Три невеликі проколи. Львівські медики вперше видалили пухлину легені торакоскопічно

13:18 12 квітня 2024 р.

Фото до новини

47-річна львів’янка Людмила Сидорук пішла на плановий огляд, і медики виявили пухлину легені. У лікарні святого Луки виконали всього через три невеликі проколи – без розрізу грудної клітки, медики змогли видалити цю пухлину. Таку торакоскопічну операцію тут виконали вперше.

Про це повідомила пресслужба ЛМР, пише DailyLviv.com.

Людмила Сидорук у січні проходила планове обстеження в поліклініці. На оглядовій рентгенографії лікарі помітили патологічні зміни, тому провели КТ грудного відділу і виявили в лівій легені новоутвір. Людмила не могла повірити, що її спіткала така недуга:

«Я була шокована, коли лікарі знайшли пухлину. В мене ніколи не було скарг на проблеми з диханням. Я не палю, рідко хворію, а навіть, якщо хворію, то перебіг нескладний. Я веду здоровий спосіб життя, багато рухаюся», - розповідає жінка.

На лікування Людмилу скерували до лікарні святого Луки Першого медичного обʼєднання Львова. Наші рентгенологи зробили КТ всього тіла, аби виключити поширення патологічних вогнищ на інші органи та тканини, і водночас відеобронхоскопію, щоб оцінити стан бронхіального дерева.

Читайте також: У 8-річної дівчинки вітрянка спровокувала легенево-плевральну норицю

Торакальні хірурги вирішили оперувати Людмилу в найменш травматичний спосіб – торакоскопічно. Звичне втручання проводять з розкриттям грудної клітки. Під час такої відкритої операції розріз становить аж 15-20 см. Та спеціалісти взялися видаляти пухлину через три проколи, завдовжки всього по 2 см.

Під час втручання хірурги видалили нижню частку лівої легені разом з пухлиною та групою лімфатичних вузлів. Це перша така операція в лікарні святого Луки.

Читайте також: Щодня проходить 4 тисячі кроків та дихає на повні груди: у Львові втретє успішно пересадили легені

«Малоінвазивна хірургія – це метод операційного втручання на легенях, якому надають перевагу в цілому світі. Ми також повною мірою впроваджуємо його в себе. Звичайно, це вимагає відповідного обладнання, інструментарію, а також кваліфікації хірургів. Зараз у нашій лікарні ми проводимо кожну другу операцію на органах грудної клітки таким методом. Це знижує ризик крововтрати, зменшує травматизацію і тривалість реабілітації. А найголовніше – мінімізує ризик післяопераційних ускладнень. Вже за декілька днів пацієнт може повертатися до повноцінного життя», - розповідає про переваги методу торакальний хірург лікарні святого Луки Тарас Мельничук.

Операція тривала чотири години та минула успішно. Нині лікарі та пацієнтка очікують на результати гістології. Якщо раптом пухлина виявиться злоякісною, то Людмилі призначать хіміотерапію. Завдяки торакоскопічному методу, вже наступного дня після операції пацієнтка самостійно пересувалася, а на 6-й день – повернулася додому.

Читайте також: У Львові зустрілись двоє перших в Україні пацієнтів, яким успішно пересадили легені (відео)

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів