Шукати:
All words Any of the words Карта сайту
Субота, 21 вересня 2002 року.
Новини
[21.09.2002]
- Нове про поховання під Жовквою
- Міська рада Львова висловила недовіру Кучмі
- “Жеч Посполіта” проти нафтопровода “Одеса-Броди-Ґданськ”
- У Львові відновить діяльність історико-архітектурний заповідник
- Нова гаряча лінія міськради
- Спорт: "Карпати" - "Кривбас" - 0:0. Інтерв'ю тренерів після матчу.

Нове про поховання під Жовквою

20 родин, які проживають у селах Жовківського району, що на Львівщині, впевнені: серед закатованих, знайдених у травні цього року ченцями-васильянами, є й останки їх рідних


Череп людини в якому є дірка від кулі

Речі знайдені при розкопках, серед них радянська монета датована 1946 р.

П’ять місяців тому у пивницях Василіанського монастиря, що у самісінькому центрі Жовкви, відкопали 226 людських останків, у тому числі 70 дітей, віком від 4 місяців до 15 років.
Від часу, коли я востаннє побувала у Жовкві, а це було три місяці тому, тут нічого так і не змінилося. Людські останки ретельно викладені на білому папері, усі вони пронумеровані, а дитячі кістки лежать на окремому столі. Ці жахливі знахідки зберігаються у великій кімнаті, у приміщенні районного архіву. У дощову погоду у кімнату потрапляє вода. Начальство уже давно сюди не їздить. Зрештою, журналістська зацікавленість сенсаційною знахідкою теж згасла. Тепер знайдені кістки залишилися хіба проблемою для місцевого товариства "Меморіал". А воно, звісно, підпорядковане обласній організації і на самостійні кроки нездатне. Єдине, на що нарікає голова районного "Меморіалу" Богдан Кондрат, то це на те, що немає грошей ні на проведення судово-медичної експертизи, ні на поховання.
Оскільки судово-медична експертиза коштує досить дорого, то проводити її ніхто й не збирається. Однак лише вона може встановити, якою смертю загинули люди. Відомо, а це видно по людських черепах, що в людей стріляли і що їх рубали. Сліди від куль є і на дитячих черепах. Уже можна констатувати, що ці звірства чинили підрозділи НКВС, які господарювали у Жовкві наприкінці сорокових років. Адже у монастирі до 1946 року жили монахи -василіани. Однак після ліквідації УГКЦ ченців звідти вигнали. Монастир був закритий. З 1950 року у церкві служили отці Російської православної церкви. А пивниці монастиря належали овочевій базі.
За спогадами старших мешканців Жовкви, із 1947-го до 1950-го року у приміщенні монастиря господарювали енкаведисти. Там вони допитували, катували й убивали членів родин воїнів УПА, освічених селян, тих, хто просто любив Україну. Однак за версією обласного товариства "Меморіал", людські кістки належать українцям, яких депортували з Польщі. Оскільки вони намагалися нелегально повернутися назад, то енкаведисти, мовляв, їх виловлювали й убивали.
Однак 20 мешканців із сіл Мокротин, Мацошин, а також Жовкви впевнені, що серед знайдених кісток є останки їх рідних. Скажімо, із тисячі мешканців села Мацошин наприкінці сорокових років залишилися лише 200. Жахіття терору пережила й пані Ірина Соловій. У півтора роки вона залишилася без батька -- активіста "Просвіти", якого вбили совєти. Загинула і її молода мама у концтаборі. Подібних історій тут можна почути сотні. Пані Ірина Соловій займається пошуковою роботою. Вона розповідає: "У селі постійно побутувала думка, що людей кудись забирають і знищують. Це було у 1948-1949 роках. Саме тоді зникло найбільше наших земляків. Жив колись у селі Андрій Іванчук, патріот, людина, що мала власну думку. До нього прийшли енкаведисти, ще у селі жахливо побили. Потім забрали у Жовкву. Люди бачили, як його вели центром міста з викрученими руками, у кайданах, у бік монастиря. Люди добре знали, кого вивезли у Сибір, а хто пропав у самій Жовкві."
Зауважу, що й досі архівні матеріли НКВС-КГБ лежать в архівах СБУ. Виглядає на те, що їх ніхто не вивчає. Адже нинішня українська влада пильно стежить за тим, аби задокументована інформація про злочини радянського режиму не стала відома громадянам незалежної України. Відтак про страшну таємницю смерті 226 людей у Жовкві знають тільки живі виконавці цього злочину.
А поховають знайдені людські останки у Жовкві аж навесні. Звісно, за умови, що знайдуться кошти на домовини.
Українська служба РС "Свобода"
Фото "Щоденного Львова"


Президент України Леонід Кучма
Міська рада Львова висловила недовіру Кучмі
Депутати Львівської міської ради прийняли 19 вересня заяву щодо допитів активістів політичних організацій Львівщини, проведених 13 вересня 2002 року – напередодні Всеукраїнської акції громадянської непокори “Повстань, Україно!” 16 вересня. “Проведення таких дій пізно ввечері у квартирах допитуваних розцінюємо, як спробу залякування та переслідування за політичні переконання, що суперечить ст.15 Конституції України: ”Держава гарантує свободу політичної діяльності, не забороненої Конституцією і законами України” та ст.34: ”Кожному гарантується право на свободу думки і слова, на вільне вираження своїх поглядів і переконань”, - йдеться в заяві, яку публікує “Медіа Простір”. “Констатуємо, що в Україні правоохоронні органи втягнуті у політичну діяльність, що забороняється законом, -- заявляють депутати. – Складаються списки “неблагонадійних осіб, що є порушенням прав людини та суперечить ст.32 Конституції України: ”Не допускається збирання, зберігання, використання та поширення конфіденційної інформації про особу без її згоди, крім випадків, визначених законом і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту і прав людини”. Львівська міська рада в своїй заяві засудила дії генерального прокурора України Станіслава Піскуна та висловила недовіру президенту України Леоніду Кучмі як гаранту Конституції України. Львівська міська рада також звернулася до депутатів Верховної Ради України від міста Львова з проханням ініціювати розгляд Верховною Радою питання про правомірність дій силових міністрів України та при необхідності розглянути питання відповідності їх займаним посадам, повідомляє ForUm.

“Жеч Посполіта” проти нафтопровода “Одеса-Броди-Ґданськ”

Як інформує ForUm, провідна польська газета “Жеч Посполіта” на першій сторінці надрукувала статтю, де критикує участь Польщі у проекті нафтопроводу Одеса-Броди-Ґданськ. Газета вважає, що заяви чільних політиків про підтримку проекту не є результатом економічних аналізів і твердить, що люди, які відповідають за проект з польської сторони були звинувачені у фінансових махінаціях. Український трубопровід з порту Одеси до порту Ґданськ, нагадує Бі-Бі-Сі, може стати одним з альтернативних шляхів постачання нафти до Європи.

У Львові відновить діяльність історико-архітектурний заповідник
Верховна Рада України прийняла рішення щодо відновлення діяльності у Львові державного історико-архітектурного заповідника. Це рішення було прийняте під час Дня уряду у Верховній раді, коли розглядалось питання охорони історичних пам'яток - повідомив на сесії Львівської міської ради народний депутат України Михайло Косів. Історико-архітектурні заповідники також буде створено у Києві, Одесі, Луцьку та Кам'янці-Подільському. Михайло Косів також повідомив, що Верховна Рада України прийняла рішення про утворення державної служби охорони пам'яток.


Нова гаряча лінія міськради
Від 18 вересня запроваджено нову цілодобову "гарячу" лінію міської ради. Зателефонувавши за телефоном 975-999, мешканці нашого міста та його гості зможуть залишити повідомлення чи зауваження, що стосується роботи органів місцевого самоврядування чи поліпшення роботи господарства Львова. Гарантується анонімність дзвінків. Усі вони у розшифрованому вигляді надходитимуть до керуючого справами Львівського виконкому. Після цього їх розглядатимуть відповідні структури міської ради.

Спорт:
Футбол. Чемпіонат України. Вища ліга 10 тур.
"Карпати" - "Кривбас" - 0:0
тренер "Карпат" (152 KB 51 сек.)
тренер "Кривбасу" (166 KB 55 сек.)

За туманом усе ж «Карпати» видно?
Останні події у взаємостосунках між ФК «Карпати» та львівською владою дають підстави говорити про те, що намітився певний прогрес у вирішенні тих завдань, які нині стоять перед керівництвом клубу. Принаймні, з боку можновладців нещодавно зроблено кроки назустріч.
Найголовніше, чого ФК «Карпати» добивається від влади, це визначеності у тому, чи потрібна місту, області команда й чи буде влада допомагати теперішнім спонсорам у створенні потужної футбольної структури - акціонерного товариства «Футбольний клуб «Карпати» Львів».
У приміщенні Львівської облради з ініціативи її голови Михайла Сендака відбувся «круглий стіл», присвячений розвитку футболу. Найбільше нині хвилює відсутність матеріально-технічної бази, нормальних умов для роботи карпатівського клубу, для тренувального й відновлювального процесу команди. Саме наявність такої повноцінної бази повинна стати фундаментом майбутніх успіхів.
Михайло Сендак пообіцяв на своєму рівні вирішити питання щодо припинення приватизації та орендування спортивних споруд комерційними фірмами, які використовують їх у власних цілях.
"Арсенал" Грозного - проти золочівського "Сокола"
Відбулося жеребкування 1/8 фіналу розіграшу Кубка України 2002/2003 років. Після сенсаційної перемоги над учасником Кубка УЕФА - запорізьким "Металургом" - єдиним представником Львівщини залишився золочівський "Сокіл". Для того, щоби наші "соколята" пробилися до чвертьфіналу, їм доведеться перемогти київський "Арсенал" 19 жовтня на його полі.
Щоденнний Львів / ФК "Карпати"
Як додати посилання з банером(88*31) в каталог "Інтернет Львів"
NEW на сайті:
· Import новин
· Чат
· Куток відвідувача
· Опитування
· Форум
· ФК "Карпати"
· Тепер в розділі афіша > кінотеатри, можна дізнатись про сюжети фільмів, які в них "крутять". Треба знати, за що платиш.
· Розклад руху літаків з аеропорту Львів з 1 липня 2002 року [з граничними цінами на квитки]

Курси валют на 20.09.02
НБУ
USD 0.00 5.32    EUR 0.00 5.23    RUR 0.00 0.17    ATS 0.00 0.33    GBP 0.00 8.28    CAD 0.00 3.39    CZK 0.00 0.14    EST 0.00 0.31    LVL 0.00 8.78    MDL 0.00 0.40    PLN 0.00 1.27    SKK 0.00 0.11   
U.S. Market
USD 0.00 5.47    EUR 0.00 5.40    RUR 0.00 0.17    ATS 0.00 0.34    GBP 0.00 8.51    CAD 0.00 3.47    CZK 0.00 0.14    EST 0.00 0.31    LVL 0.00 9.07    MDL 0.00 0.41    PLN 0.00 1.32    SKK 0.00 0.11   
Погода
22.09.02. Неділя

23.09.02. Понеділок
t вдень: 14 oC
t вночі: 7 oC
Вітер: південний 5 м/с

CNN - Lviv
Погода у Львові


Архів
серпень
01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
262728293031
вересень
01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Афіша (з цінами на квитки)
22 вересня - 29 вересня
  • Театри
  • Кінотеатри
  • Виставки
  • Нічні клуби та бари
  • Концерти
  • Кав'ярні
  • Для пивоманів
  • Кнайпи
    ІНФОРМАЦІЙНА допомога
    ЗАХИСТІТЬ себе


    Відіслати повідомлення:
    КИЇВСТАР
    UMC
    УКРПЕЙДЖ
    РАДІОКОМ
    Питання



    MWP - ПОРТАЛ - for webmaster's :)
    Обмін кнопками
    Наша кнопка



  • Веб-хостинг надано Глобал Україна - Львів
    Стосовно реклами звертайтесь: lvivreklama@yahoo.com
    1999- "Щоденний Львів", e-mail: lviv@all.at