У Львові облаштували перше «смарт-перехрестя»

13:59 23 квітня 2024 р.

Фото до новини

У Львові на вул. Пасічна – Пирогівка облаштували перше смарт-перехрестя.

Про це повідомили у ЛКП «Львівавтодор», пише DailyLviv.com.

Як зазначають у ЛКП «Львівавтодор», це дозволить оптимізувати світлофорний цикл та підлаштувати тривалість дозвільних сигналів для транспорту на кожному напрямку відповідно до потреби.

Читайте також: У Львові запрацював новий світлофор з адаптивним режимом

«На світлофорному об’єкті встановили сучасний дорожній контролер та  відеодетектори. Таке додаткове обладнання дало можливість нашим фахівцям запрограмувати інноваційний режим керування – «смарт-перехрестя». Це інтелектуальна система у дорожньому контролері, яка за допомогою транспортних детекторів збирає інформацію про дорожній рух на кожній смузі на перехресті, аналізує інтенсивність, дистанцію між автомобілями, затримки в русі. На основі цих параметрів щохвилини розраховує пропозицію зеленого сигналу для відповідного напрямку. Система здатна автоматично підбирати і тривалості фаз, і тривалості світлофорних циклів. 

Цей режим регулювання дозволяє зменшити до мінімуму неефективне використання зеленого сигналу світлофора», - розповіли у ЛКП «Львіваводор».


Раніше при жорсткому режимі регулювання на цьому світлофорному об’єкті були фіксовані тривалості сигналів для кожного напрямку руху. З впровадженням «смарт-перехрестя» відеодетектори аналізують рух транспорту, на основі зібраних даних запрограмований контролер пропонує тривалість світлофорного циклу та фаз світлофорного регулювання (видовжує або скорочує), враховуючи інтенсивності, завантаженість, розриви між машинами тощо.

Читайте також: Несинхронізовані світлофори у Львові спричиняють корки

У комунальному підприємстві наголосили, що при такому режимі регулювання водії інтенсивніше використовуватимуть це перехрестя, тим самим зменшивши транспортне навантаження на вул. Зелену на ділянці від вул. Луганської до вул. Сихівської.

«Перед запуском цього режиму регулювання проводилось транспортне мікроскопічне моделювання. За його результатами, середні черги та затримки на двох проблемних напрямках (лівий поворот з вул. Пасічної на вул. Пирогівку та напрямок з вул. Пирогівки) зменшуються на 85% і 75% відповідно. Тобто це дає можливість альтернативного шляху для автомобілів, які мають намір рухатись на виїзд з міста. Зараз практично усі транспортні засоби їдуть по вул. Зеленій. Ми ж пропонуємо використовувати вулиці Пасічна – Пирогівка – Вулецька - Зелена і далі рухатись на виїзд з міста”, – пояснив директор ЛКП «Львівавтодор» Микола Власюк.

Нагадаємо, на вулицях міста побільшає світлофорних об'єктів, керувати якими можна буде в онлайн-режимі. Так, цьогоріч до центральної системи керування дорожнім рухом планують під’єднати ще 60 об’єктів.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dw.de/

 

новобудови Львів