На Львівщині пасічництвом займаються понад 3,5 тисячі осіб. Скільки працює офіційно

15:55 26 березня 2024 р.

Фото до новини

В області виробляють понад тисячу тонн меду на рік.

Про це інформує пресслужба ЛОВА, пише DailyLviv.com.

До повномасштабної війни Україна була серед лідерів на світовому ринку за рівнем експорту меду.

На Львівщині пасічництвом займаються понад 3,5 тисячі пасічників, які утримують більше ніж 83 тисячі бджолосімей. З них 68% можна знайти у реєстрі паспортів на пасіку.

У нашій області виробляють понад тисячу тонн меду на рік, але на рівні країні цей показник доволі низький. Про це повідомили під час брифінгу в Офіційному медіацентрі при Львівській ОВА.

Читайте також: У Львові розповіли, скільки має коштувати мед і якої допомоги від держави потребує бджолярство

«Повномасштабне вторгнення кардинально вплинуло на розвиток галузі бджільництва в Україні. Раніше наша країна займала друге місце на світовому ринку постачальників меду. Через скорочення внутрішнього виробництва, зараз ми втратили лідерські позиції. Різке зниження виробництва меду пояснюють тим, що головні медоносні регіони України перебувають або під окупацією, або там все ще заміновані поля. Йдеться про Миколаївську, Житомирську та Донецьку області. На Львівщині ж виробляють понад тисячу тонн меду, але в національному масштабі це менш ніж 2%. Попри це наше виробництво щороку збільшується, тому у нас є значний потенціал, в тому числі через географічну близькість до головних ринків збуту», – наголосила директорка департаменту агропромислового розвитку Львівської ОВА Тетяна Гетьман.

Орієнтовно 80% меду Україна експортує, а найбільшими споживачами є Німеччина, Польща та США. Враховуючи значну залежність від експорту до ЄС перспективи поточного сезону залежать від ситуації на кордоні з Польщею. Основний сезон експорту розпочнеться у другій половині літа.

Читайте також: Завод з перероблення меду на Львівщині працюватиме на експорт

Врожайність сільськогосподарських культур залежить від того, наскільки якісно відбувся процес запилення. Для польових культур (ріпак, соняшник) – 30% успіху врожаю, а для плодових дерев – до 60%. Саме тому важливим є дотримання вимог під час використання ЗЗР, аби не спричинити отруєння бджіл та їхню загибель.

«На жаль, іноді трапляються випадки отруєння бджіл. Головна причина – порушення правил обробітку угідь засобами захисту рослин. Суб’єкт господарювання, який вирощує польові культури має попередити орган місцевого самоврядування про обробіток землі, а громада має повідомити власників пасік. Та якщо пасіка не внесена до реєстру, то повідомляти відповідно теж нема кого. Саме тому, ми радіємо, що кількість зареєстрованих пасік за останні роки значно зросла», – додала Тетяна Гетьман.

Читайте такожЧому львівська монахиня увірувала у Божу комаху

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів