З України виїхало близько 7 мільйонів українців

20:38 23 квітня 2024 р.

Фото до новини

Сьогодні в ЄС проживає понад чотири мільйони українців.

Про це повідомила міністерка соціальної політики Оксана Жолнович на форумі «Демографічне майбутнє України» в понеділок у Києві. Про це інформує Українська служба Польського радіо, пише DailyLviv.com.

Населення України з 1991 року скоротилося на 20 мільйонів і нині становить приблизно 35 мільйонів.

Посадовиця зазначила, що минулий рік став для України надзвичайно тривожним. «Наш темп зростання становить 0,9. Це надзвичайно низький показник, він нижчий на даний момент, ніж у багатьох країнах Європи (...), ми на одному рівні з Гонконгом», - додала вона.

Інші проблеми включають тривалий низький рівень народжуваності, масову еміграцію та внутрішнє переміщення. «Ми стоїмо перед усіма цими викликами і маємо шукати на них відповіді. Тому що ми є народом, який, як і всі європейські народи, є народом, що старіє», - зазначила міністр.

Вона повідомила, що цього року в Україні народилося лише 187 тис. дітей. Якщо порівнювати цю кількість народжених навіть з буремним 1991 роком, то вона також значно менша. За різними оцінками, за кордон виїхало до семи мільйонів громадян України. Нині в Європейському Союзі проживає понад чотири мільйони українців.

«Дуже важливо, щоб ми створили набір можливостей, які дадуть бажання залишитися тим, хто тут бореться, і надихнуть тих, хто перебуває за кордоном, повернутися. Ми говоримо не лише про наших емігрантів, які тікають від війни, а й про українців багатьох поколінь. Також ми говоримо про активних іноземців, які почуваються незатишно у своїх країнах і готові обрати нашу країну для свого розвитку та дому. Сьогодні нас надто мало, щоб ми могли швидко відбудувати свою країну», – сказала Жолнович, говорячи про необхідність повернення громадян в Україну.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів