Захід пропонував Україні 20 млрд., – джерела «Financial Times»

21:02 19 грудня 2013 р.

Фото до новини


Фото: forexaw.com

Оглядачі авторитетних ЗМІ зазначають, що фінансова допомога Росії лише зашкодить економіці нашої країни.

Західна преса продовжує обговорювати угоди, які у Москві підписав український президент Віктор Янукович. Оглядачі зазначають, що фінансова допомога Росії лише зашкодить українській економіці. А від більшого кредиту, який, на значно вигідніших умовах пропонував Захід, Київ відмовився. Про це, посилаючись на свої джерела, повідомила впливова британська ділова газета «Financial Times».

«Захід був готовий запропонувати Україні щонайменше 20 мільярдів євро у разі її підписання угоди про асоціацію з Європейським союзу», – кокретизує «Financial Times», посилаючись на внутрішній документ ЄС, який бачив її кореспондент. Загальна сума позички приблизно дорівнювала сумі, яку Україна отримала від Росії і яку публічно вимагала від своїх партнерів.

Згідно зі свідченнями офіційнх осіб Євросоюзу, сума в щонайменше 20 мільярдів євро мала надійти в основному від Міжнародного валютного фонду на жорстких умовах реформування економіки. Європейський союз був готовий допомогти у швидкому виділенні цих коштів. За словами представників ЄС, пропозиція залишається відкритою, але переговори про неї є заморожені, поки керівництво Євросоюзу вивчає деталі угоди Києва з Москвою на предмет їхньої відповідності з умовами угоди про асоціацію, від якої Київ офіційно не відмовився.

Про те, що Росія та Європейський союз несумісні в Україні, говорить вже у назві своєї статті американський оглядач Ґреґорі Файфер на сторінках московської англомовної газети «Moscow Times». Він розповідає про те, що стратегія Кремля полягає в тому, щоб насадити свою бізнес-модель, в основі якої лежить корупція. І ця модель суперечить західній, в основі якої верховенство права.

Саме тому, на думку американського журналіста, Кремль наполягає на тому, що Україна зробила свій вибір, бо ці дві моделі несумісні. Ґреґорі Файфер говорить, що зараз українці роблять усе від них залежне, щоб зробити свій вибір на користь демократії та верховенства права, але Захід має їм допомогти в цьому, бо вони є в нерівних умовах зі владою, на боці якої союзники в Росії.

Угода між Києвом і Москвою шкодить обом країнам, переконаний автор редакційного коментаря в газеті «Washington Post». Вона реалізує короткотермінові амбіції президентів Росії та України за рахунок довготермінових перспектив обох країн. 

Пропонуючи позики та знижки на газ, Володимир Путін забезпечив відмову від євроінтеграції з боку України, а Віктор Янукович отримав можливість закріпитися при владі, зберегти незаконні статки своєї родини та не проводити економічні й політичні реформи, які б вимагала інтеграція з ЄС. Але, як вважає автор редакційного коментаря, перемога Путіна є пірровою.

Російська економіка пробуксовує, і навряд чи їй по кишені видати 15 мільярдів доларів на допомогу корупційним схемам сусіда. Тому, не проводячи реформ, українська економіка знову буде на межі дефолту вже за рік-два. І при цьому, ніякі гроші чи репресії вже не будуть спроможні заглушити голоси молодого покоління українців, які хочуть західних цінностей і добробуту. 

Захід при цьому, на думку американського коментатора, не повинен включатися у торги з Росією, а чітко притримуватися своїх принципів щодо виконання Україною передумов і думати над новою стратегією, яка б підтримувала тих, хто виборює українське майбутнє на київських вулицях. Про це повідомляє сьогодні, 19 грудня, «Радіо Свобода».

Як інформував «Щоденний Львів», Азаров заявив: якби асоціювалися з ЄС, то збанкрутували б, а Янукович обіцянкою у Москві «не повторювати помилок» зрікся ЄС.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів