Львівська агломерація обрала голову і виконавчого директора

20:40 29 квітня 2024 р.

Фото до новини

Сьогодні, 29 квітня, Львівська та 9 сусідніх громад створили Асоціацію органів місцевого самоврядування «Львівська агломерація».

Про це повідомила пресслужба ЛМР, пише DailyLviv.com. Під час установчих зборів затвердили статут, обрали голову та співголову асоціації, виконавчого директора, затвердили персональний склад правління та персональний склад ревізійної комісії. 

До асоціації увійшли Львівська, Жовківська, Городоцька, Пустомитівська, Бібрська, Великолюбінська, Давидівська, Жовтанецька, Куликівська та Новояричівська громади. Проте перелік не є вичерпним, приєднатися зможуть й інші зацікавлені у співпраці громади.

Меморандум про створення асоціації представники цих громад підписали восени минулого року. Головою асоціації обрали міського голову Львова Андрія Садового. Співголовами будуть почергово очільники всіх решти громад. Їх обиратимуть почергово, за назвою громади в алфавітному порядку. Відтак, зараз співголовою терміном на пів року став міський голова Бібрки Роман Гринус. За таким принципом затверджували і персональний склад ревізійної комісії, куди зараз увійшли керівники Великолюбінської, Городоцької, Давидівської, Жовківської та Жовтанецької громад. Виконавчим директором  Асоціації «Львівська агломерація» обрали Романа Кізиму.

Виконавчий директор Асоціації «Львівська агломерація» Роман Кізима наголосив, що об’єднання громад у форматі агломерації може бути дуже дієвим механізмом нової комунікації, залучення зовнішніх ресурсів та навіть подальшої реформи місцевого самоврядування.

«Агломерація - це добровільне об’єднання рівних, це добросусідський майданчик без політичної складової. Це -  можливість, і від нас усіх залежить, чи ми нею скористаємося. Львівська агломерація – це в першу чергу про людей. Ми всі, мешканці громад,  маємо мати відчуття спільного дому. Львівська агломерація – це про синергію, про об’єднання наших зусиль, наших територій, наших людей, науково-технічного потенціалу. Львівська агломерація – це про гроші. Бо основне наше завдання – це пошук зовнішнього фінасування на спільні проєкти.

Вважаємо, що основні проєкти, які нас можуть об’єднувати – це логістика і транспорт. Тобто ми повинні максимально уніфікувати транспортне сполучення Львівської громади з сусідніми. Це і е-квиток, це і продовження міських маршрутів. Друге  - екологія: наші водойми, парки, і каналізація та водопостачання. Чиста вода, якісна каналізація – це має стосуватися всіх навколишніх територій. Третій блок – гуманітарний. Йдеться про створення туристичного кластеру, йдеться про можливість показати туристам , в тому числі іноземним, Львівську агломерацію. Щоб вони бачили не тільки Львів з його архітектурою  і закладами громадськими харчування, а і прекрасну природу навколо. Також це розвиток освіти, медицини, забезпечення реабілітації наших військових не тільки у Львові, а й у навколишніх медичних закладах», - розповів Роман Кізима.

Зі створенням Асоціації «Львівська агломерація» громади привітала Директорка Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи Клаудія Лучіані. Над розробкою стратегії потенційної Львівської агломерації працювали в тому числі і фахівці Ради Європи. 

«Вітаю всіх із цим важливим кроком. Це неймовірна ініціатива. Рада Європи вас супроводжує протягом останніх трьох років. Я дуже рада, що все реалізувалося. Мені дуже приємно бачити сьогодні прогрес. Приємно, що асоціація сьогодні налічує 10 громад,  ми сподіваємося, що ця цифра буде збільшуватися. Ми продовжуємо вас підтримувати і в цьому, і в інших проєктах», - зазначила директорка Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи Клаудія Лучіані.

Керівник Офісу Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України В’ячеслав Негода наголосив, що успіхи Львівської агломерації будуть мати практичне значення для інших громад України. 

Нагадаємо, що у листопаді минулого року 10 зі 17 тергромад підписали меморандум про створення Львівської агломерації, а у грудні створення Львівської агломерації підтримало 10 з 18 запрошених громад. А першим проєктом Львівської агломерації досі є велодоріжка зі Львова до Жовкви.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів