У Львові наприкінці осені взялися реставрувати балкони

18:10 22 листопада 2013 р.

Фото до новини


Фото: Прес-служба міської ради

Прес-служба міської ради повідомляє сьогодні, 22 листопада, що ЛМР відновлює їх спільно з німецьким товариством міжнародного співробітництва «GIZ».

Реконструювати ще 17 балконів вирішили в ЛМР за результатами успішного проведення пілотного проекту реставрації 11 балконів у 2012 році. Відтак її уже розпочато на 12 будинках:

три балкони – на вулиці Братів Рогатинців, 14;

по два – на площі Соборній, 11; на вулиці Друкарській, 6а; на вулиці Сербській, 13;

по одному – на площі Ринок, 8; на площі Соборній, 10; на вулиці Дорошенка, 21; на вулиці Краківській, 26; на вулиці Лесі Українки, 36; на вулиці Лисенка, 7; на вулиці Федорова, 30;

один еркер – на вулиці Дорошенка, 6.

Загальна вартість договорів про реставрацію цих балконів – понад 1 млн. грн. Із 9 тис. грн. – внесок мешканців будинків (по 500 грн. від квартири, до якої належить балкон).

Решту суми порівну сплачують GIZ і Львівська міська рада. Над реставрацією балконів працює п’ять реставраційних фірм, проведення робіт супроводжує архітектор проекту GIZ.

Родзинкою цьогорічної програми реставрації балконів є дерев’яний еркер на вул. Дорошенка, 6 (на фото). Він є одним з двох дерев’яних еркерів, що збереглись у Львові, тому його, без сумніву, можна назвати унікальним.

Збудований в ХІХ ст., він складається з кам’яної плити з кронштейнами та дерев’яного верху. На даний момент еркер демонтовано і розпочато реставрацію дерев’яної частини.

Архітектор проекту GIZ Анна-Марія Роте, що супроводжує реставраційні роботи розповідає також:

«Реставрація саме балконів є дуже складним процесом, адже вони – як маленька модель цілої будівлі, що складається з багатьох матеріалів, кожен з яких потребує свого фахівця. Часто для реставрації балкону потрібна ціла команда спеціалістів – каменярів, інженерів, ковалів, ливарів.

Скажімо, над еркером на Дорошенка, 6 працюють спеціалісти з каменю та дерева. Головне завдання реставраторів у цьому випадку – максимально зберегти історичний дерев’яний матеріал і захистити його від шкідників та вологи».

Як повідомляв «ЩЛ», у Львові на жінку впав фрагмент балкону.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів