Олімпіада дуже добре, по-моєму, була проведена. Наприклад, олімпійське село – це просто житловий комплекс, достатньо, до речі, дорогий, і він проданий відмінно.Люди потім із задоволенням купили квартири, в яких жили олімпійці. 

Точно так само, до речі, буде і у нас. Це мають бути правильні котеджні селища, будинки, які потім будуть куплені людьми.

І причому тут Росія? Дивіться на кращих – і робіть, як вони, дивіться на гірших – і не повторюйте їхні помилки. Це ще одна з аксіом.

Дивіться на модель Лондона. Ми не випадково працюємо з архітектурним бюро Populous. Вони будували п'ять Олімпіад, в тому числі лондонську повністю.

«Голос Столиці»: У разі чого, у 2022 році нам можна буде порівнювати з Лондоном те, що вийде?

Сергій Глущенко: У тому числі. Одна з найвдаліших моделей. Багато держав претендують на прийняття олімпіад зараз не з корупційних міркувань, як ви розумієте. Тому що це вигідний захід. І чим більше мета, тим більший вибух інтересу, інфраструктурний вибух.

Як повідомляв «ЩЛ», Олімпіаду-2022 у Львові схвалюють 67% його опитаних мешканців.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів