У Львові роботи шукатимуть витоки води - з точністю до 1 см

17:39 11 квітня 2024 р.

Фото до новини

Львівводоканал отримав роботизовану систему телеінспекції каналізаційних колекторів і трасопошуковий комплект для пошуку прихованих витоків на водопроводах.

Про це повідомила пресслужба ЛМР, пише DailyLviv.com. На підприємстві розповідають, що це обладнання, яке вдалось закупити за підтримки фонду ООН (ЮНІСЕФ), вже за кілька місяців використання дало змогу знайти і ліквідувати на 25% більше витоків, ніж за аналогічний період минулого року. Що важливо - місце витоку прилад показує з точністю до 1 см.

«На наш запит фонд ООН (ЮНІСЕФ) придбав нам обладнання для пошуку прихованих витоків, а також для телеінспекції каналізаційних мереж. Загальна вартість обох цих приладів - близько 6 млн грн. Це німецьке обладнання, яке використовують, зокрема, водоканали Німеччини і Данії.

Ці роботизовані системи з покращеним функціоналом і чутливістю дозволяють виявити такі витоки, на які старі прилади навіть не реагували. Відтак більш якісно і швидко  ми зможемо виконувати свою роботу та рухатись до мінімального рівня витоків, як це є у країнах ЄС.

До прикладу, з часу використання цього обладнання – з середини січня по квітень цього року, нам вдалось оперативно виявити та ліквідувати 61 прихований витік, що на чверть більше ніж за аналогічний період минулого року. Як наслідок, маємо зменшення загальних втрат води вже за цей рік на 180 тис м3, що в межах мереж цілого міста є значним результатом роботи», – розповідає Володимир Білинський, заступник головного інженера, координатор міжнародних проектів ЛМКП «Львівводоканал».

Фахівці Львівводоканалу кажуть, що завдяки новому обладнанню для пошуку витоків на водопроводах, вдається за лічені години виконати роботу, на яку раніше потрібно було кілька днів.

«Два датчики сканують трубу на наявність будь-яких шумів. Коли є тріщина в трубі чи витік води, пристрій це показує, і відразу вказує точне місце. Тому тепер ми можемо здійснювати розкриття ґрунту чітко над місцем пориву труби. А це зменшує витрати, пов’язані з благоустроєм», - пояснює Юрій Расяк, керівник відділу пошуку скритих витоків «Львівводоканалу».

Крім обладнання для пошуку витоків, ЛМКП «Львівводоканал» отримало від ЮНІСЕФ телеінспекційну систему «Rovion HD SE» (Німеччина) – це роботизований комплекс, що використовується для дослідження важко прохідних ділянок колекторів малого діаметру. А таких колекторів на Львівводоканалі - 90%. Також «робот» допомагає у дослідженні труб овальної форми і загазованих непрохідних ділянок каналізаційних мереж.

«Обладнання складається з сучасної камери на колесах, яка має цифрову відеообробку, що дозволяє визначити ступінь та характер пошкоджень мереж. За допомогою програмного забезпечення і рухомої «головки» з трьома лазерами, можна визначити діаметр труб, рівень наповнення стоками та відсоток зношеності мереж. Це дозволяє підібрати метод ремонту для кожної окремої ділянки каналізаційних труб й продовжити термін їх служби», - пояснює Степан Дацко, в.о. керівника каналізаційної служби ЛМКП «Львівводоканал».

Нагадаємо, Львівводоканал має на балансі понад 2200 км труб, що пролягають як у Львові, так за 100 км від меж міста. 80% трубопроводів є зношеними, через що стаються пориви із втратами води.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів