Одне з найбільш архаїчних дерев планети, яким налічують 300 млн років, посадили у Львові

11:57 24 квітня 2024 р.

Фото до новини

Посаджене дерево стане об’єктом спостереження для студентів і викладачів Львівської політехніки.

Про це інформує Львівська політехніка, пише DailyLviv.com.

У сквері поблизу дев’ятого корпусу Львівської політехніки працівники кафедри екології та збалансованого природокористування Інституту сталого розвитку імені В’ячеслава Чорновола провели екоакцію, організовану Всеукраїнською екологічною лігою. Цього разу співробітники кафедри посадили дерево ґінкго дволопатеве.

Варто зауважити, що 22 квітня світ відзначає Міжнародний день Землі, щоб привернути увагу до стану навколишнього середовища та спонукати до його збереження. Цього дня традиційно проводять різноманітні екологічні акції, висаджують дерева і прибирають території.

– Цю акцію ми підтримали за рекомендацією Всеукраїнської екологічної ліги – однієї з найбільших екологічних організацій в Україні, яку очолює Тетяна Тимочко, радниця міністра екології, – пояснює Мирослав Мальований, завідувач кафедри екології та збалансованого природокористування. – Тож ми вирішили долучитися до ініціативи висаджування дерев у День Землі. Зібрали гроші на ґінкго, отримали дозвіл від Львівської міської адміністрації – вони нам затвердили місце, де можна посадити, запропонували дерево, яке б тут пасувало, – і разом посадили рослину.

Посаджене ґінкго стане символом кафедри й об’єктом спостереження для студентів і викладачів, які зможуть стежити за його ростом. Водночас це ще один крок до підвищення рівня екологічної свідомості та практичного застосування принципів сталого розвитку.

Нагадаємо, на червонокнижних рослинах біля Надітичів хочуть збудувати СЕС.

Читайте такожНа Бродівщині виявили червонокнижні рослини, які вважали зниклими

Довідка

Ґі́нко дволопатеве (Ginkgo biloba)— реліктова рослина, єдиний сучасний вид роду ґінко, що є єдиним представником родини ґінкгові, яка, своєю чергою, є єдиною у класі Ginkgoopsida. Викопних видів у родині відомо близько 18. В популярній літературі рослина відома також під назвами ґі́нко, гі́нкго дволопатеве, ґі́нкго дволататолистий, абрикос срі́бний.

За своїми морфологічними ознаками це дерево — одне з найбільш архаїчних дерев планети, що збереглося дотепер. Виникло від первісних голонасінних дерев приблизно 300 млн років тому. Ґінко  — єдиний нині живий представник «перехідної ланки» між папоротями й хвойними, якщо проаналізувати і порівняти певні ознаки будови репродуктивних органів. 

Читайте також: На Львівщині проживає найбільша та найсильніша наземна тварина Європи

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів