Міський голова Львова закликав якнайшвидше розпочати протиаварійні роботи

16:30 23 січня 2017 р.

Андрій Садовий запевнив: «Наше завдання – вивезти переповнені майданчики. Ніяких полігонів ми робити не будемо».

У Львівській міськраді повідомили в понеділок, 23 січня: «Сьогодні, 23 січня, за результатами позачергового засідання міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій міський голова Львова Андрій Садовий здійснив робочий виїзд на Львівський міський полігон твердих побутових відходів у селі Великі Грибовичі. Як зазначив мер, зараз необхідно якнайшвидше розпочати протиаварійні роботи на цьому полігоні. Також міський голова прокоментував інформацію про п’ять брикетувальних станцій в місті».

«Ситуація з вивезенням твердих побутових відходів зв Львова є надзвичайно складною, критичною. Орієнтовно 30% майданчиків Львова є переповнені, і немає на сьогоднішній день домовленостей, куди вивозити тверді побутові відходи», – зазначив Андрій Садовий.

Міський голова також повідомив: «Сьогодні ми третій раз зібрали комісію з надзвичайних ситуацій, ще раз звернулися з вимогою до обласної і Державної комісій терміново зібратися, тому що крім питання вивезення твердих побутових відходів, яку бачать львів’яни, є ще проблема можливого зсуву на самому полігоні. І, власне, це була мета нашого сьогоднішнього робочого виїзду на «Збиранку».   

«Без участі Державної служби з надзвичайних ситуацій це буде вирішити неможливо – зазначив також Андрій Садовий. – Тому я звернувся до Прем’єр-міністра з тим, щоб було відповідне доручення Службі з надзвичайних ситуацій вчинити всі необхідні дії, щоб не було біди. Також сьогодні мав розмову з в.о. міністра охорони здоров’я, і я її попередив про можливі критичні наслідки ситуації по епідеміології, тому щоб вона адекватно відреагувала і дала відповідні вказівки, бо невивезення сміття в умовах потепління може спричинити біду. Також – щоб це питання було підняте на найближчому засідання Уряду».

Андрій Садовий також запевнив: «Станції, які розмістять у Львові, є брикетувальними, а не сміттєрортувальними. Не йдеться про сміттєсортувальні лінії. На сесії міської ради мова йшла про установки брикетування, які стискають сміття, щоб його об’єм зменшити у шість разів, і його можна було безпечно вивозити на ці полігони, які готові в такій формі таке сміття приймати. Але ми зараз вивчаємо цінові пропозиції. Це дуже складна річ».

Міський голова також стверджував: «Ще раз хочу заспокоїти мешканців Львова – я не допущу жодних полігонів на території Львова. Наше завдання – вивезти переповнені майданчики. Ніяких полігонів ми робити не будемо. Я сьогодні чую розмови, коли збурюють людей, говорять їм недостовірну інформацію».

Андрій Садовий також пояснив: «Є полігони, є попередні домовленості. Озвучувати не буду, бо завтра там розпочнуться протести з тими ж людьми, які ці протести організовують у Львові».

Міський голова також зазначив: «Я подивований. Тиждень пройшов, реакції нема, обласна комісія не збирається. Проблема складна і не типова для України. В цивілізованому світі таку проблему уявити не можливо. Телефонують колеги з польських міст і пропонують свою допомогу. Ми з юридичної точки зору зараз вивчаємо такі можливості. Телефонують колеги з міжнародних організацій. Але з точки зору української влади реакції нема».

Андрій Садовий також прокоментував інформацію про п’ять брикетувальних станцій у Львові:  «Безпека – перш за все. Жодних нестандартних ситуацій у питанні брикетування сміття не буде. При роботі кожного пресу буде встановлена відеокамера і буде он-лайн трансляція, щоб не було маніпуляцій. Дякую депутатам міської ради, які не побоялись тиску, який на них чиниться, і прийняли важливе для громади міста Львова рішення».

Міський голова також зазначив, що необхідно терміново проводити протиаварійні роботи на полігоні в Грибовичах. Андрій Садовий пояснив: «Небезпека обвалу є. Про це я ще раз проінформував листом прем’єр-міністра України. Попробую особисто його також проінформувати. Звертаюсь з проханням, щоб було доручення надзвичайній комісії, щоб це питання було досліджене і фахівці ДСНС брали це в роботу, бо вони мають відповідну техніку. Треба зробити роботи по стабілізації самого зсуву, щоб зупинити цей зсув. Якщо зсув піде, то інфільтрати можуть вийти з берегів», - додав Андрій Садовий, міський голова Львова».

Міський голова також розповів, що проект рекультивації полігону проходить експертизу в кількох міжнародних організаціях. Андрій Садовий запевнив: «Я не знаю про проекти, які би передбачали вивезення сміття на Грибовичі. Щоб почати роботу, має бути згода громади. За моїм дорученням проект, який розроблений інститутом Гірхімпром, проходить апробацію в ряді міжнародних організацій, щоб цей проект відповідав усім європейським нормам по питаннях екології».

Про це повідомляється сьогодні, 23 січня, в прес-службі Львівської міськради, де також опублікували відео з брифінгу Андрія Садового:

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів