У Раді хочуть суттєво підвищити штрафи для водіїв

09:08 25 березня 2024 р.

Фото до новини

У Верховній раді зареєстрований проєкт закону про посилення відповідальності за ненадання переваги в русі транспортним засобам, які мають на це право.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на проєкт №11111, пише DailyLviv.com.

Проєкт пропонується встановити, що ненадання переваги в русі транспортним засобам аварійно-рятувальних служб, швидкої медичної допомоги, пожежної охорони, поліції, що рухаються з увімкненими спеціальними світловими або звуковими сигнальними пристроями, тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 17 до 25,5 тисяч гривень та позбавлення права керування транспортними засобами на строк від шести місяців до одного року.

Читайте також:  На Сихові штрафують водіїв за паркування на газонах

Таке ж покарання передбачено за ненадання переваги маршрутним транспортним засобам, зокрема транспортним засобам, що залучені для перевезення груп дітей, у тому числі порушення правил руху і зупинки на смузі для маршрутних транспортних засобів, а так само порушення правил зупинки, стоянки, що створюють перешкоди дорожньому руху або загрозу безпеці руху.

Ці ж порушення, що спричинили або могли спричинити створення загрози життю та/або здоров’ю фізичних осіб, тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі від 34 до 51 тисяч гривень та позбавлення права керування транспортними засобами на строк від п’яти до десяти років.

Читайте також:  У Львові штрафуватимуть водіїв автомобілів з двигуном внутрішнього згоряння

Як зазначають автори проєкт, зараз наразі штраф за ненадання переваги у русі спеціальним автомобілям з увімкненими спеціальними звуковими або світловими сигнальними пристроями становить 680 гривень, що не відповідає можливій шкоді завданій зазначеним правопорушенням.

Водночас в Україні заплановано вдосконалення системи екстреної медичної допомоги для цілодобового надання допомоги протягом 10 хвилин після виклику в місті та 20 хвилин поза містом. Так само, важливо розв'язати питання щодо своєчасного прибуття транспортних засобів аварійно-рятувальних служб, а саме машин пожежної охорони, поліції.

Читайте також:  Площі і вулиці Львова, де найчастіше штрафують водіїв

"Також слід зазначити, що відповідно до практики регулювання питання щодо надання переваги безперешкодного проїзду спеціальному транспорту, яка склалася у США та країнах ЄС, вбачається високий рівень захисту зазначених правил. Так у США залежно від штату, штраф за рух повз шкільний автобус з увімкненим сигналом складає від 700 доларів, а проїзд перехрестя на червоне світло світлофора або розворот у невідповідному місці, що може бути причиною дорожньо-транспортної пригоди, своєю чергою складає від 550 доларів", - йдеться пояснювальній записці.

Крім того, посилення відповідальності за ненадання переваги у русі спеціальним автомобілям з увімкненими спеціальними звуковими або світловими сигналами надасть можливість збільшити профілактичні дії зазначених правопорушень, зазначається в документі.

Нагадаємо, збільшено штрафи за махінації з номерними знаками.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів